自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

mocha_y 發表於 18-10-24 21:56
個客搭車唔俾錢,唔明點解拉司機,唔拉個客。

原來搭的士唔俾錢係唔洗俾警察拉㗎

第48條 : 有關車費的罪行
(1) 任何人不得:
(a) 明知(knowing)或有理由相信(having reason to believe)自己無能力繳付根據第47條應收的合法車費,並且意圖逃避繳付合法車費而租用的士;
(b) 不誠實(dishonestly)地設法逃避繳付他依法應付的合法車費;或
(c) 沒有或拒絕繳付的士司機要求的車費後,又拒絕向的士司機報出他的姓名及可以找到他的地址,或報出虛假(false)姓名或虛假地址,意圖欺詐(intent to deceive)。

而拉死者係因為佢襲擊那日本人

「馬供稱,他抵達現場後向死者問話,另一邊廂,男乘客則向警長羅偉民投訴遭死者揮拳打頭及箍頸。警長下令馬以襲擊罪名拘捕死者,死者不斷掙扎。......」

大家冷靜d,咪少d悲劇發生。
8-)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 18-10-24 17:07
明顯係過份武力喇! 咁對65歲老人家

同意,亦相信有 [百甲眼]。

大宅

LedTV 發表於 18-10-24 19:43
今次警察殺左人然後唔駛坐監就真係唔公平

希望審判公証,還死者公道

我都覺得係,痴缐㗎?!拎到條頸90度!真的痛死啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

artroboy 發表於 18-10-24 19:13
佢去追數,唔拉人拉佢,另外,揾食車要比租金,隨時白做倒賠一日比車主。

問題重點係點解報警求助變咗上 ...

同意,同埋司機可能會諗點解唔係拉嗰乘客而係拉自己囉。

男爵府

思維如此,盲撐警真的令人大開眼界

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Poyau 發表於 18-10-24 21:54
告唔告刑事 睇律政司決定
一條人命,咁就冇左。就算唔係刑事,相信都會受良心譴責吧。。

珍珠宮

tester5 發表於 18-10-24 19:34
警察唔會有事,要賠都係警方(政府)賠。
年中幾多警察因工傷人case,claim既都係向警方claim,幾百萬,警 ...

如果法庭已經裁定是非法被殺,是否代表不是死於意外。這樣死者家人是否可以憑法庭的判決去報警,要求警方按刑事去查?

公爵府

Molly媽咪 發表於 18-10-24 17:16
真係想像唔到要用幾大力箍頸先可以令到個頭轉90度

請問邊度有講扭到個頭90度?

痴線!好恐怖⋯⋯
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

侯爵府

a!b@c# 發表於 18-10-24 21:22
咁佢只可怨自己受訓不足,畢竟人地無啦啦咁小事都俾你搞到無左條命喎!
...

係囉
點講都係殺左人

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Alex123 發表於 18-10-24 23:43
如果法庭已經裁定是非法被殺,是否代表不是死於意外。這樣死者家人是否可以憑法庭的判決去報警,要求警方 ...

我上網搵到死因庭的作用,我懷疑只可民事訴訟。希望有識法律既JM可以解釋下:

死因裁判法庭有甚麼作用?

死因裁判法庭的作用是為死因有可疑的事故展開研訊,確定死者的死因及肇事情況。死者的家人常有誤解,認為死因裁判法庭可找出過失者,並對之施以懲罰,但這是錯誤的。

死因裁判法庭屬於研訊法庭,並非刑事或民事法庭。死因裁判法庭透過研訊得出的死因,可包括死於自然、工業/職業疾病、倚賴/非倚賴性濫用藥物、出生時欠缺照顧、自殺、企圖墮胎、意外、死於不幸、自我疏忽、合法殺人、非法殺人、胎兒死亡或死因不明(死因不明意指法庭無法就死因作出任何可靠的裁決)。然而,於死因裁判法庭呈堂的證供將可用於相關的民事訴訟,就疏忽索償。

禁止訪問

公爵府

回覆樓主:

其實成個故事係點?日本仔搭車唔俾錢?的士司機報警?警察拉的士司機?的士司機無反抗但警察使用暴力?

珍珠宮

如果暸日本人冇比錢,始作俑者係佢,真係賤格!

子爵府

回覆樓主:

警察在學堂學過咩相信大部份俾返晒教官啦…有幾多個警察做野真係跟手冊正規咁做丫,但呢個失誤實在太嚴重同難以接受
另外死者家屬絕對可以向警務處提出索償啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

redhot 發表於 18-10-25 00:08
如果暸日本人冇比錢,始作俑者係佢,真係賤格!

佢話比司機打, 有無cctv拍到? 如果得片面之詞真係好無辜喎!
放下自在

侯爵府

親子王國15週年勳章

ddbb0099 發表於 18-10-24 19:05
報道有話佢之前同人嘈已跌倒,有 擦損,話係police令佢 頸椎移位係太武斷
...

●衞生署法醫科高級醫生高永富:

驗屍時發現死者頸部深層肌肉大量出血,相信死者頸椎移位是外力造成的創傷,例如頸部過份向前或向後屈曲,再加上旋轉力而造成,有關頸椎傷勢不大可能單純是因與乘客爭執跌落地時造成。

侯爵府

親子王國15週年勳章

mocha_y 發表於 18-10-24 21:56
個客搭車唔俾錢,唔明點解拉司機,唔拉個客。

個客聲稱死者打人,成件事個客也有責任

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有晒 CCTV 既。唉!的士司機遇到坐霸王車乘客,已經夠黑仔,最後仲賠上埋性命

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

szeszes 發表於 18-10-25 00:31
有晒 CCTV 既。唉!的士司機遇到坐霸王車乘客,已經夠黑仔,最後仲賠上埋性命
...

遇上個霸王客,再遇到呢個警察
黑到頂點

珍珠宮

tester5 發表於 18-10-24 23:57
我上網搵到死因庭的作用,我懷疑只可民事訴訟。希望有識法律既JM可以解釋下:

死因裁判法庭有甚麼作用?

我理解是死因庭的判決只是講出死因,並不會說明是某人或單位要負上刑責。所以調查刑責會再次交回警方去獨立調查。至於是否有人會因刑事責任而被起訴,會是另一單案件,與之前的死因庭裁決沒有直接關係。
但有一個重點,警方因應死因庭裁決,不可以話這次死亡是意外,而close file,必須要有一個交代。警方可以話在調查上找不到真正的疑兇或沒有足夠證據起訴,而同律政司商討后不起訴,所以變成一個沒辦法完結的案件。可是今次事件好難令人相信是找不到疑兇或沒有足夠證據起訴。

首頁
23456...8

尾頁

跳至