自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

今日同個家長傾開, 佢小朋友小六今次測驗成績衰左, 小五科科都有A, 但剛剛測驗中文竟然跌到去B, 上年有9X分, 今次只有8X分, 其他科都退左步。我問係咪份卷難? 佢話唔係, 其他同學 keep 到, 係佢小朋友退步, 連老師都即刻打俾佢同佢傾黎緊選校事, 話今次退步左, 有可能入唔到該區最 top 學校, 因為每個學生其實分數好接近, 差幾分就差好遠。

聽佢咁講完, 我都覺得好緊張。我小朋友小二, 成績麻麻地。英文最好, 一直有A, 數學都A。但升小二後測驗成績都係退步左, 首先中文就不嬲都差, 一直都係B, 但竟然連數學都退步, 由A變B。

我覺得他升小二後個心好散, 做功課已經睇得出好唔專心好唔小心, 成日做錯, 其實係識架。有時我又唔想佢咁大壓力所以好多時俾佢休息, 俾佢玩, 臨測驗前兩星期才開始溫書。

我係咪要開始每日都同佢溫下書? 有冇需要請補習老師?

中文好好好弱, 現在已經上緊中文補習班, 但好似無乜作用, 係咪要搵上門老師專門教中文成效會好D? 各位媽媽有冇經驗分享? 中文點樣進步?

謝謝各位意見。

P.S. 我要返工, 有時返到屋企都7,8點, 唔夠時間同佢跟功課

男爵府

cloudwingwing 發表於 18-10-24 12:52
今日同個家長傾開, 佢小朋友小六今次測驗成績衰左, 小五科科都有A, 但剛剛測驗中文竟然跌到去B, 上年有9X分 ...

補習都唔及多閱讀好!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

中文b已經算係好好好弱?

珍珠宮

開心吸收勳章

李豆豆 發表於 18-10-24 13:13
中文b已經算係好好好弱?

只得70分,其實係咪叫好差?

我以前小學科科超過90分,所以覺得我小朋友好低分。

琥珀宮

cloudwingwing 發表於 18-10-24 12:52
今日同個家長傾開, 佢小朋友小六今次測驗成績衰左, 小五科科都有A, 但剛剛測驗中文竟然跌到去B, 上年有9X分 ...

中文弱就睇多d課外書,圖書館有好多中文漫畫

wcpcelia    發表於 18-10-24 18:50

琥珀宮

tomato100hk 發表於 18-10-24 13:09
補習都唔及多閱讀好!

yes

子爵府

唔好用自己把尺同人地把尺去量度自己小朋友啦.......

子爵府

虎到金來勳章

咁要睇你小朋友攞A, B, C其實係幾多分, 本身學校程度係深定淺, 中文唔係死記就得, 讀書真係幫助不少

子爵府

好多人都話越大越見真章。有df 野可能係幼稚園一早已教左, 所以小一係容易應付。媽媽加油!!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

測驗失手咋,有好多原因既,好難話你谷衡佢就永遠科科A.
同小朋友傾下點解做咁差,係真唔識?還是懶?太多課外活動???針對式咁解決問題吧。

珍珠宮

開心吸收勳章

parrot1208 發表於 18-10-24 13:19
好多人都話越大越見真章。有df 野可能係幼稚園一早已教左, 所以小一係容易應付。媽媽加油!! ...
我都覺, 幼稚園老師話佢唔錯, 幾好, 應該讀到書。

越大越心散, 啲字勁核突, 6字寫到好似0字, h 寫到好似 n, 佢唔係咩讀寫障礙, 係求其。

珍珠宮

開心吸收勳章

tomato100hk 發表於 18-10-24 13:09
補習都唔及多閱讀好!
多謝, 我會努力同他睇多啲中文書

禁止訪問

用戶要求終止服務

從小培養閱讀習慣好緊要,起碼中英文底子好左,特別係寫作,越高年級越見功......

珍珠宮

開心吸收勳章

IloveJJ 發表於 18-10-24 13:28
我大仔係六年級,佢就係越上越好的。關鍵係,十分喜歡閱讀,低年級時,由於考試較淺,嗰啲小心同成熟既小 ...
首先多謝你的經驗之談。

我仔都鍾意閱讀, 但次次係書架都只係選英文書, 未見過他主動拎中文書, 要我陪伴才肯睇中文書。

點樣可以讓他自己做功課? 好多時我叫他做功課, 他才會去做, 不過他都可以一個人留係房做, 但字體核突。

如果我陪做, 他會做得好快及字寫得端正。

其實算唔算能自己完成功課?

別墅

回覆樓主:

我覺得補習班幫助唔大,最重要養成閱讀習慣。我仔由細就好中意睇中文圖書,所以佢中文&常識都Ok。英文方面,我自己都唔係幾好,所以現在想試下親子共讀,希望引起佢對英文閱讀興趣,聽講親子共讀成效係老師學校教嘅6倍!

珍珠宮

開心吸收勳章

catherine_wong2 發表於 18-10-24 14:06
我覺得補習班幫助唔大,最重要養成閱讀習慣。我仔由細就好中意睇中文圖書,所以佢中文&常識都Ok。英文方面 ...

原來親子共讀成效咁大,始乎我要再努力,謝謝。

伯爵府

其實你想要小朋友有d咩生活?我細仔小四,其實我無催谷佢,同埋佢有讀寫障礙,所以佢盡左力我已經收貨!亦都預左佢會讀band 3既學校,大女好多同學今年讀band 1學校,個個都叫曬救命,但我女讀band 2頭既學校,呢兩個月睇得出佢係讀得開心同輕鬆既,仲成日同我報喜好似自信心增強左咁!其實我好簡單,小朋友健康同快樂就可以,唔好比太大壓力佢!多d鼓勵下佢,好過執著於分數!所以我同對仔女既關係好好,佢地咩都會話我知!太緊張會有反效果!加油啦媽媽

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

高小先開始谷吧,初小暫時輕輕鬆鬆可以應付到~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至