自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

carrie_1102 發表於 18-10-24 14:18
其實你想要小朋友有d咩生活?我細仔小四,其實我無催谷佢,同埋佢有讀寫障礙,所以佢盡左力我已經收貨!亦 ...

好多謝你的分享,作為父母當然希望自己的小朋友係 b1生,但我現在理解唔到他能力其實係點。

我都希望他可以開心學習,所以才出post 問夠竟應唔應該而家谷他,好矛盾。

水晶宮

要早d準備,經驗之談,個底一定要打好,除非能力唔夠。

我一位小朋友能力比較差,我都盡量為佢舖升中之路,差都要努力,佢升中之後話好多謝我小學谷佢,學校好好,好啱佢。

另一位有資質,付出好少的力已經考得唔錯,初小同佢轉校,更上一層樓,入更好的校網,舖升中路,感恩如願升上喜歡的中學。

這世上no free lunch(不喜勿插,唔好打頭)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

cloudwingwing 發表於 18-10-24 17:49
好多謝你的分享,作為父母當然希望自己的小朋友係 b1生,但我現在理解唔到他能力其實係點。

我都希望他可 ...

要睇你想入既目標中學係邊一類,B1都有頭/中/尾,仲有神校。 之後睇清楚你小朋友小學一般有幾多B1位,再睇佢現時全級排名,你就會決定到谷唔谷。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小一就要補好個底啦!! 至於谷就小四開始.

男爵府

catherine_wong2 發表於 18-10-24 14:06
我覺得補習班幫助唔大,最重要養成閱讀習慣。我仔由細就好中意睇中文圖書,所以佢中文&常識都Ok。英文方面 ...

agree

珍珠宮

回覆樓主:

5.6年級一定係出得深d,因為要分高下,不進則退,沒有所謂keep唔keep

珍珠宮

回覆樓主:

小一小二食老本都仲可以,到3,4年級係跳住上即係開始谷,一定要溫習

大宅

^—^ 發表於 18-10-24 13:47

從小培養閱讀習慣好緊要,起碼中英文底子好左,特別係寫作, ...

講得無錯!
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/pe539b2f4d66bae008f6a54c99cf57173/faf3420b.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/p75b46f90ca53348e019f5a3930cd11b0/faf340b3.jpg[/img][img align=right]http://lilypie.com/cache5/4/020104013.png[/img]

男爵府

cloudwingwing 發表於 18-10-24 13:15
只得70分,其實係咪叫好差?

請問點分A/b ?
100-80 A ? 79以下B ? Or 100-90 A ? 89 叫B ?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

你朋友的小朋友學校出卷好淺。

大宅

初小唔好太功利,廣泛閲讀,否則(emoji)光見識太少,上到中學唔識轉彎。

別墅

回覆樓主:

B 都叫差....? 我唔會谷..只會鼓勵,可能越谷越唔鍾意讀書

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

cloudwingwing 發表於 18-10-24 13:22
我都覺, 幼稚園老師話佢唔錯, 幾好, 應該讀到書。

同我仔一模一樣

珍珠宮

cloudwingwing 發表於 18-10-24 13:48
首先多謝你的經驗之談。

我仔都鍾意閱讀, 但次次係書架都只係選英文書, 未見過他主動拎中文書, 要我陪伴才 ...

我以前教名校,我教英文唔准同細路講中文嗰種,見過太多炒咗科中文,黑起上來大學都入唔到。所以自細去圖書館,max 借 8 本阿仔一定要 4 中 4 英咁借。平時睇書都係中英輪流,唔可以俾佢一個錯覺英文重要 d。 睇卷(就算高中)其實對中文要求係高好多,偏偏好多學校家長側重晒科英文。再上玩語境,措辭語氣,文章欣賞,好難好難教,我講埋答案你知,你 get 唔到就係 get 唔到。呢啲臨急補習都補唔返黎,要靠由細浸

男爵府

BK Milk勳章

我大女學校小一中文英文已經成篇文作,所以我已經培養閲讀,當然要揾d有趣既書,初初要你讀一行,佢讀一行,之後就慢慢自己閱讀...有本叫爆笑科學王,我個女好鍾意睇,睇左亦覺佢增長左科學知識,另一本係大偵探福爾摩斯,都好受現在既小學生歡迎,但呢兩本係公共圖書館冇得借,仲有一本叫鬥嘴一班,可以比佢睇,呢本係公共圖書館可以借

大宅

其實谷即係點?
開始補習定係日日做練習?

珍珠宮

開心吸收勳章

yanyan25h 發表於 18-10-25 08:21
我大女學校小一中文英文已經成篇文作,所以我已經培養閲讀,當然要揾d有趣既書,初初要你讀一行,佢讀一行 ...

多謝介紹,陣間放工去書局睇下先。

珍珠宮

開心吸收勳章

zitzai 發表於 18-10-25 08:16
我以前教名校,我教英文唔准同細路講中文嗰種,見過太多炒咗科中文,黑起上來大學都入唔到。所以自細去圖 ...

多謝你們的意見及方法,我今朝已經拎左本書同他搭車時睇,係 "我會讀" 系列,買左好耐都未拆出黎睇。

男爵府

alicecmc2003 發表於 18-10-24 13:19
唔好用自己把尺同人地把尺去量度自己小朋友啦.......

Agree! 我囡小一,中文係最最最最差! 第一次默書我預期佢得6,70分(因為都默得多,默成4句句子)最後有80分, 我真心好開心! 我都成日同佢講,英數媽媽期望係90分以上,中文就要80分以上,咁就可以有星星儲起!
我都知中文80分嚟講唔係一個可以上Top既成績,但80分於我囡嚟講,我好心足,因為真係能力暫時有限。唯有慢慢嚟

子爵府

cloudwingwing 發表於 18-10-24 12:52
今日同個家長傾開, 佢小朋友小六今次測驗成績衰左, 小五科科都有A, 但剛剛測驗中文竟然跌到去B, 上年有9X分 ...

小二就要谷
真係小心會谷上腦

首頁

尾頁

跳至