自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

27好後生,唔好諗結婚住

子爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 冬日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

james@2018 發表於 18-10-24 10:51
可能會有D長, 是咁的: 小弟今年27, 月入23K 女友今年30, 月入31K 拍拖3年多, 打算下年結婚, 不過想先買樓 ...

一個人供樓,月入得31K 都未必過到銀行壓力測試
囝囝: 2006 年 4月1日 21:02 分 廣華醫院出世

伯爵府

將來如有本事可買多層, 單名可比少好多稅, 當然都贊成註冊後先買及保留所有證據你出了多少錢.

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

兩個人俾錢梗係兩個名啦,你女友咁自私,飛左佢啦

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

其實落一個人名係好,如果聯名第二時買多一層都要雙倍印花稅。

不過女友個心係點就你自己先知。講到出口女人要保障,我自己就好唔鍾意。呢啲心態我覺得今時今日大家都有工做,唔可以咁講。

一係用佢名,但係律師樓寫張野,話你都有份買樓,如果賣樓分三份一之類囉

侯爵府

可能會有D長, 是咁的: 小弟今年27, 月入23K 女友今年30, 月入31K 拍拖3年多, 打算下年結婚, 不過想先買樓 ...

如果你不是心甘情願又有份出首期及供樓,當然要聯名,日日大把結婚離婚,保障自己是必須,因首期你也出不少

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你都有出錢,點解要落晒佢名

況且你心都覺唔舒服,現在大家仲要係男女朋友關係

大宅

你唔駛問人,你接受唔到淨落女友名,就搵另一個方案或者另一個女友.

公爵府

牛年勳章

不過,有時女人圈,唒開嗰d, 為左證明自己,證明個男人,可以為佢付出一切,就用哩招,係到哂下咁,吾一定主要為錢,面子有時比錢,還緊耍啊!所以樓主,也吾好只向為錢的方向,她向家人借,可能家人也會提她,耍保障自己,希望你也可明白她,她也有佢的付出,當然,她也係為自己而心急

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

未結婚就要你咁做
個女人拎咗錢著草咋
到時你借完屋企人錢仲要還
個女人就拎住層樓養過第二條仔
都咪話唔疏乎

大家差唔多年紀
我就建議你睇定啲先喇
陰謀啲咁講
姐弟戀既野佢急你未急
佢籌碼少過你都仲可以大你
你今次寫佢名
呢世都俾佢食住,揸頸就命
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

翡翠宮

畀面勳章

chillimom 發表於 18-10-24 11:17
其實落一個人名係好,如果聯名第二時買多一層都要雙倍印花稅。

不過女友個心係點就你自己先知。講到出口女 ...

講到明要保障,即係話日後兩人有咩問題,層樓都係歸佢。如果去律師樓寫張野,只能避第二層樓印花稅,個女仔就冇左「保障」了。
日日是好日

珍珠宮

我反而覺得係誠信問題
最後落邊個名唔重要

但另一半為了達到目的而呃對方
甩一個名出來,留作將來抽居屋
白居二係睇家庭入息
有私樓,根本就無法申請

如果坦白話要保障,還可以理解
但最後講到話對大家好,呢點難以接受
太不擇手段
為咗層樓可以去到幾盡

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

聯名均真點嘅
換樓都不是短期內的事
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

james@2018 發表於 18-10-23 21:51
如果未结婚, 唔建議咁做, 感情有變卦, 對男方唔公平

如果已结婚, 我覺得冇所謂, 男方被人感覺很大方, 反正離婚資產一人一半

同埋你哋買私樓又抽居屋, 未結婚可以咁做, 但你可要求女方抽居屋, 男方買私樓, 睇下對方肯唔肯? 對方愛你又幾深?

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

大宅

回覆樓主:

我疑為99才不加新抱名落樓契 ,但就要出錢供,當交租

男爵府

mother904 發表於 18-10-24 11:20
講到明要保障,即係話日後兩人有咩問題,層樓都係歸佢。如果去律師樓寫張野,只能避第二層樓印花稅,個女 ...

所以話去律師樓寫張野要令佢無所遁形。你話嘅保障冇理由係要將我個份俾埋你姐。保障只可以係我唔會食到你嗰份,就為之保障。但係唔係主動食埋人哋嗰份囉。佢仲要人工高啲!

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

首頁
12345...17

尾頁

跳至