自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

Poyau 發表於 18-10-24 19:26
合約生效日期由到港開始 同一日入屋?
受僱頭三個月 跟例法定假日無薪

佢係25號到港,26號入屋

男爵府

cdn 發表於 18-10-24 19:26
你official hour (eg 星期六上午) 帶佢去銀行開户口啦, 我覺得咁最安全

佢就係話唔要去銀行,堅持出現金,我驚同佢僵持呢個點,會唔會唔好?
話曬我有人質係佢手,好驚佢會報復!

男爵府

sillything 發表於 18-10-24 19:28
我出現金票,佢簽收嘅回條全張佢自己手寫,有支票嘅銀行名,支票號碼,放假日期
...

我話出現金票俾佢,佢都唔肯,堅持要現金,佢死話唔想去銀行。

我唔知點好

男爵府

jacky1666_hk 發表於 18-10-24 19:30
出無畫線既支票,佢自己去銀行拎,我會1號出。第一個月adjust 返 25/10-31/10 既糧。
第一個月同佢講,遲 ...

即係我聽日唔出?
11月1號先出?
佢依家堅持要現金,死都唔要出票,唔要開戶,唔要去銀行。
佢25歲,第一次來港,第一次做姐姐。

男爵府

hoho1119 發表於 18-10-24 19:38
姐姐開戶口好煩, 你唔一齊去, 一定開唔到。你出現金支票, 佢去銀行拎都得。同姐姐剛到有冇passport? 有 ...

佢有passport,未有身份證

男爵府

Bitch0101 發表於 18-10-24 19:41
如果例假冇放,補番一日錢,是否計法一樣?

我都想知

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

出具名現金支票,支票寫工人名畫咗bearer但不劃雙線,工人唔駛開戶口都可以帶身份証去銀行攞現金,你bank statement亦會有cash支票紀錄,但你要俾時間工人去附近銀行出糧,我自己會將工人出糧期改去月中(即計算同清糧期至月中),唔想月頭月尾佢去銀行同本地人一齊迫嘥時間。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

sillykaka 發表於 18-10-24 19:58
即係我聽日唔出?
11月1號先出?
佢依家堅持要現金,死都唔要出票,唔要開戶,唔要去銀行。

你比張票佢,叫佢去銀行拎現金。吾拎就吾好要糧。仲之,我只會比支票,吾會禁甘多現金比佢。佢吾需要開户口。你張票無畫死就拎到。

我姐姐黎左6年都無開户口。
第一次,你同佢一齊去銀行用支票拎一次錢。

一號出係方便自己姐,你吾介意米聽日比佢,比多幾日錢,出埋31號

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

sillykaka 發表於 18-10-24 19:57
我話出現金票俾佢,佢都唔肯,堅持要現金,佢死話唔想去銀行。

我唔知點好

第一次出糧開咗票陪佢去銀行試一次攞錢,下次就叫佢自己去
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

sillykaka 發表於 18-10-24 19:54

人工係落地開始計,唔係入屋開始計
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

寶石宮

2023年兔年勳章

sillykaka 發表於 18-10-24 19:54

9月25號係中秋節翌日都係無薪
糧期可定為上月25日至本月24日

男爵府

sillything 發表於 18-10-24 20:33
人工係落地開始計,唔係入屋開始計

但25號係紅日假期喔,都要計糧?

男爵府

Poyau 發表於 18-10-24 20:54
9月25號係中秋節翌日都係無薪
糧期可定為上月25日至本月24日

ok,明白!
咁我聽日出俾佢得唔得?
定係一定要今日?

水晶宮

sillykaka 發表於 18-10-24 20:57
但25號係紅日假期喔,都要計糧?

外傭係放勞工假,唔係逢紅都放,25/9係勞假,一定要放但頭三個月勞假無薪,所以唔駛計

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

到港日起鏢架

寶石宮

2023年兔年勳章

sillykaka 發表於 18-10-24 20:58
ok,明白!
咁我聽日出俾佢得唔得?
定係一定要今日?

明天出糧可以 糧期後7天內無問題

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57c_whole.htm

大宅

sillykaka 發表於 18-10-24 19:59
我都想知

子爵府

回覆樓主:

其實如果唔明可打去勞工處問的,會答得好清楚又一定合香港法例

珊瑚宮

sillykaka 發表於 18-10-24 19:14
佢話佢唔想去銀行,佢堅持要現金。
但我想自己有D保障

叫佢去中銀開張提款卡(只限櫃員機拿錢)。出支票劃死。你是僱主,有權話事用什麼方式出糧。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sillykaka 發表於 18-10-24 19:59
我都想知

一樣
放下自在

首頁
12345...7

尾頁

跳至