家人反對

珊媽媽
|
啱啱遞左辭職信 想做全職媽媽但其實我媽一直都返對 我應該點同佢講好
艾菲BB
|
話比人炒,會keep住搵工

(不過冇人請之麻
wcpcelia    發表於 18-10-24 19:32
esmehouse    發表於 18-10-24 16:15
貓頭雀
|
你老公支持嗎?
你媽咪同住嗎?

做FTM 真係有心理關口
Holidaykiki
|
艾菲BB 發表於 18-10-24 15:40
話比人炒,會keep住搵工

(不過冇人請之麻)

珊媽媽
|
貓頭雀 發表於 18-10-24 15:41
你老公支持嗎?
你媽咪同住嗎?

我老公支持呀 我吾係同媽咪一齊住
但平時佢會打黎傾計 好多時都叫我吾好吾返工呀 呀女有老爺奶奶湊 你知以前係屋企湊外甥女幾辛苦架啦
Yee_ng
|
會減你母家用嗎?如果無,都已經係成年人一家一戶,自己家事佢也插手太多
tansyneko
|
駛咩同阿媽交代?同老公交代咪得囉,你老公同意成件事已可行,阿媽唔同意無關係架
珊媽媽
|
Yee_ng 發表於 18-10-24 15:49
會減你母家用嗎?如果無,都已經係成年人一家一戶,自己家事佢也插手太多
...

吾會 我媽睇錢睇得好重 自己返正職又要返part time 仲有我之前幫佢朋友個仔買保險 每年都要供 好彩佢有叫我再買 我無買揸
又驚第時我老公吾要我 自己都有啲錢用
wcpcelia    發表於 18-10-24 19:32
貓頭雀
|
珊媽媽 發表於 18-10-24 15:48
但平時佢會打黎傾計 好多時都叫我吾好吾返工呀 呀女有老爺奶奶湊 你知 ...

老公支持就得了。
好好享受,仔女大得快,時間無得返轉頭。
little06
|
冇咩驚,又唔係靠佢養,唔駛家長簽通告批准嫁
crystal媽咪
|
珊媽媽 發表於 18-10-24 15:37
啱啱遞左辭職信 想做全職媽媽但其實我媽一直都返對 我應該點同佢講好

如果唔係同住,佢亦都唔駛幫你湊小朋友。唔好講住
Fion710
|
你媽媽都幾怪獸家長,女已成家立室仲要受佢控制
vivibabyvivi
|
先斬後奏
珊媽媽
|
Fion710 發表於 18-10-24 16:03

因為由細到大佢都覺得我聽哂佢講就得 我一直都吾敢反對佢 係兒家結左婚先無咁多野講
不過一講錢 佢就好大反應
Yee_ng
|
珊媽媽 發表於 18-10-24 15:54
吾會 我媽睇錢睇得好重 自己返正職又要返part time 仲有我之前幫佢朋友個仔買保險 每年都要供 好彩佢有叫 ...

睇錢睇得重你點解釋都無用,咪唔講佢知時咪有佢嬲,又唔洗佢負責d咩,好唔好都係自己啫
mandy952
|

我初做ftm時我阿媽成日哦我,好鬼煩,之後發佢老脾佢再講我唔會再見佢,佢先識收聲
eggcarol
|
珊媽媽 發表於 18-10-24 15:48
但平時佢會打黎傾計 好多時都叫我吾好吾返工呀 呀女有老爺奶奶湊 你知 ...

不過你同老爺奶奶住,做FTM好易嘈交,相信你媽係善意的
good_pig
|

你媽反對嘅原因係?
Rubik
|
又唔係一齊住,唔駛刻意講呀,唔提就算
歌莉亞
|
Fion710 發表於 18-10-24 16:03

我又唔覺得係控制個女既
只係作為阿媽
居安思危啫
利申: 我女細時, 我不知幾多次想辭職, 返去做ftm
當時我老公我老豆都支持架, 反而我D朋友同事和老世都反對, 老實講, 我自己睇返轉頭, 好彩無辭咋
最近先有個做ftm的朋友婚姻出現問題, 好徬徨, 因經濟係重要問題, 如果自己有份工, 婚姻出現問, 最多無咗個老公, 但ftm的婚姻一有事, 會乜都無, 當然我相信有好男人的, 但保障自己都好重要, 如果相信個老公有責任, 又老實, 又肯上繳所有人工, 又唔大男人, 又唔會睇唔起ftm(先先一定唔會, 耐咗先知架), 咁就不妨辭咗份工, 自己揍小朋友一定比返工開心, 又可自己教育。