自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

子爵府

james@2018 發表於 18-10-24 10:51
可能會有D長, 是咁的: 小弟今年27, 月入23K 女友今年30, 月入31K 拍拖3年多, 打算下年結婚, 不過想先買樓
[p=20, null, left]3個月前睇中左個沙田第一城, 業主開價560,

[p=20, null, left]我有55, 女友有45,

[p=20, null, left]女友話如果升穿600萬要比4, 就冇可能再買到, 心急之下,

[p=20, null, left]就想話問左屋企人, 可以借到50, 加埋裝修1X萬就約150, D先慢慢還. 我果時有問過,

[p=20, null, left]佢出多咁多錢會唔會唔係咁好, 佢話無所謂

[p=20, null, left]結果臨門一腳業主反價變595, 我就反對話太貴唔買了, 最終告吹

[p=20, null, left]最近樓市跌左咁多, 我地再去睇樓, 同類既單位業主開500,

[p=20, null, left]女友好開心, 覺得終於有希望, 之後講起層樓寫邊個名問題,

[p=20, null, left]女友話要寫佢名, 我可以留番個quota繼續抽居屋

[p=20, null, left]跟住我就話首期我都有份比, 又一齊供, 點解唔寫. 都買樓一齊住, 唔抽了,

[p=20, null, left]佢就話女人要有個保障, 依下我覺得GET到之前點解佢出多咁多錢都話OK,

[p=20, null, left]原來佢一直都冇諗過層樓會寫我名的, 之後我就照直問佢係咪?

[p=20, null, left]佢冇直接答, 話佢出多D錢梗係寫佢名, 差咁大舊錢, 寫佢名好正常

[p=20, null, left]Cathy(common fd)叫男友寫佢名人地都話OK, 不嬲女人都係咁, 你問下周圍D

[p=20, null, left]我聽到依度已經灰晒機, 之後問佢, 將心比己, 係咪我出大舊D,

[p=20, null, left]就淨係寫我名, 大家係電話dead air左好耐, 之後佢話係, 無耐就收左線。

係咪正常女人都係咁諗?

...

咁點算? 分手又誇得濟, 吾分又有條刺

用戶要求終止服務

我家人有男仔朋友case差不多,當年又係女方出多d$,朋友選擇只落女人名,講緊當年九站豪宅添,今日昵pair人仲恩愛到脾,大家對方初戀,已坐座五千萬身家。
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

大宅

回覆樓主:

咪照講唔落你名你唔會出錢,佢買就買唔買就算,順便分手,你有更好選擇,唔使揀呢件老女人

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

層樓大家有份比錢,咪落兩個人既名囉....之後都一齊供一齊還錢架啦?

只落佢名無可能囉.....

公爵府

牛年勳章

如如果我係你,我會對她說,已經將所有錢放哂係第一城,無能力再買多一層居屋,再者,共同組織家庭,應共同做每件事,生bb又不能缺少某一方,聯名係為左對對方負責,至於將來,太遠了,到時再箅吧!

大宅

kwclau 發表於 18-10-24 10:59
好明顯你女友有私心。結左先買啦,簽張紙,遲啲補擺酒囉。婚後物業,如果離婚時要分身家的。婚前就唔一定 ...

層樓攞左再一腳飛起男朋友,太明顯啦

男爵府

大家都有份出會落兩人名,佢太自私!

翡翠宮

2個options:
1. 唔買, 要買一定要雙方有名
2. 換女友

唔好比女人D所謂要'保障'既廢話嚇窒, 男女平等佢地識講; 一講錢佢就突然變弱者, 啋佢有味. 唔好買, 唔好結; 拖佢3/5/7年; 睇下邊個仇.

男爵府

開心吸收勳章

買左哩間你仲會諗居屋咩?
覺得你女友好自私....睇來你地感情會因為間屋受考驗
如果系我.我一定好唔開心.憑咩要只寫拒名?
兩個都有份的.按道理就兩個名都要寫落去.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

唔係所有女人都係咁

你上得嚟問都算係尊重你女友想多了解,抵讚,亦認同你有話直說,因為已到談婚論嫁階段真係需要雙方互了解,免日後後悔。
希望你問清大家意見後再心平氣和同女友傾吓,搵到共識

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有事唔遇到D大事, 都睇唔到對方為人係點!!! 你明la!!!!

禁止訪問

男爵府

james@2018 發表於 18-10-24 10:51
可能會有D長, 是咁的: 小弟今年27, 月入23K 女友今年30, 月入31K 拍拖3年多, 打算下年結婚, 不過想先買樓 ...

我係女人 我支持你 一日未結婚都有變數
但如果結左婚先買 我真係會prefer落是但一個人名 而我早兩年買 老公又真係落我一個名咋

用戶要求終止服務

新秦先生 發表於 18-10-24 11:09
大家冷靜d先,香港樓係用實際擁有權去做法律依據,唔係有名就代表一切,定d黎! ...

hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

男爵府

如果說之後再買一層私樓,一人一間一個名避開印花稅都合理啲,話抽居屋實在有啲過份!但之後要不要小朋友,屋企洗費如何分配?
你仲後生諗清楚先决定!

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大家有份比錢, 聯名係好正常做法, 不肯聯名就不如唔好買。
保障喎....乜男方唔可以有保障權咩!!! 你女友好自私就真!

現在諗買一層樓都咁吃力, 仲話日後想單名買樓買多層, 真係好多餘!
仲有, 結左婚有私樓係唔可以抽居屋! 未婚單身抽居屋機會係好微。

翡翠宮

畀面勳章

無論男仔女仔,我都一定話有份出錢就要有名,千奇唔好供一間你沒有名的樓。
日日是好日

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆 james@2018 的帖子

我係你, 我都會好心灰。
一齊買, 一齊供, 但冇自己名, 女人要保障, 男人就唔洗?

但為佐咁樣分手, 會好可惜。
如果唔鍾意, 都唔會一齊買樓for 結婚後住啦。
同佢講, 唔好心急一時, 再儲D錢, 先至買樓,大家出同樣咁多錢做首期, 公平D, 到時落兩個名,唔洗大家有條刺, 唔好問人借, 講真, 借佐都要還, 又供樓又還錢都好吃力呀。
Childhood is journey, not a race.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

未傾掂數, 唔好買喇, 反正樓市跌緊! 比你地考慮清楚! 最好大家一人出一半, 聯名, 咁就最均真喇
放下自在

首頁
12345...17

尾頁

跳至