返寫字樓還著套裝嗎?

活出彩虹
|
我已冇返全職工10幾年了,現在重返職場,返中環寫字樓,要見客,中層管理,請問宜家仲興著套裝嗎?
活出彩虹
|
活出彩虹 發表於 18-10-24 17:20
我已冇返全職工10幾年了,現在重返職場,返中環寫字樓,要見客,中層管理,請問宜家仲興著套裝嗎?
...

宜家諗緊買返工衫,頭痛中…
angelacch
|
...
其實好睇間公司文化, 你見工個時有無睇到啲人點著呀

Sallymama0822
|
睇下見咩客囉
cindy618
|
...

如果你講嗰啲黑白套裝就應該唔會喇
cindy618
|
而家就算著套裝 都係靚同埋型㗎
shareholder
|
第一日著左套裝先,返去睇下其他人點著照跟
zone123
|
真係要睇你乜公司,乜客啦!

我地都係返中環,
細firm,我都成日見客,
但我同我阿姐都可以著牛仔褲!

我樓上個客,過百人大公司,就想上市,
但HR阿頭我見佢著birkenstock返工添!

我自己都想著birkenstock返工,
但都甲級寫字樓,真心唔敢著!
Charlotte_mom
|
見果日咪執囉。平時睇心情架咋。未訓醒西褲平底鞋就踢返工
不過同意睇公司文化
VickiC
|
...

唔會著套裝。自己襯衫(要質地好)靚好多。
asa2012
|
著連身裙,這種天襯件外套都好Formal,見客都不失禮。
Charlotte_mom
|
zone123 發表於 18-10-24 17:51
真係要睇你乜公司,乜客啦!

我地都係返中環,

咁我地都有人著OL衫+波鞋,返公司至換
有人要行得遠至有車搭,幾大都要舒服
zone123
|
Charlotte_mom 發表於 18-10-24 18:02
咁我地都有人著OL衫+波鞋,返公司至換
有人要行得遠至有車搭,幾大都要舒服
...

我哋唔駛換照著波鞋!
我老闆唔駛我哋~
good_pig
|
...

你見工d人點著?
ChloeMa
|
參考你見過嘅同事著乜,HR, receptionist, supervisor, 開頭照跟。
終極熊貓
|
活出彩虹 發表於 18-10-24 17:23
宜家諗緊買返工衫,頭痛中…

見工時有無觀察?
industry?
可以問下公司
或第一日smart casual睇左先

同埋要見客,點都準備多套衫喺公司嘅~
終極熊貓
|
shareholder 發表於 18-10-24 17:45
第一日著左套裝先,返去睇下其他人點著照跟

唔建議,好老土
bad impression
終極熊貓
|
...

恕我得罪講句,做得management grade
雖然耐無返工姐,但呢啲問題。。。

希望你快啲pick up返,再創高峰

Jnam
|
第一日手擰西裝褸,加件普通針織放手袋,總有一件啱
硬任務
|
終極熊貓 發表於 18-10-24 19:18

恕我得罪講句,做得management grade

BK 成日都有一D中、高層走出黎問一D做得中、高層無乜理由咁都吾知的問題!真莫明其妙!