自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主, 一係咁睇下得唔得

層樓落佢名, 無問題
但註左冊先買
可以先今年註冊, 後買樓
正式擺酒結婚下年做返

至於抽居屋方面
如果同屋企人抽
你自己同屋企人傾清楚萬一抽中, 日後點分配先
為左間屋, 有時屋企人都無情講
天朗氣清

水晶宮

namnamnamlolo 發表於 18-10-24 13:54
其咗婚呀
女人更會為頭家付出更多
我唔覺樓主有乜洩底囉

儲到錢就話人算死草!咁女既係咪超大駛?大男3年人工高8k儲得仲少過樓主喎!
樓主27可能畢業幾年唔仲有好多發展、我同意兩個都計、男既真係瞓哂身家喎、咁都無名?女既我反而有保留!
最唔明反而係做咩要同妹抽居屋...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

james@2018 發表於 18-10-24 10:51
可能會有D長, 是咁的:
小弟今年27, 月入23K 女友今年30, 月入31K 拍拖3年多, 打算下年結婚, 不過想先買樓
...

雖然我係女人,但你女友真係幫唔落,我撑你,要買樓就要大家落名一人一半,好堅持只落佢,你就一毫子都唔好出,一係就唔買....係咁多~

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 18-10-24 13:59
儲到錢就話人算死草!咁女既係咪超大駛?大男3年人工高8k儲得仲少過樓主喎!
樓主27可能畢業幾年唔仲有好 ...

佢地仲後生啫
50萬算咩錢呀
同阿妹夾亦係算死草的表現
阿妹唔洗結婚咩
條數點計
同埋樓主跟本無能力買多一層
買到
都會生活大貧苦
為乜

男爵府

回覆樓主:

佢個pt留番個1名將來可以買多層樓係啱。但只係從投資角度去諗,忽視左其他野好似太功利。
我都建議簽個紙結左婚先。

珍珠宮

回覆樓主:

既然未結婚就明年先買啦
儲下錢先
務求50/ 50
你咁樣同你女朋友講
可能佢仲急過你呢

大宅

樓主你應該堅持聯名,同埋唔要長命契,佢70%,你30%,到第日有錢買第二層,感情又穩定先轉返比老婆。大家都有保障。
政策既野,可能第時放寬辣招

珍珠宮

回覆樓主:

第一個問題,兩公婆有私樓係唔可以抽居屋的。
第二個問題,兩個大家都唔信大家就聯名吧,最多唔買第二層樓。
3,結左結先好買樓,唔係唔信佢,比人一腳踢開的成日都聽過。

水晶宮

畀面勳章

mother904 發表於 18-10-24 13:42
樓主想層樓有自己名,幾時講過話要一人一半?搞契時分清楚share一樣得。
從另一角度睇,亦可以話個女友一 ...

ok la其實大家都係斷估啫

心點諗佢地自己最清楚

樓主跟女友一齊三年,應該多少知道對方為人,無理由到結婚買樓呢個moment先知

相信佢哋自己其實心中有數。我地外人其實也是照樓主片面之辭解讀罷了

男爵府

小弟今年27, 月入23K 女友今年30, 月入31K 拍拖3年多, 打算下年結婚, 不過想先買樓
...

唔落名唔買,廢事以後人又無,錢又無

做人,5好難为自己

伯爵府

其實不用諗太複雜, 大家有份落聯名, 又公平,咁快諗將來買樓quote個d, 將來買先算啦, 人多煩惱有時因想太多。

你覺得吾開心要同佢表達。

水晶宮

YuiYeeMa 發表於 18-10-24 12:59
以你女友性格,和大家的收入、家庭背景,結婚後之生活,尤其在生小孩後,多數會不開心,諗清楚先。
...

其實都係、唔係教人分妻、係婚前女既要諗通、我fd嫁個老公搵少過佢、錢銀上佢付出好多、但一頭家無得咁計、女既想要金錢保障根本唔應該搵個收入少過自己、有錢既fullpay 寫佢名都得、佢咩都要同人比將來好難過

珍珠宮

infong2011 發表於 18-10-24 13:36
首先~樓主!你好叻仔~27歲已經儲甘多錢~
首先我吾贊成剩係寫女友名~
1)我見好多搞結婚前後就散,到時 ...

就算買得成都要回氣
結婚從簡都要錢
外母是否肯不收禮金酒席
買第二層又要儲首期
印銀紙都要時間
婚後可能女友怕高齡又要速生
生仔阻慢儲錢進度
男仔35歲結婚都不遲
努力闖事業不用困死自己
見職場婚外情個案
一來男方花心
早婚好易相逢恨晚

公爵府

2018復活節勳章

其實應該結左婚抽居屋,抽到先再買私樓。

子爵府

...

十幾頁樓主無再出現回應,巳潛?

伯爵府

其實唔駛諗咁多...唔落你名...咁你一毫子首期...裝修...傢俱等..都唔好出...
層樓都冇你份...你唔需要出任何錢....
如果你搬入去住...咪係咁意...比7-8K做租金...等佢全包...

其實我覺得你唔應該再投放咁多感情去呢個女人身上...
我係女人都唔會幫佢....

你不如同佢分手啦...反正你仲有大把青春
無謂浪費喺一個只愛自己嘅人身上...

別墅

講得出保障, 即係同買保險一樣, 如果你預左你日後有咩頭暈身㷫, 咪買保險,

講得出保障即係話, 預左日後會分手, 離婚, 層樓你無份.

接受到咪 GO AHEAD, 接受唔到直接分手吧, 唔好夾硬要搞聯名, 心態概嘢無得改變,

伯爵府

兩個名都落,因為兩個都有俾錢。再上律師樓搞返清楚佔嘅百分比。你兩個嘅收入,真係咁易買到第二層樓嗎?真係有實力買第二層樓,先再把第一層樓轉名。
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

伯爵府

如果我個仔買樓只係落女朋友個名,我都會唔開心。
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

民房

回覆 breadcheung 的帖子

我有睇晒大家既留言, 在第1版發文統一回覆,
多謝大家的意見

首頁

尾頁

跳至