懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

kmbb519 發表於 18-10-27 14:18
係啦!我用手吱都吱到d... 手泵完全泵唔到

就算手泵到....日日都泵咁多次手都軟了

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

EstrellaDamm 發表於 18-10-27 17:31
請勿介意,想問多少少,你而家一日埋身幾多次?有冇另外補奶?BB有冇食痛/食損你?夠濕片嗎?
...

初時一日埋身 6次,因為喺醫院時佢一日食6餐,有補奶粉,姑娘叫我回家跟返醫院咁餵,但我去健康院就比姑娘鬧,話食得太少,重得太少 而家一日埋 8-10 次,有6次會補奶粉....
無啜損,唔痛,夠濕片夠大便,我返去覆診,兒科醫生話佢喺生長線上,但健康院就話佢唔夠磅數.... 我而家3小時一次埋身,試過泵唔到,用手吱左一陣就吱到 30ml (加埋)
仲有而家個胸唔硬, 少少漲,吱佢有野出,都有4-5點..... 但流出來的... 不是噴出來
thank you 你

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

珍惜眼前 發表於 18-10-27 18:49
就算手泵到....日日都泵咁多次手都軟了

我本來諗住 bb 唔食果次先用泵,但而家好迷茫,都唔知點好,全人奶真係好辛苦,我頂唔順半夜都係餵奶粉(老公餵)應該都返唔到轉頭... 而家埋身成半小時後佢都仲餓,都係補左奶粉
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

kmbb519 發表於 18-10-27 18:54
我本來諗住 bb 唔食果次先用泵,但而家好迷茫,都唔知點好,全人奶真係好辛苦,我頂唔順半夜都係餵奶粉( ...

全人奶...多奶就唔辛苦..至少洗少好多野....因為我都想全人奶,但生完個半月都係兩邊+埋得60-90ml 3-4hrs 揼一次,我仔又要食成150ml 一餐..我都係補奶粉,我都唔知係唔夠訓定點樣..都係窮媽一個,而家本住心態餵到幾多就幾多咋... 依兩日試埋買通草煲水飲睇下有冇幫助

水晶宮

kmbb519 發表於 18-10-27 18:50

初時一日埋身 6次,因為喺醫院時佢一日食6餐,有補奶粉, ...

埋完身仲擠到30唔錯呀!不過坦白講,如果你想長遠夠人奶,BB十幾日大三小時埋一次身可能差少少。呢個歲數三小時係max。你而家仲有時間幫自己增大個量(直至產後四至六星期,奶量會到 maximum,之後好難再加)。如果姿勢嘴型各樣OK (你冇痛冇損應該唔錯)不如試試慢慢減補奶但密啲埋身 feed on demand,留意BB開始肚餓signal,唔好餓到喊先餵。開好個頭,之後就易行了。

食嘢方面,唔使太擔心,你食得飽又夠水分就好。食你喜歡同令你開心嘅嘢就更好。所謂上奶嘢係心理作用大過一切。食咗所謂上奶嘢>個人有信心,覺得有做到嘢,少咗緊張擔心>心情好>增奶囉。如果有媽媽唔鍾意食所謂上奶嘢但迫自己食,都未必有好結果的。

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ng_Taitai 發表於 18-10-26 19:30
係呀!我凌晨先泵,其餘時間都埋身,冇特別埋身后再泵。我都係呢度睇d jm話凌晨係造奶黃金期,好多都起身 ...

我想問下你bb幾大開始淩晨泵?
咁泵完啲奶就奶樽餵?
咁如果奶樽餵左佢飽左,唔埋身,跟住又泵,咪會變左全泵?
咁泵完假設bb無耐又想食奶,埋身時會唔會造唔切奶?
唔好意思問題多左啲

大宅

回覆樓主

我反而想知 入醫院洗唔洗帶埋個泵去?

大宅

sakesakee 發表於 18-10-27 20:13
我想問下你bb幾大開始淩晨泵?
咁泵完啲奶就奶樽餵?
咁如果奶樽餵左佢飽左,唔埋身,跟住又泵,咪會變左全 ...

我大概bb 1個月時開始追,嗰陣以為自己唔夠奶,最後先知原來係猛長期。泵完放奶樽,第二日比婆婆餵,或者放奶袋放冰櫃就可以放耐d。其實追奶成功後,真係無時無刻都唧到出黎,唔需要擔心bb無得食除左凌晨泵之外,其餘時間我都係全埋身。

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ng_Taitai 發表於 18-10-27 21:39
我大概bb 1個月時開始追,嗰陣以為自己唔夠奶,最後先知原來係猛長期。泵完放奶樽,第二日比婆婆餵,或者 ...

咁你一晚泵幾多次? 每次泵哂兩邊?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我系預左開刀,頭兩日可以系床上泵奶。之後就埋身。

大宅

我都係餵人奶,未生果時都冇諗過要買,有朋友俾我,就當買個保險!最後我好感激呢個朋友,因為我個女唔識埋身,試咗好耐都唔得,母乳姑娘都搞唔掂,個奶泵救咗我一命,因為手揸係有排同埋bb都等唔切,由其是一開頭上奶未咁快,泵/揸嘅量唔多(揸更少,親身試過)所以點都買定看門口比較好!當然bb肯埋身就最好啦,買定都可以係bb戒夜奶果時起身泵啲出嚟,唔使谷到痛

大宅

sakesakee 發表於 18-10-28 09:04

咁你一晚泵幾多次? 每次泵哂兩邊?

我2-3點泵1次。泵晒兩邊就拿拿臨去訓,唔好比咁大壓力自己,訓多d同埋飲多d湯水,保持輕鬆心態呢d好重要加油

珍珠宮

EstrellaDamm 發表於 18-10-27 19:10
埋完身仲擠到30唔錯呀!不過坦白講,如果你想長遠夠人奶,BB十幾日大三小時埋一次身可能差少少。呢個歲數 ...

明白,唔該哂你

別墅

回覆樓主

各位人奶媽媽
我都有野想問
產後我可以全埋身餵

咁可唔可以只買個真空吸泵?

已刪除用户

大宅

shan_0125 發表於 18-10-24 12:34
要買定奶泵定出左世買都未遲?
我又驚冇奶 到時會哂左部機
如果要買定 咁洗唔洗買埋儲奶袋/樽個啲?

買左奶泵使唔使帶埋去醫院?

伯爵府

shan_0125 發表於 18-10-24 12:34
要買定奶泵定出左世買都未遲?
我又驚冇奶 到時會哂左部機
如果要買定 咁洗唔洗買埋儲奶袋/樽個啲?

頭一個月最好埋身,我就後期先買嘅

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

kmbb519 發表於 18-10-27 00:45
我買定左一個手泵一個電泵,但而家生完十幾日,都仲未夠奶 已經密密埋身,但用手泵泵唔到.... ...
加油啊

珍珠宮

JD930 發表於 18-11-6 12:19
加油啊

thank you

JD930    發表於 18-11-7 10:10

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至