打算喂人奶 需要買定奶泵嗎?

shan_0125
|
要買定奶泵定出左世買都未遲?
我又驚冇奶 到時會哂左部機
如果要買定 咁洗唔洗買埋儲奶袋/樽個啲?
Thanks
newspaperhang
|
bb 出世頭一個月最好全埋身,幫到手快d 上奶,如果係ftm 更加可以之後一直全埋身,唔需要用泵
除非特別情況bb 出世時未能即時係身邊,咁可以手擠乳房幫助上奶,等到真係上好奶先用奶泵泵奶拎俾bb,而呢個情況可能都需要幾日,咁都有足夠時間請你先生幫你去買
Ng_Taitai
|
最好買定,我上奶後冇乜奶,每晚凌晨2-4起身追。追左1個月後,貨如輪轉,多到拎黎整皀整cream, 呀囡埋身到歲半自然離乳
stephsum
|
shan_0125 發表於 18-10-24 12:34

https://youtu.be/lZjs-R6eSOg

可以睇下☺️
leomandy809
|
Ng_Taitai 發表於 18-10-25 10:00
最好買定,我上奶後冇乜奶,每晚凌晨2-4起身追。追左1個月後,貨如輪轉,多到拎黎整皀整cream, 呀囡埋身到 ...

請問你係咪凌晨先泵,其餘時間埋身後就無泵?
因我bb 十月頭出世,我次次埋完身都再泵,
但奶量都係keep 住四安左右,
點樣先成功追到奶?
我要做媽媽
|
其實我覺得有必要買架,如果你埋身既話,都可以經常俾bb啜,咁樣上奶會比較快。
Remda
|

我個時出院時已上奶,變石頭胸。陪月驚塞奶叫我老公即日去買泵。點知搵兩間店都無泵,攪到好亂。
mtcat
|
如果有心餵人奶買定好啲。我出院就放棄埋身淨係泵出嚟,咁其他人可以幫手餵,我就可以休息多啲~

我買cimilre 佢個喇叭跟埋一奶樽,同埋佢闊頭可以直接用到avent奶樽好好
Ng_Taitai
|
leomandy809 發表於 18-10-26 14:16
請問你係咪凌晨先泵,其餘時間埋身後就無泵?
因我bb 十月頭出世,我次次埋完身都再泵,
但奶量都係keep ...

係呀!我凌晨先泵,其餘時間都埋身,冇特別埋身后再泵。我都係呢度睇d jm話凌晨係造奶黃金期,好多都起身追奶,咁自己又試下。我嗰陣炒黑豆/無花果乾焗水飲,飲完多好多奶唔好比咁大壓力自己,訓多d都好重要加油
leomandy809
|
Ng_Taitai 發表於 18-10-26 19:30
係呀!我凌晨先泵,其餘時間都埋身,冇特別埋身后再泵。我都係呢度睇d jm話凌晨係造奶黃金期,好多都起身 ...

咁bb 食完一餐再追,但埋完身個胸都林曬,
咁係咪照埋多次身呀?我擔心佢啜緊空氣
Ng_Taitai
|
leomandy809 發表於 18-10-26 19:38
咁bb 食完一餐再追,但埋完身個胸都林曬,
咁係咪照埋多次身呀?我擔心佢啜緊空氣
...

照比佢啜,佢追奶飲可能係猛長期,未必係你唔夠奶。人奶b好快餓,由得bb決定食幾多唔洗擔心
bchuma
|

一定要買 妳驚浪費米買個平嘠咯 唔需要買儲奶袋住
leomandy809
|
Ng_Taitai 發表於 18-10-26 23:22
照比佢啜,佢追奶飲可能係猛長期,未必係你唔夠奶。人奶b好快餓,由得bb決定食幾多唔洗擔心
...

唔該曬你呀!
kmbb519
|
我買定左一個手泵一個電泵,但而家生完十幾日,都仲未夠奶 已經密密埋身,但用手泵泵唔到.... 我諗你可以睇定d先,尤其係電泵
JD930    發表於 18-11-6 12:19
EstrellaDamm
|

你係FTM媽?我自己係,全埋身。第一胎泵過幾次,主要係 for 自己出街玩唔帶B同加固後開糊仔。第二胎完全冇掂過泵,啲新配件完封不動。。。所以你問我的話,全埋身就唔好搞咁多嘢。我覺得學好手擠奶方法仲實際,因為好多人都用錯方法唔識擠 。

如果你要返工而又打算畀人奶,咁當然要泵同配件了。

pigpiglamlam
|
kmbb519 發表於 18-10-27 00:45
我買定左一個手泵一個電泵,但而家生完十幾日,都仲未夠奶 已經密密埋身,但用手泵泵唔到.... ...

用手揸好過用手泵,要泵當然係用電泵,仲要雙泵嗰隻
Ng_Taitai
|
leomandy809 發表於 18-10-26 23:48
唔該曬你呀!

唔好客氣
kmbb519
|
pigpiglamlam 發表於 18-10-27 06:48

用手揸好過用手泵,要泵當然係用電泵,仲要雙泵嗰隻

係啦!我用手吱都吱到d... 手泵完全泵唔到
kmbb519
|
EstrellaDamm 發表於 18-10-27 03:46
你係FTM媽?我自己係,全埋身。第一胎泵過幾次,主要係 for 自己出街玩唔帶B同加固後開糊仔。第二胎完全冇 ...

想請問下 我埋身埋左十幾日,仲未有奶柱,係咪要飲多d上奶野?
謝謝你
EstrellaDamm
|
kmbb519 發表於 18-10-27 14:20
想請問下 我埋身埋左十幾日,仲未有奶柱,係咪要飲多d上奶野?
謝謝你
...

請勿介意,想問多少少,你而家一日埋身幾多次?有冇另外補奶?BB有冇食痛/食損你?夠濕片嗎?