[刪除]

[多謝大家既意見, 都有唔少人比到D我冇諗過既觀點, 驚會見報覆水難收, 先刪除]

小公主豬媽
|
[email protected] 發表於 18-10-24 10:51
可能會有D長, 是咁的: 小弟今年27, 月入23K 女友今年30, 月入31K 拍拖3年多, 打算下年結婚, 不過想先買樓 ...

都已經一齊買樓啦,點解仲會諗抽居屋?
Sumyeema1
|
小公主豬媽 發表於 18-10-24 10:56

有私樓仲可以抽居屋?
kwclau
|
[email protected] 發表於 18-10-24 10:51
可能會有D長, 是咁的: 小弟今年27, 月入23K 女友今年30, 月入31K 拍拖3年多, 打算下年結婚, 不過想先買樓 ...

好明顯你女友有私心。結左先買啦,簽張紙,遲啲補擺酒囉。婚後物業,如果離婚時要分身家的。婚前就唔一定,要保留憑證邊個出首期。
cy101
|
我係女人, 我企你呢邊!
peggypeggy820    發表於 18-10-24 14:36
peggypeggy820    發表於 18-10-24 14:36
FJmom    發表於 18-10-24 11:44
Seilunica
|
唔係所有女人都係咁,你女友自私,冇考慮你嘅感受
wcpcelia    發表於 18-10-24 11:42
chuballball
|
你出55萬都唔少錢
luckybaby2011
|

而家政策搞到好多問題、我個年代一向聯名、第一層都要借仲諗咁遠?
女人要保障唔通男人唔駛、其實都都要還同一齊供、你覺得唔舒服就唔好買無謂心中有條刺、真係有錢再買咪俾税囉、凡事有代價
chinahk30
|
小公主豬媽 發表於 18-10-24 10:56

借口黎O者, 結左婚仲點抽居屋, 搵藉口都搵好O的

個女人好明顯想要晒全層樓, 睇你接唔接受到囉

如果你介意, 咪直接講

一係唔買租樓
一係佢比晒錢你個個月比租(幫手供部份)
一係按首期比例寫名(唔一定50:50, 可以30:70)

你心甘情願咁資助佢買樓係無問題的, 但如果唔鍾意都唔好勉強, 否則兩公婆日日為錢嘈就煩

你想要保障都唔係錯, 唔好勉強接受, 以免後悔

luckybaby2011
|
Sumyeema1 發表於 18-10-24 10:59
有私樓仲可以抽居屋?

佢女人氹佢唔落名啫
72leelily
|
佢30心急過你
你27大把時間揀
唔啱唔好結
抱恨終生
認真的
Kitty1230
|

有兩個做法 :

1.
一係你又籌多D錢 ,
大家出的錢一模一樣 ,
個名一人一半咁落 ,
咁就公平了~

2.
問佢既然無你名 ,
咁你一亳子都吾出 ,
吹咩~睇下佢有咩反應~

我係女 , 我都登你吾抵~
女人要保障 , 咁男人呢?
岀55萬吾係細數目 ,
咁都無名?
講吾通囉~

幾時都話女人踏入3字頭特別快衰老
趕尾班車幾時都係女人心急過男人
女人生理時鐘幾時都輸蝕比男人
呢樣野冇得否認……
男人一日未爛J一日都有機會發市……

樓主都係27歲 ,
咁後生大把時間揀~

萬一條女過橋抽板 , 拿左你的錢去買樓 , 最終分左手咁點算?
D錢咪攞吾番

希望樓主吾好咁On9比條女揾笨七~~~
條女機關算盡 , 分手吧!!!

CLING261021    發表於 18-10-24 14:36
joey2791    發表於 18-10-24 13:26
學會放下    發表於 18-10-24 13:13
kk121290    發表於 18-10-24 11:57
iamlazy
|

我自己覺得,無論點都好,如果一方有出首期就兩個都落,大家保障,而家婚姻感情紙咁薄,對大家都好。

如果只買樓又未去到談婚論嫁我就唔買,好多臨門一腳散埋,層樓又要搞買賣一大輪,總之大家唔好欠大家最好,貪完之後比人唱我就接受唔到
smile930
|
只可以講未結婚已經有利益爭議,真係要諗清楚。
一齊比首期,一齊供,我覺得落晒兩個名最合理,況且依家只係男女朋友關係。。。
還有,依家都要問人借錢比首期和裝修,比你哋咁好彩抽到居屋,又再問人借錢買,何別呢!
無咁大個頭,唔好帶咁大頂帽。小心最終一無所有。
cattz288
|
梗係一齊落名喇, 都準備結婚咯, 仲抽乜!

karen125
|
你女友想一生三宅?有時都要睇下能力。不過如果講到日後扣稅或者仲想開多層,就用單名比較著數
cy101
|
當一齊投資咪好囉, 保咩障佢? 你又唔係出得少!!!
tansyneko
|
數還數,路還路,人情還人情,數目要分明

如果雙方有出首期,我覺得兩邊都要落名,除非事先雙方都同意只落一方名,否則點都落哂兩方

如果唔係,咪叫女友出哂首期同供,無名唔出錢

同佢講Cathy男友咁好,叫佢嫁Cathy男友囉,同埋直接KO佢:你夠唔係Cathy囉!

Juho    發表於 18-10-24 12:38
RAA    發表於 18-10-24 11:37
ivory0915    發表於 18-10-24 11:31
ALICE615
|
我係女人,但我認同你,雖然佢攞多d錢出嚟,但你都拎左好大舊錢出嚟,點解唔可以共同寫名。
foggyao
|
梗係兩個人嘅名啦!