想轉奶粉

FungYiLo
|
想問下邊隻奶粉似人奶,淡味啲,無咁甜,依家個個太甜,食到阿b好多痰(emoji)半人奶半奶粉bb
praise_christy
|
FungYiLo 發表於 18-10-24 13:11
想問下邊隻奶粉似人奶,淡味啲,無咁甜,依家個個太甜,食到阿b好多痰(emoji)半人奶半奶粉bb
...

Aptamil 同 Illuma都係親近母乳配方 吃呢兩隻奶Bb屎比較好睇 味道不太甜
我要做媽媽
|
illuma話貼近母乳,不過甜唔甜我就唔知道喇,價錢都幾貴...我就知道牛欄系幾淡既
senchacha
|
我要做媽媽 發表於 18-10-24 14:46
illuma話貼近母乳,不過甜唔甜我就唔知道喇,價錢都幾貴...我就知道牛欄系幾淡既 ...

illuma係比較似人奶既,自己試過都算淡呀,價錢方又未去到負擔唔到既,之後大大下會加左固,就愈黎愈少飲奶架啦,所以都覺得ok
spcheater
|
Aptamil okay 呀
阿B 食左又訓得又痾得
又keep得住食人奶
kuku06
|
enfinitas都ok,夠淡口味道似似地人奶
babynetnet
|
美X臣platinumg淡到我女唔like!
我女係奶粉B
freshrose
|
illuma 超淡。我覺得好難飲,但我bb 飲得幾好
#底之花
|
babynetnet 發表於 18-10-26 22:23
我女係奶粉B

呢隻冇落庶糖
matata
|
要淡既話就最好自己試一試先,呀女而家飲緊既illuma organic都幾淡口,唔覺會惹痰,你真係要轉的話可以試埋夾唔夾到個b
muzii
|
babynetnet 發表於 18-10-26 22:23
我女係奶粉B
之前D奶粉係咪太甜,所以唔飲D唔甜既奶粉?
babynetnet
|
muzii 發表於 18-10-29 18:54
之前D奶粉係咪太甜,所以唔飲D唔甜既奶粉?

我無試……我唔知之前嗰d係唔係太甜……不過依肯定淡我試過!
irene891
|
BB食緊Hipp 味道算淡加上佢係有機奶粉 冇化學野好似食得安心d
之前食過其他brand 有痰同便便問題 而家好好多
lisalili
|
senchacha 發表於 18-10-26 13:34
illuma係比較似人奶既,自己試過都算淡呀,價錢方又未去到負擔唔到既,之後大大下會加左固,就愈黎愈少飲奶架 ...

Illuma話有HMO無錯係有人體母乳成份,不過人體HMO係有超過100種,而illuma只係包含當中嘅兩種。
pokee0416
|
要淡淡地似人奶阿B先肯食架 我自己就比阿B飲雅培HMO,一來佢有母乳成份同益生菌,可以增強抵抗力, 同埋價錢都ok, 性價比高
RubyYu07
|
praise_christy 發表於 18-10-24 13:30
Aptamil 同 Illuma都係親近母乳配方 吃呢兩隻奶Bb屎比較好睇 味道不太甜

我都聽講係呢兩隻奶粉唔會好甜!
gracee
|
irene891 發表於 18-10-30 09:47
BB食緊Hipp 味道算淡加上佢係有機奶粉 冇化學野好似食得安心d
之前食過其他brand 有痰同便便問題 而家好好 ...

hipp 3號好似唔係有機 ? 之前聽D媽媽講3號4號冇哂有機D字眼 跟住轉左eleva, 好在都係冇庶糖唔甜夾得好
Germboistic
|
senchacha 發表於 18-10-26 13:34
illuma係比較似人奶既,自己試過都算淡呀,價錢方又未去到負擔唔到既,之後大大下會加左固,就愈黎愈少飲奶架 ...

Oh! 你覺唔覺 illuma 好腥?我仔仔(2個月) 食illuma...我覺得超腥⋯好想幫佢轉奶粉........(emoji)
senchacha
|
Germboistic 發表於 18-11-9 16:30
Oh! 你覺唔覺 illuma 好腥?我仔仔(2個月) 食illuma...我覺得超腥⋯好想幫佢轉奶粉........(emoji)
...

我又唔覺呀,如果你仔仔食緊又夾得既話就無必要轉,下隻既又要花時間適應都幾麻煩