自由講場

跳至

首頁
45678...17

尾頁

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

cinda72. 發表於 18-10-24 11:32
比錢時,記得留番晒所有入數,過數紀律,最好自己果份係直接過入律師樓,千奇唔好用現金,所有紀錄一定要k ...
做時已要步步為營,都已有點傷感情,之後真係有事仲要攪到上庭,都好麻煩。我份人偏向直接了當,要分就分,咁多手尾仲傷多兩錢

wcpcelia    發表於 18-10-24 11:53

珍珠宮

環保接龍勳章

james@2018 發表於 18-10-24 10:51
可能會有D長, 是咁的:
小弟今年27, 月入23K 女友今年30, 月入31K 拍拖3年多, 打算下年結婚, 不過想先買樓
...

呢個case, 我係女人, 我會同未婚夫聯名買樓

好明顯樓主女友對你冇咩信心, 可能佢大過你幾年, 有層樓揸手安全感大D。

行到結婚呢步, 有咩平心靜氣傾清楚!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

識過第二個。

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

珍珠宮

王國教室勳章

good_pig 發表於 18-10-24 11:42
我識個 so call 外母係咁, 話保障佢個女,個男人差d答允,so call 99 話 保障我個仔...最後聯名

但最後係 ...

係咪新興起的生意我識一個auntie 佢個仔又係寫女朋友名,收曬禮金,首飾,突然間話唔結婚,但層樓分左一半錢就聯絡唔到

子爵府

想當年我準備結婚時同男朋友(現老公)一齊買樓,我出的首期比男方多過樓主的女朋友,我們也一齊聯名啦買。後來我們買第二間,我將原本那間轉比老公,也只係使多幾萬元稅款。為保障大家,聯名比較恰當。沒人知道將來會點,可能政府會取消買第二間15%的稅率也不定。

男爵府

alipayhk1010 發表於 18-10-24 11:42
咁結婚法,預一兩年離婚吧=.=

係呀,一講錢真係會傷感情!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

小弟今年27, 月入23K 女友今年30, 月入31K 拍拖3年多, 打算下年結婚, 不過想先買樓
...
抽唔到居屋,但可能留你個quota買多層。

最好,可以全部大女方及家人出,寫女方名。

你既錢留返投資。清楚d。

唔夠錢就唔好買住囉。

大宅

大家有份出錢, 有份供, 點解要淨係佢名? 我係女人, 企你個邊

琥珀宮

...

你27歲咋,男人57都仲可以娶老婆,不如飛左佢搵個真心對你仲好啦

用戶要求終止服務

你有出首期,點解淨係落佢名? 一定要落埋你自己名....我係女人都唔幫佢

男爵府

cinda72. 發表於 18-10-24 11:43
觀點角度啦,保障不分男或女
況且人心易變,結婚都可以離,準備唔一定係用,以防萬一啫
...

個講得冇錯,不分男女,人心易變,當初點講都冇用,實際行動最好!

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

amychan338 發表於 18-10-24 11:41
落晒兩個名,有咩事大家都有保障!第二時有機會再買樓,最多比雙倍印花稅,咁樣最公平!
...

我覺得真係換樓時先算喇
放下自在

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 james@2018 的帖子

你女朋友好自私,未結婚已經用佢朋友點點點來壓你,
好煩呀。

珍珠宮

alipayhk1010 發表於 18-10-24 11:42
咁結婚法,預一兩年離婚吧=.=
AGREE, 未結婚已玩攻心計, 樓主三思呀, 況且你只有27歲, 世界好大架。
利申, 我都係女人

大宅

咩留一個名抽居屋呀?佢應該冇諗住同你註冊呀?因為如果註冊夫婦,其中一人有有物業都好似吾抽得居屋喎,咁單身可以抽,但機會渺茫。
你女友超級自私,如其他jm話,做好你有出錢証明,因住日後人財兩空

男爵府

dlee_ca 發表於 18-10-24 11:44
識過第二個。

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

...

你個女友超自私,未結婚已經係咁
絕對係佢個人問題!我都係女人,唔會咁對個男友。
樣樣計住,方死蝕底,點過人世。

首頁
45678...17

尾頁

跳至