自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

民房

[多謝大家既意見, 都有唔少人比到D我冇諗過既觀點, 驚會見報覆水難收, 先刪除]

大宅

減齡達人勳章

james@2018 發表於 18-10-24 10:51
可能會有D長, 是咁的: 小弟今年27, 月入23K 女友今年30, 月入31K 拍拖3年多, 打算下年結婚, 不過想先買樓 ...

都已經一齊買樓啦,點解仲會諗抽居屋?

象牙宮

2024年龍年勳章

小公主豬媽 發表於 18-10-24 10:56
都已經一齊買樓啦,點解仲會諗抽居屋?

有私樓仲可以抽居屋?

大宅

可能會有D長, 是咁的: 小弟今年27, 月入23K 女友今年30, 月入31K 拍拖3年多, 打算下年結婚, 不過想先買樓 ...

好明顯你女友有私心。結左先買啦,簽張紙,遲啲補擺酒囉。婚後物業,如果離婚時要分身家的。婚前就唔一定,要保留憑證邊個出首期。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我係女人, 我企你呢邊!

peggypeggy820    發表於 18-10-24 14:36
peggypeggy820    發表於 18-10-24 14:36
FJmom    發表於 18-10-24 11:44

男爵府

唔係所有女人都係咁,你女友自私,冇考慮你嘅感受

wcpcelia    發表於 18-10-24 11:42

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

你出55萬都唔少錢

水晶宮

而家政策搞到好多問題、我個年代一向聯名、第一層都要借仲諗咁遠?
女人要保障唔通男人唔駛、其實都都要還同一齊供、你覺得唔舒服就唔好買無謂心中有條刺、真係有錢再買咪俾税囉、凡事有代價

禁止訪問

水晶宮

Sumyeema1 發表於 18-10-24 10:59
有私樓仲可以抽居屋?

佢女人氹佢唔落名啫

珍珠宮

回覆樓主:

佢30心急過你
你27大把時間揀
唔啱唔好結
抱恨終生
認真的

男爵府

有兩個做法 :

1.
一係你又籌多D錢 ,
大家出的錢一模一樣 ,
個名一人一半咁落 ,
咁就公平了~

2.
問佢既然無你名 ,
咁你一亳子都吾出 ,
吹咩~睇下佢有咩反應~

我係女 , 我都登你吾抵~
女人要保障 , 咁男人呢?
岀55萬吾係細數目 ,
咁都無名?
講吾通囉~

幾時都話女人踏入3字頭特別快衰老
趕尾班車幾時都係女人心急過男人
女人生理時鐘幾時都輸蝕比男人
呢樣野冇得否認……
男人一日未爛J一日都有機會發市……

樓主都係27歲 ,
咁後生大把時間揀~

萬一條女過橋抽板 , 拿左你的錢去買樓 ,
最終分左手咁點算?
D錢咪攞吾番

希望樓主吾好咁On9比條女揾笨七~~~
條女機關算盡 , 分手吧!!!

CLING261021    發表於 18-10-24 14:36
joey2791    發表於 18-10-24 13:26
學會放下    發表於 18-10-24 13:13
kk121290    發表於 18-10-24 11:57

水晶宮

我自己覺得,無論點都好,如果一方有出首期就兩個都落,大家保障,而家婚姻感情紙咁薄,對大家都好。

如果只買樓又未去到談婚論嫁我就唔買,好多臨門一腳散埋,層樓又要搞買賣一大輪,總之大家唔好欠大家最好,貪完之後比人唱我就接受唔到

大宅

只可以講未結婚已經有利益爭議,真係要諗清楚。
一齊比首期,一齊供,我覺得落晒兩個名最合理,況且依家只係男女朋友關係。。。
還有,依家都要問人借錢比首期和裝修,比你哋咁好彩抽到居屋,又再問人借錢買,何別呢!
無咁大個頭,唔好帶咁大頂帽。小心最終一無所有。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

梗係一齊落名喇, 都準備結婚咯, 仲抽乜!

放下自在

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你女友想一生三宅?有時都要睇下能力。不過如果講到日後扣稅或者仲想開多層,就用單名比較著數

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

當一齊投資咪好囉, 保咩障佢? 你又唔係出得少!!!

琥珀宮

回覆樓主:

數還數,路還路,人情還人情,數目要分明

如果雙方有出首期,我覺得兩邊都要落名,除非事先雙方都同意只落一方名,否則點都落哂兩方

如果唔係,咪叫女友出哂首期同供,無名唔出錢

同佢講Cathy男友咁好,叫佢嫁Cathy男友囉,同埋直接KO佢:你夠唔係Cathy囉!

Juho    發表於 18-10-24 12:38
RAA    發表於 18-10-24 11:37
ivory0915    發表於 18-10-24 11:31

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我係女人,但我認同你,雖然佢攞多d錢出嚟,但你都拎左好大舊錢出嚟,點解唔可以共同寫名。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

梗係兩個人嘅名啦!

首頁
12345...17

尾頁

跳至