完約要再比機票工人?

bbqueen
|
合約期間, 已經有一張來回比咗佢返菲律賓 放假, 完約唔再續, 係咪都要再比一張單程機票?thx
baby1628
|
bbqueen 發表於 18-10-24 16:18
合約期間, 已經有一張來回比咗佢返菲律賓 放假, 完約唔再續, 係咪都要再比一張單程機票?thx
...

首先香港法例規定工人姐姐來香港必須要僱主出機票, 完約佢返去亦必須由僱主支付機票,

**反而兩年合約期內,佢自己要返去的話,僱主是絕對不用提供機票, 如果你咁 豪氣 ,在佢放假期間提供來回機票,只可以話你係有錢人

但完約之後你必須買機票俾工人返去, 因為這是特衰政府的強制規定
bbqueen
|
baby1628 發表於 18-10-24 16:24
首先香港法例規定工人姐姐來香港必須要僱主出機票, 完約佢返去亦必須由僱主支付機票,

**反而兩年合約 ...

即係如果佢留低香港, 有新僱主請佢, 都要比機票錢? 機票係咪一定要到佢屋企?manila 係未吾得?
細姐姐
|
bbqueen 發表於 18-10-24 16:18
...

你俾佢合约期間的來回機票時,有冇講已代替合约完時之回程機票?

就算冇講,你試吓而家講,睇佢係咪誠認,如果佢咬實你,要你俾,你都冇付

佢留港揾到僱主,唔関你事,你點都要負責送佢回鄉
yingmi
|
你要送到佢返家鄉呀, 不是MANILA

Poyau
|
完約回鄉機票僱主負責
不能用合約期間張來回機票代替
Poyau
|
bbqueen 發表於 18-10-24 16:27
即係如果佢留低香港, 有新僱主請佢, 都要比機票錢? 機票係咪一定要到佢屋企?manila 係未吾得?
...

機票目的地通常揀最近工人家鄉
她的家鄉在那 來港時是否從馬尼拉來
why-123
|
姐姐12月合約完, 上星期己簽第三張新約, 明年2月她想回鄉14日, 機票是我比錢嗎?
WING0308
|
Poyau 發表於 18-10-24 21:30
機票目的地通常揀最近工人家鄉
她的家鄉在那 來港時是否從馬尼拉來

姐姐家鄉不是馬尼拉,但姐姐要求去馬尼拉停留幾日揾佢家姐,得吾得?我洗吾洗比番差價佢?
WING0308
|
why-123 發表於 18-10-25 12:56
姐姐12月合約完, 上星期己簽第三張新約, 明年2月她想回鄉14日, 機票是我比錢嗎? ...

每張合約僱主需負責一次回鄉機票,如續約僱主需負責一次到港機票

Poyau
|
WING0308 發表於 18-10-25 12:57
姐姐家鄉不是馬尼拉,但姐姐要求去馬尼拉停留幾日揾佢家姐,得吾得?我洗吾洗比番差價佢?
...

可以出機票去馬尼拉
再另加 $100 × 回到家鄉所需時間日數
Poyau
|
why-123 發表於 18-10-25 12:56
姐姐12月合約完, 上星期己簽第三張新約, 明年2月她想回鄉14日, 機票是我比錢嗎? ...

如今年12月完約不回鄕 (emoji)期至明年2月
來回機票僱主負責
抺茶雪糕
|
雙方同意可以以$代機票
baby1628
|
bbqueen 發表於 18-10-24 16:27
...

總之法例上強制僱主要包機票, 有啲古惑工人會同僱主講, 唔使你出機票,不過你要張機票錢比咗我, 但我個心態就係,我寧願買咗張機票都唔會益工人
baby1628
|
WING0308 發表於 18-10-25 12:57
...

千祈咪制, 姐姐隨時可以向入境處告你,話你無買飛回程機票,再屈多你一筆
machuchu
|

我家姐姐8月剛續約,但她講明年先放大假。
佢近月表現令我下定決心炒佢,咁我是否比一張機票佢就得 ?