第一次懷孕。乜都五識

Mandykitma
|
上星期去診所驗孕(有左),叫我拎張醫生證明去健康院登記。今日去到健康院。啲姑娘問我想點樣?系咪要做產前檢查?
我同佢講我第一次有bb,乜都五識,應該點做。
佢叫我去威爾斯排床位先再去搵佢地。
但我有朋友話個肚夠三個月先去健康院登記。但診所醫生又叫我去登記先
點攪?其實程序系點架?
我要做媽媽
|
係咪每間醫院規定都唔同架,你可以打電話去問下
Sarahroman
|
你去左威爾斯登記先 會有個預產期、照唐氏個期同見醫生個期比你 ,之後打電話去瀝源健康院約產檢就ok的了 健康院14週開始會有產檢
Mandykitma
|
Sarahroman 發表於 18-10-24 14:30
你去左威爾斯登記先 會有個預產期、照唐氏個期同見醫生個期比你 ,之後打電話去瀝源健康院約產檢就ok的了 ...

明白。所以就攪到好亂。佢地又五清晰(emoji)
RubyYu07
|
Sarahroman 發表於 18-10-24 14:30
你去左威爾斯登記先 會有個預產期、照唐氏個期同見醫生個期比你 ,之後打電話去瀝源健康院約產檢就ok的了 ...

係呀,我就係咁操作,都係上呢度問先知道
dolldollk
|
係呀, 佢地會叫返你走, 我就用預約通book威院, 跟住收到預約日期就打去健康院, 有條熱線係11am可以打去, 講比佢聽你係威院約左咩, 佢就會比期你, 咁樣你就唔使跑黎跑去喇
Mandykitma
|
dolldollk 發表於 18-10-24 17:23
係呀, 佢地會叫返你走, 我就用預約通book威院, 跟住收到預約日期就打去健康院, 有條熱線係11am可以打去, 講 ...

想問下知五知幾號電話?我怕摸門去又摸門釘(emoji)
dolldollk
|
Mandykitma 發表於 18-10-24 21:41
想問下知五知幾號電話?我怕摸門去又摸門釘(emoji)

瀝源健康院產前新症

電話:2692 8741
電話預約時間:星期一至五
上午11時至12時30分及下午3時30分至5時

佢會難打d, 打多幾次就好
ipcs
|
Mandykitma 發表於 18-10-24 14:17
上星期去診所驗孕(有左),叫我拎張醫生證明去健康院登記。今日去到健康院。啲姑娘問我想點樣?系咪要做產 ...

我兩胎都係先取懷孕證明,跟住排威院,再打電話約健康院的。
王豆
|
我跟你 一樣
第一胎

什麼也不太懂

初時
吃下很多食物

辛辣的
朱古力 薯片 雪糕.....

什麼 也有......

Mandykitma
|
王豆 發表於 18-10-25 02:15
我跟你 一樣
第一胎

我剩系知涼野五食得。
王豆
|

回覆 Mandykitma 的帖子

很多人都說不要 食涼野,
。我之前 未知 有左,

日日飲 西瓜汁,
哈哈哈

Mandykitma
|
dolldollk 發表於 18-10-24 17:23
係呀, 佢地會叫返你走, 我就用預約通book威院, 跟住收到預約日期就打去健康院, 有條熱線係11am可以打去, 講 ...

想問下去威院系咪一定要打電話book?如果我就咁去要排幾耐?
ipcs
|
Mandykitma 發表於 18-10-28 01:19
想問下去威院系咪一定要打電話book?如果我就咁去要排幾耐?

威院唔可以打電話book,可以用app book或walk in排隊book,我排完搞完晒大約45分鐘左右。
只係健康院可以打電話book。
dolldollk
|
ipcs 發表於 18-10-28 01:32

威院唔可以打電話book,可以用app book或walk in排隊book,我 ...

對對~我個時見初期廢事咁辛苦行去排, 醫院又多菌先用app, 我星期日up, 星期一都比到期lu
panda_eric
|
Mandykitma 發表於 18-10-24 14:17
上星期去診所驗孕(有左),叫我拎張醫生證明去健康院登記。今日去到健康院。啲姑娘問我想點樣?系咪要做產 ...

我尋睇醫生,醫生比左証明我,叫我去威院book,無提過健康院,請問健康院係咩?
haha748494
|
咪話你,我10年後再做媽媽,都系暈陀陀,大家一齊加油。
yan_lpy
|

新手想請教診所驗孕是要去婦科還是普通門診亦可以?感謝
ipcs
|
yan_lpy 發表於 18-10-29 11:02

新手想請教診所驗孕是要去婦科還是普通門診亦可以?感謝 ...

婦產科要等7週後先照到閃閃,想快就去普通科話驗孕出證明。
ipcs
|
panda_eric 發表於 18-10-28 09:58
我尋睇醫生,醫生比左証明我,叫我去威院book,無提過健康院,請問健康院係咩?
...

一般孕婦無特別事情是會被安排在母嬰健康院跟進產前檢查的,不過唐氏綜合症篩查就會喺威院做,因健康院無得照超聲波,而唐氏要用超聲波度頸皮,健康院只會幫你抽產前血、量血壓、驗小便、度高磅重、聽胎心、摸下肚。
產後6週亦要到母嬰健康院做產後檢查。