又有記者係BK搵料

shun282
|

我唔信巧合,記者一定係bk浦,不過今次有新意,將兩個post合二為一

新假期周刊

已說讚的粉絲專頁 ·
11 小時 ·
走大橋,去澳門,食好西!
$83.1去澳門方法,留言「看珠西」話你知😘🐖

JD930    發表於 18-10-24 12:18
pi0219
|
新秦先生
|
又咁講啦,而家年代真係唔同左,記者真係唔需要出門搵料喇,而係需要搵出當日網上有用既資訊,整合成一個懶人包咁既形式,放番入去自己個介面就可以(港聞國際新聞專題新聞除外),咁呢個搵料+整合,都係技能既一種,係有小成本大製作既意念,例如100毛,又何嘗不是~?
Poyau
|
差不多6千個回應 識揀嘢抄
JD930    發表於 18-10-24 12:18
wan_sosin
|
新秦先生 發表於 18-10-24 10:12
又咁講啦,而家年代真係唔同左,記者真係唔需要出門搵料喇,而係需要搵出當日網上有用既資訊,整合成一個懶人包 ...

香港連台灣新聞都抄,早前講颱風,竟然大標題用甚麼"穿心颱", 其實係台灣用來形容穿過台灣嘅颱風,竟然用在香港?記者懶到呢,照搬就算
新秦先生
|
wan_sosin 發表於 18-10-24 10:36
香港連台灣新聞都抄,早前講颱風,竟然大標題用甚麼"穿心颱", 其實係台灣用來形容穿過台灣嘅颱風,竟然用 ...
我已經隔開左港聞國際新聞果類,因為呢d係另外一個要求,基本係要,客觀地如實報導資訊,但呢個年代既新聞,又喜歡用個人角度+感覺去寫,記者變成為一個評論員,但又有d自稱為評論員既人係冇自我風格鍾意拾人牙慧架喎~都唔知攪咩.
終極熊貓
|
shun282 發表於 18-10-24 10:07
我唔信巧合,記者一定係bk浦,不過今次有新意,將兩個post合二為一

咩新聞?睇唔到你link
你確定bk果個po係自己寫,唔係轉載?
wan_sosin
|
新秦先生 發表於 18-10-24 10:44
我已經隔開左港聞國際新聞果類,因為呢d係另外一個要求,基本係要,客觀地如實報導資訊,但呢個年代既新聞,又喜 ...

呢個世界已經無咩野會客觀,太客觀又好似唔吸引到人去注意!諗起"浮誇"首歌,
新秦先生
|
wan_sosin 發表於 18-10-24 11:05
呢個世界已經無咩野會客觀,太客觀又好似唔吸引到人去注意!諗起"浮誇"首歌,
...
兩睇,又要睇下你想引起邊個市場既人去注意. 例如方健儀,係好耐好耐之前已經有留意佢,但佢一定唔係一個起眼既人(同期好似係趙海珠,佢就好起眼勒).
wan_sosin
|
新秦先生 發表於 18-10-24 11:13
兩睇,又要睇下你想引起邊個市場既人去注意. 例如方健儀,係好耐好耐之前已經有留意佢,但佢一定唔係一個起眼 ...

係,方小姐好實實在在做好事情,但真係唔太起眼。無奈佢都係要轉行
docomo
|
其實有時係互相利用啫,我見有好多 post都話要推到上晴報,又話解決唔到就溫東張西望呀,蘋果呀咁,咁間唔中咪益吓d記者囉。
shun282    發表於 18-10-24 13:56
tsung
|

Charitymami
|
網上搵料, 都唔知"流"定"膠"?

不去求証, 照搬字過紙做新聞, 連基本操守也沒了