自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

姐姐9月26日入屋,我係咪應該10月25日出糧?
10.1同10.17兩日紅日都放假,係咪無薪,咁我係咪應該4410/30,每日147?
跟住4410-147x2=4116就係出糧?

我唔係要計較果幾百蚊唔捨得俾姐姐,我係想知道計法,第一次請姐姐,第一次出糧,好緊張,我驚搞錯!

簽收係咪要列明呢個月邊日放假,邊日係無薪假?跟住姐姐簽收?
我叫姐姐去銀行開account,我想銀行出糧,有statement保障自己,但姐姐唔肯去,請問我係咪應該堅持要佢去開?

謝謝!

子爵府

我出支票,寫佢名無劃線,叫佢去銀行排隊拎

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

出現金, 工人有得放紅日, 要比人工.

男爵府

kitbebe 發表於 18-10-24 19:05
出現金, 工人有得放紅日, 要比人工.

未夠3個月唔係無薪休假咩?
星期日果D已經計左嚕喔

男爵府

kit2011312 發表於 18-10-24 19:04
我出支票,寫佢名無劃線,叫佢去銀行排隊拎

佢話佢唔想去銀行,佢堅持要現金。
但我想自己有D保障

應該點好?就佢定堅持我自己?我堅持要佢去銀行,佢會唔會玩嘢?

珍珠宮

減齡達人勳章

你比佢放嗰2日時,有冇講清楚,佢未做夠3個月,應該冇得放,如要放,嗰一天就變無薪?

男爵府

FennieMan 發表於 18-10-24 19:15
你比佢放嗰2日時,有冇講清楚,佢未做夠3個月,應該冇得放,如要放,嗰一天就變無薪?
...

有啊,有同佢講啊,因為1號果日,其實佢嚟左香港先幾日,本來佢話唔放假,因為無地方去,後來30號晚都係話想放假,想去買d日用品,我講明未夠3個月無薪㗎,佢ok,但當時無簽任何嘢,齋講。重陽節假期前一晚,我都有講無薪,佢就話ok!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sillykaka 發表於 18-10-24 19:14
佢話佢唔想去銀行,佢堅持要現金。
但我想自己有D保障

cash都無問題! 叫佢簽收好啫!
放下自在

子爵府

其實26 返工 。我都果個月尾照出糧。

可出現金或出支票。支票可開現金支票。

頭3 個月放勞工假可扣錢,但果陣我姐姐有返工。所以無扣錢。

大宅

sillykaka 發表於 18-10-24 18:57
10.1同10.17兩日紅日都放假,係咪無薪,咁我係咪應該4410/30, ...

每日人工好似係咁計:4410*12/365~$145/day

男爵府

tommyxsarah 發表於 18-10-24 19:20
其實26 返工 。我都果個月尾照出糧。

可出現金或出支票。支票可開現金支票。

咁我條數有無計錯呢?

男爵府

兜仔媽媽 發表於 18-10-24 19:23
每日人工好似係咁計:4410*12/365~$145/day

係喔,咁計好似合理D!

thank you

珍珠宮

減齡達人勳章

sillykaka 發表於 18-10-24 19:19
有啊,有同佢講啊,因為1號果日,其實佢嚟左香港先幾日,本來佢話唔放假,因為無地方去,後來30號晚都係話 ...

如果你有講過,佢係知道,你計出糧方法係啱!

簽收時最好係列明呢個月邊日放假,邊日係無薪假,跟住姐姐要簽收。

我自己都係出現金比工人姐姐

男爵府

FennieMan 發表於 18-10-24 19:24
如果你有講過,佢係知道,你計出糧方法係啱!

簽收時最好係列明呢個月邊日放假,邊日係無薪假,跟住姐姐 ...

好的,多謝jm意見!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

合約生效日期由到港開始 同一日入屋?
受僱頭三個月 跟例法定假日無薪

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57f_whole.htm

男爵府

你official hour (eg 星期六上午) 帶佢去銀行開户口啦, 我覺得咁最安全

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我出現金票,佢簽收嘅回條全張佢自己手寫,有支票嘅銀行名,支票號碼,放假日期
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

sillykaka 發表於 18-10-24 18:57
10.1同10.17兩日紅日都放假,係咪無薪,咁我係咪應該4410/30, ...

出無畫線既支票,佢自己去銀行拎,我會1號出。第一個月adjust 返 25/10-31/10 既糧。
第一個月同佢講,遲多幾日先出

男爵府

姐姐開戶口好煩, 你唔一齊去, 一定開唔到。你出現金支票, 佢去銀行拎都得。同姐姐剛到有冇passport? 有先開到。

大宅

育兒性格勳章

兜仔媽媽 發表於 18-10-24 19:23

如果例假冇放,補番一日錢,是否計法一樣?

首頁
12345...7

尾頁

跳至