普通話屎過崔世安,可以點進修?

maccacaca
|
附崔世安普通話片段

wcpcelia    發表於 18-10-24 19:29
tansyneko    發表於 18-10-24 15:45
Poyau
|
多聽多講
kitbebe
|
煲大陸劇
celiagrace
|
睇多D台劇
maccacaca
|
Poyau 發表於 18-10-24 12:40
多聽多講
聽極都係聽得一兩成

simple430
|
亞崔特已經進步咗好多
maccacaca
|
kitbebe 發表於 18-10-24 12:41
煲大陸劇
大陸劇我唔明點解明明揀返普通話D人都係配音,冇原聲
配音員又唔係個個都好戲,把聲無戲睇到好炆憎
maccacaca
|
simple430 發表於 18-10-24 12:55
亞崔特已經進步咗好多
我而家係同佢而家差唔多水平
maccacaca
|
celiagrace 發表於 18-10-24 12:42
睇多D台劇
我都唔知點解,台灣人講果D口音會易聽D,我會聽到多一兩成
但我講都係一舊舊
tsung
|

Paris
|
去大學的校外課程進修,初中高班坩讀上去,煲劇只是輔助
kakakwok716
|
唔想認真去讀,就煲劇,聽歌,台灣口音同大陸口音都唔同,聽得多就自然識講,我以前以為自己國語好差,但去旅行既時候,同佢地溝通到,我直接問佢地聽唔聽得明我講咩,佢地都話,聽得明呀,好清楚,自己都好開心架。
但英文我真係唔掂
kakakwok716
|
maccacaca 發表於 18-10-24 12:57
我都唔知點解,台灣人講果D口音會易聽D,我會聽到多一兩成
但我講都係一舊舊
...

大陸口音我估係卷利勁d,所以難聽d
台灣口識我都比較易聽得明
Poyau
|
maccacaca 發表於 18-10-24 12:55
大陸劇我唔明點解明明揀返普通話D人都係配音,冇原聲
配音員又唔係個個都好戲,把聲無戲睇到好炆憎
...

要普通話水平測試達標才可出原聲

http://www.beijingputonghua.com/psc/pscjj/pscjj.htm
tester5
|
maccacaca 發表於 18-10-24 11:55
附崔世安普通話片段

慘,我大部份聽得明。
我唸我普通話程度,應該差不多佢咁屎
kavenzou
|
simple430 發表於 18-10-24 12:55
亞崔特已經進步咗好多

今次我聽得明
maccacaca
|
Poyau 發表於 18-10-24 13:34
要普通話水平測試達標才可出原聲

http://www.beijingputonghua.com/psc/pscjj/pscjj.htm
原來係咁

|
HEA讀, 可以讀工聯會, 勝在有書有碟,不用考試, 但不經過考試, 較難上心

想唔太HEA , 但又不用太嚴謹, 可考慮讀再培訓局的課程, 要考試, 但對出席率要求高, 不可隨便缺課

專業的當然讀院校啦
maccacaca
|
1314625 發表於 18-10-24 15:38
HEA讀, 可以讀工聯會, 勝在有書有碟,不用考試, 但不經過考試, 較難上心

想唔太HEA , 但又不用太嚴謹, 可考 ...
我搵下工聯會先,應該平D
三棵樹
|
崔特首進步左好多喇 !
前幾年睇過條片,真係笑到反艇架 !