自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

宜家D人真係不知所謂。剛搭地鐵返工,個車廂幾逼,但裏面係仲有企位。有個中學生就企正係門口,我見裏面有位叫佢行入D,佢一D反應都冇。我們上車的個個要繞過佢先上到車,佢依然冇意識要行入D,真係好想一掌推佢入去!

JD930    發表於 18-10-24 12:27
cake05    發表於 18-10-24 09:48

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

巴士都係咁, 車箱中間好多位, 個個塞響門口度, 上唔到車

公爵府

畀面勳章

我都試過個男人一上車就企定定係門口,當後面d人死架

子爵府

回覆樓主:

仲有啲人綠公仔閃緊唔過馬路
但又要塞住條路唔俾過緊馬路啲上返行人路

大宅

回覆樓主:

好多時落車要屈身係人加拿大先走到
其實d人係咪眼盲耳聾既呢???

男爵府

好多學生(中/小學)都係咁,坐馬鐵一字排開企係門前,入面大把位唔入!因為佢地下個站落車WOR!

wcpcelia    發表於 18-10-24 19:42

公爵府

2023年兔年勳章

。。。

伯爵府

Pollyowen 發表於 18-10-24 09:34
個位小姐仲要企係門口的中央,叫都唔肯郁。

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

伯爵府

1個咪算好....仲有堆係企係門口, 圍埋打機的...
成個圈, 又唔讓你行, 但又堆唔開佢地...

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

厚多士 發表於 18-10-24 09:32
宜家D人真係不知所謂。剛搭地鐵返工,個車廂幾逼,但裏面係仲有企位。有個中學生就企正係門口,我見裏面有 ...

因為佢地想轉車時第一個衝出車門呀。
我見個一個男人係咁,門神咁首住個門口位,姿勢好似玩Rubgy咁,個個都撞唔開佢。到北角就即起跑。

可能學生遲到趕返學,使出非常手段。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

有次等lift, 入面有bb車,好多人出黎,但個後生仔企前面完全唔郁,個個要兜過去,跟住有男人話佢成村人出都唔企埋一邊。

伯爵府

以前細個坐巴士,真係成架巴士塞到實,滿哂人,依家返工繁忙時間,永遠只見到車頭塞滿人,中間空了了,我估啲人驚死落唔到車,打死都唔肯行入去。

公爵府

2023年兔年勳章

Pollyowen 發表於 18-10-24 09:34

通常係啲學生哥,可以見到學校嘅德育科老師幾失敗,無乜學生聽佢地講。

其實德育都好重要,一個城市嘅文明唔係話高等教育覆蓋率有幾高。連基本品格都無,有咁高嘅學歷,知識只會去做更多更壞嘅事。

可惜,無一個特首有咁嘅眼光同遠見,去改變失敗嘅教育現狀。

子爵府

Amy1974 發表於 18-10-24 09:46
呢樣嘢又唔怪得啲人,因為交通法例係公仔閃緊嘅時候先至過馬路,係可以收告票。

不過,塞住條路就無乜品 ...
唔係想佢過呀,想佢留返條路仔俾人上返行人路咋

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

jasmineoj 發表於 18-10-24 09:36
仲有啲人綠公仔閃緊唔過馬路
但又要塞住條路唔俾過緊馬路啲上返行人路

噙日放工我先經歷過,綠燈唔過就話啫,閃緊唔過,仲比人話我塞住條路,頂佢個制

我即時大大聲回佢一個,唔阻你去死,返工又趕,放工又趕,趕就早d出門,今個月重陽,快d衝出去被車衝死你,唔送,佢仲口up up

痴根

子爵府

feclagnes 發表於 18-10-24 10:02
噙日放工我先經歷過,綠燈唔過就話啫,閃緊唔過,仲比人話我塞住條路,頂佢個制

我即時大大聲回佢一個, ...
對面過果陣可能未閃㗎嘛

珍珠宮

厚多士 發表於 18-10-24 09:32
宜家D人真係不知所謂。剛搭地鐵返工,個車廂幾逼,但裏面係仲有企位。有個中學生就企正係門口,我見裏面有 ...

其實而家周街啲人好似活喺自己世界入面咁架!

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

jasmineoj 發表於 18-10-24 10:02
唔係想佢過呀,想佢留返條路仔俾人上返行人路咋

咁都應該讓條路比人「上岸」唔係成碌木咁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

巴士上見過好多中學生寧願站在落車門側, 也不願行入d, 阻礙人落車

首頁

尾頁

跳至