如果病,敢唔敢成日病假

wkpig166
|
咩病會請一星期病假?
返2天,又病2天。
其實 如果有partner 咁病法。
都幾慘
wkpig166
|
wkpig166 發表於 18-10-24 15:41
咩病會請一星期病假?
返2天,又病2天。

返1天,又可請2天?
會唔會胃痛呢?
newcook
|
返得到既都會盡量返, 就係唔想影響同事
紫翹
|
咩病會請一星期病假?
返2天,又病2天。
我同事咪咁囉, 佢都未返過五日, 個個星期都請兩三日. 病要抖, 食完藥眼瞓又抖, 最要係個個星期都係咁. 我做左半年, 佢KEEP住係咁. 真係覺得佢唔適合返工囉
wcpcelia    發表於 18-10-24 19:26
yurijm
|
逢二進一請假法?
樓主講既情況似去見工?

我都試過一星期返唔到工
因為我扭傷腳踝、發炎未散瘀血
行都行唔到
但由於只係行動不便
我就直接申請home office
ballball329
|
回覆 紫翹 的帖子

咁佢係咩病呢? 女人病? 定胃痛果D?
拍著呢D, 就真的很慘啊.
Poyau
|
返消防更
紫翹
|
ballball329 發表於 18-10-24 15:51
回覆 紫翹 的帖子

咁佢係咩病呢? 女人病? 定胃痛果D?

之前話胃痛, 跟住老世叫佢CHECK, CHECK左又無事. 宜家話成日感冒, 因為搬屋拜四角拜得唔好喎. 我覺得正常公司都炒左佢, 半年無一個星期返足五日, 好誇張

星期一二請左假, 今日返黎話本來唔想返.
crystal媽咪
|
咩病會請一星期病假?
返2天,又病2天。

我好少病,所以我請病假一般都批。
之前隔離line嘅同事,通常星期五或星期一會請假 ,請咗幾個月都係咁.我哋開始唔信
原來佢返工好有壓力,話我哋隔離line啲人成日鬧佢(其實冇),後來就辭咗職。 再轉工,keep住一直都不停請病假,後來都冇再返工
newcook
|
紫翹 發表於 18-10-24 15:46
我同事咪咁囉, 佢都未返過五日, 個個星期都請兩三日. 病要抖, 食完藥眼瞓又抖, 最要係個個星期都係咁. 我 ...
呢D.....HR唔駛照肺?
chanxho
|
我同事咪咁囉, 佢都未返過五日, 個個星期都請兩三日. 病要抖, 食完藥眼瞓又抖, 最要係個個星期都係咁. 我 ...

太誇張啦,係唔係真係咁易病呀?咁計法,佢一個月有一半係唔洗返工wo
紫翹
|
newcook 發表於 18-10-24 16:06
呢D.....HR唔駛照肺?
呢D HR同老闆同佢上司, 即係我上司傾過, 上司保佢. 搞到我唔想做. 佢咁既工作態度都可以保佢, 叫佢present 佢一係請假話同個仔搞PASSPORT, 一係就SL. 跟住佢D PRESENT我做, D野我跟. 但我要EXTEND PROBATION LAW. 如果佢咁既態度都可以過到, 我覺得我無問題囉. 但無法, 要養家, 要搵到先走
紫翹
|
chanxho 發表於 18-10-24 16:07
太誇張啦,係唔係真係咁易病呀?咁計法,佢一個月有一半係唔洗返工wo
NO PAY LAW, 但我覺得NO PAY都唔係咁請, 好不負責任
tansyneko
|
1928mickey
|
請四日
1928mickey
|
請四日
紫翹
|
yurijm 發表於 18-10-24 15:49
逢二進一請假法?
樓主講既情況似去見工?
我都扭傷, 我都係請左半日睇醫生, 跟住都有返工, 因為我公司無得home office
BBG520
|

公司咁耐都唔抄佢旣
紫翹
|
BBG520 發表於 18-10-24 16:30
公司咁耐都唔抄佢旣
所以呢到都幾好做
迷惘夜車
|
有個舊同事(女)
逢星期一發燒/M痛/腰痛都會請病假
禮拜中randomly 會有多一日
所以一直到佢唔做之前,都係過唔到probation