夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hawflakes 發表於 18-10-26 08:54
我沒有管他的,給他自由,很少打電話去check佢!諗返起覺得我唔管束,令佢放心去搞三搞四!
...

唔好咁諗。啲人出軌有自己嘅理由,有親戚出軌,佢同我講話因為佢老婆成日唔管佢。呢啲係藉口

不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

盧大力 發表於 18-10-25 19:07
我有個friend做小三,佢話個男人好顧家, 每逢節日都陪唔到佢,話佢好好仔,你話係咪好好笑

我心諗個男人 ...

你個fd真係話佢天真定白痴好
免費送上門仲讚佢好仔 攞你命三千

子爵府

hawflakes 發表於 18-10-24 18:24
究竟出軌的男人認為只要自己對家庭負責,玩完唔上身,識返屋企就冇問題?定係因為自己出軌偷食,有點愧疚, ...

佢本性未衰極 有番d良心 代入角色就會明白 都係想多d人對自己好 又浪漫又激情又搞掂家中鎖事 老婆就係做唔到咁多
其實都係自私追求完美
良家婦嬬就係大多妥協 唔會嫌咁多 最多睇下劇發下夢

子爵府

究竟出軌的男人認為只要自己對家庭負責,玩完唔上身,識返屋企就冇問題?定係因為自己出軌偷食,有點愧疚, ...

眼見的應該两者無關係,除非穿左。

別墅

anyuser18 發表於 18-10-24 23:20
咁有啲人可以一邊對老婆好,一邊出軌的!
我覺得出唔出軌係價值觀問題
而出軌者諗乜好難知,因為佢都唔誠實 ...

其實男人天性是獵食,唔出軌個D是基於道德和教育

大宅

hawflakes 發表於 18-10-25 15:41
他當然有認錯,又喊又盛!我結婚十四年都冇打過佢,今次嬲到車佢幾巴!我自己也不好受⋯⋯喊住鬧,訓唔到 ...
我老公都係喊住咁係對仔女同我面前認錯,叫比多一次機會佢,事隔年幾,依家好似好好咁,我只係希望可以同老公平平安安,開開心心咁行完呢段人生路

大宅

chu媽 發表於 18-10-26 14:55
我老公都係喊住咁係對仔女同我面前認錯,叫比多一次機會佢,事隔年幾,依家好似好好咁,我只係希望可以同老 ...

甘就恭喜你!女人其實要求好簡單,就算平時辛苦工作或子女學業等,都只想個家庭融洽,子女係健康嘅家庭環境長大!畢竟係我地帶佢地嚟呢個世界,唔一定要物質充裕!但最起碼俾佢地感到父母對佢地有愛!但係如果父母唔相愛,我唔知對佢地日後對愛情同婚姻嘅睇法有咩影響!

侯爵府

hawflakes 發表於 18-10-26 18:03
甘就恭喜你!女人其實要求好簡單,就算平時辛苦工作或子女學業等,都只想個家庭融洽,子女係健康嘅家庭環 ...

我就係擔心影響小朋友將來對婚姻感情的睇法

男爵府

Solarflare 發表於 18-10-24 18:55
十個男人九個滾, 仲有一個仲諗緊....
衰既男人可以滾
好既男人都可以滾

唔滾果個就係媽寶囉
話冇個好人
真係冇個好人!

水晶宮

究竟幾時先係真心對你好?!...

hawflakes JM:

為何 "別人對自己是否真心?" 這個 issue 對你來說如此重要?

註:我不是 challenge 你,而是想導引你去看清楚事情的真相。

另,為何他的行為輕易地就摧毀了你的自信心?

大宅

hawflakes 發表於 18-10-26 18:03
甘就恭喜你!女人其實要求好簡單,就算平時辛苦工作或子女學業等,都只想個家庭融洽,子女係健康嘅家庭環 ...

但係我d仔女都巳經大哂,全部出黎做野架,或者好似有d jm咁講,C6出軌,以為可以瞞得幾耐得幾耐,直到我發現,我都冇諗住同對仔女講,係諗住比番d自尊佢,點知佢自己走去同對仔女講話自己做左d對我唔住嘅事,叫佢地睇住我,因為知道當晚,佢就執左幾件衫走左出去,第二日佢就叫對對仔女返屋企,當住我地三個面前喊晒咁咁叫我地比多次機會佢,我係度諗如果d仔女都咁大,佢若然鍾情小三嘅,佢大可以選擇同我離婚,又何必要哭求原諒

大宅

chu媽 發表於 18-10-27 08:56
但係我d仔女都巳經大哂,全部出黎做野架,或者好似有d jm咁講,C6出軌,以為可以瞞得幾耐得幾耐,直到我發 ...
有時我唔明d賤女人和賤男,一個明知男人有家家室,一個自知自己有老婆仔女,佢地都要搞埋埋一齊

大宅

全為愛 發表於 18-10-27 01:45

為何 "別人對自己是否真心?" 這個 issue 對你來說如此重要?

全為愛你好,

這十幾年的婚姻,我嘅感情,時間已經全部投放入家庭,大部分情緒起伏都是子女丈夫主導!婚姻是互相真心相待⋯⋯我全心全意愛丈夫愛子女,當然也希望他們也對我一樣!要做到不問回報付出,很難是嗎?我只是凡夫俗子,我愛人,也愛自己,也渴望別人愛我呢!我覺得只要兩夫妻仲生存係呢個世界上,就應該繼續互相照顧同愛護大家!唔好去做一啲野去傷害大家⋯⋯我唔想我嘅人生有咩遺憾!我真係相信愛要及時!一個人如果離開咗個世界,你做乜野都冇用!

大宅

全為愛 發表於 18-10-27 01:45

佢係摧毁左我對佢嘅信心,當然發生初時,我都有質疑過自己邊方面做得唔好?佢有冇嫌棄我?某個程度上我自信心都受到影響!好坦白講,以前有返工嘅時候我都會好盡力做好自己工作!自從唔需要返工,主力照顧家庭,我亦都好努力好專心咁去做好家庭嘅事!你話煮飯,教育子女,培育子女甚至乎自己外表打扮上,朋友家人都給予正面評價!我只係話俾自己聽,唔好浪費時間,決定去做一樣嘢嘅時候,就要盡自己能力做到最好⋯⋯我係有點好勝嘅!

但原來自己咁努力經營都唔係得到自己想要的結果!

水晶宮

hawflakes 發表於 18-10-27 10:53
全為愛你好,

這十幾年的婚姻,我嘅感情,時間已經全部投放入家庭,大部分情緒起伏都是子女丈夫主導!婚 ...

"只要兩夫妻仲生存係呢個世界上,就應該繼續互相照顧同愛護大家!唔好去做一啲野去傷害大家"

"我全心全意愛丈夫愛子女,當然也希望他們也對我一樣!"

以上就是你的信念了,是嗎?非常好,這些都很人性,我們大部份人都是如此帶著這些信念。我想說,這些信念沒有問題,而問題的癥結所在是 ~ 我們有沒有去承擔這些信念所帶來的後果的那份覺悟。

當我們認為兩夫妻應該互相照顧同愛護大家、全心全意愛丈夫愛子女當然希望他們也對我一樣,其實這只是我們這邊一廂呈願的想法,而對方要怎樣實在是我們無法控制,所以當事情未如我們所願而呈現時,我們當然會不快樂和失望,而這份不快樂和失望就是這些信念所帶來的後果。我們願意去承擔、承受這份痛苦嗎?

我們不願意!我們抗拒、抱怨、想要除掉這份痛苦;不斷去 loop 這份我們自製的痛苦,而看不到當初明明是自己設定了這些應該和不應該,然後硬要也套在別人身上;明明是有期望就必有失望,卻未能有那份去擁抱失望的覺悟。

JM,接受 "不快樂和失望" 是當期望落空時的必然產物,不抗拒不執意、並為自己的信念而負責 --> 承擔自己所堅信的信念所帶來的產物和後果,這樣你將能很快回復內心的平靜。

最後,我想問,以上這些信念是誰灌輸給你的?

信念只是信念而已,它們是可以改變或調整的。

舉一個例子,有人說「要綁住男人的心就要先抓住他的胃」,這個信念遠古早年還管用,因為當時男人以體力勞動工作為主,吃飯就成了主要的需求;可是哩~ 現世代已轉變,壓力較來自精神上的,所以「要綁住男人的心就要先抓住他的胃」這信念就不太湊效,做個模範煮婦已綁不住男人的心 ...... 所以,我們要時常檢視自己的信念,信念是可以改變的、要適時懂得改變和調整。

信念,有些很容易可以改變,有些卻根深蒂固很難改變;通常就是這些根深蒂固的執著而令我們痛苦煎熬哩!

水晶宮

hawflakes 發表於 18-10-27 10:53
全為愛你好,

這十幾年的婚姻,我嘅感情,時間已經全部投放入家庭,大部分情緒起伏都是子女丈夫主導!婚 ...

"我嘅感情,時間已經全部投放入家庭,大部分情緒起伏都是子女丈夫主導"

JM,這就是你的痛苦的來源 ...... 你的快樂與否都交由別人去決定了!

可是哩~ 上面已提過,我們無法控制別人要如何怎樣。

請把心思精力放回自己身上,找回你自己、找回你自己的力量吧!

大宅

全為愛 發表於 18-10-27 12:49

"我嘅感情,時間已經全部投放入家庭,大部分情緒起伏都是子女丈夫主導"

謝謝你全為愛,看了幾遍你的回覆,我明白你的道理,每個人都是獨立的,根本唔可以牽制任何人,包括你的伴侶及親人!而我老公嘅信念就係賺錢養家,愛子女老婆就可以,認為嫖妓不是大問題吧,起碼心 靈上沒背叛另一半!只是我接受唔到佢嘅想法!認為這樣是傷害我的做法!佢冇對我唔住!

為了要讓自己好過一點,調節自己的信念⋯⋯是嗎?

我的信念一定是從小由家庭培養,我很愛我的父母,雖然物質不是很富裕,但從小生活冇憂,讀書和工作也算順利!只是爸爸十幾年前去世,令我十分遺憾,覺得報答唔到佢,又見到媽媽喪偶後崩潰的樣子,讓我深深體會到愛要及時的信念⋯⋯

水晶宮

hawflakes 發表於 18-10-27 15:08
謝謝你全為愛,看了幾遍你的回覆,我明白你的道理,每個人都是獨立的,根本唔可以牽制任何人,包括你的伴 ...

"為了要讓自己好過一點,調節自己的信念⋯⋯是嗎?"
>> 是的。另,要為自己的信念負責任,為自己的信念所產生的情緒負責任,而不是推卸給別人。

"我深深體會到愛要及時的信念"
>> 同意,愛要及時。但,首先要看清自己給出去的是愛抑或是恐懼。

大宅

全為愛 發表於 18-10-27 16:45

"為了要讓自己好過一點,調節自己的信念⋯⋯是嗎?"

信念調整了代表自己接受他的做法嗎?定還是對他所作所為也無動於衷!其實即係放棄佢?各自開心就得嗎?或者係預左全世界嘅事都唔會如我所願!放棄對所有人嘅期望!處之泰然就是最正確的觀念!佢做乜都冇所謂!

我自己都想放縱下自己

水晶宮

hawflakes 發表於 18-10-27 17:40
信念調整了代表自己接受他的做法嗎?定還是對他所作所為也無動於衷!其實即係放棄佢?各自開心就得嗎?或 ...

全部都不是哩!

hawflakes JM,或者我暫且不再跟你探討關於信念的話題,我想你看一下以下這篇帖文

談情說愛系列(23) ... 匱乏的愛與真正的愛
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=7051549&fromuid=240655

首頁

尾頁

跳至