自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 抒文 的帖子

救命,我睇到你嘅comment我感動到想喊樓上好多comment都唔明我有比人呃到咩嘢
但事實係手法問題
消委會話就話可以介入
但事實係拎唔到錄音佢都冇嘢可以做到
遇到難過嘅事 特別愚蠢

男爵府

BK Milk勳章

回覆 我知我蠢 的帖子

其實銷委會唔係執法機構,如佢哋唔交都耐佢唔何,平常心。

珍珠宮

我明啊
我早年收到平安鐘公司既cold call
佢地手法係一樣㗎
開頭講到係政府認可
又從家屬角度動之以情
我一開始都好心動
後來因為我一邊聽,一邊諗其實我同家人同住,都冇急切必要性
就婉拒咗

可能對方都聽得出我曾經好心動
到最後我一婉拒,馬上爆粗
聽到既粗口令我眼界大開
果刻我就醒覺原來自己差啲上當

其實重點唔係有冇得到果樣服務
而係佢地用不良推銷手法
我補充下,早幾年都好流行有推銷員上公屋用語言偽術搏人安裝乜乜盒子
睇高清電視
咪就係同一手法囉

係就係有實體貨到手
但成個推銷過程係半呃半推銷
根本就係不良手法

子爵府

明白你
你都係錯信呢個機構係同政府合作先有信心幫襯

我諗要退款唔係咁易
如果繼續落去做檢查,你需要再額外畀錢嗎?

男爵府

回覆樓主:

我記得當時佢係講依個協會, 係因為政府同中大合作搞個試驗計畫, 抽樣selective既市民去參加體檢,。佢既陳述的確係誤導, 佢最後一問我有邊張信用卡我先醒覺。如果真係政府或大學主導既scheme,係唔會收錢。

公爵府

我知我蠢 發表於 18-10-24 21:39
回覆 shareholder 的帖子

請教一下,消委會話如果佢拒絕提供錄音係可以寫信要求佢地介入

消委會問拿錄音,但他不是警察,所以無權力要求佢俾,簡單講是一定拿不到,你個case我諗找蘋果日報用處還大一點

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

珍珠宮

唔好介意,真係同政府合作嘅機構,點會周圍打電話搵客諗到咁都唔駛再聽個電話落去啦。

複式洋房

回覆 Moti 的帖子

當時完全不疑有他係蠢嘅
希望一次嘅蠢同無知換黎下半生嘅聰明

珍珠宮

我知我蠢 發表於 18-10-24 22:22
回覆 抒文 的帖子

救命,我睇到你嘅comment我感動到想喊樓上好多comment都唔明我有比人呃到咩嘢

其他人唔係唔明你俾人呃咗啲咩,係好奇你究竟俾人呃咗幾錢,用咗唔同嘅方法去表達啫。

珍珠宮

如果金額係多,你可以考慮去警署備案。亦可以考慮報料俾蘋果。就算攞唔返錢都可以唱衰佢。就算你完全冇錯,消委會應該最多只會建議佢哋退錢俾你,對方唔退,亦耐佢唔何。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

明白你嘅心情 呢啲扮非牟利引人上釣

複式洋房

回覆 yurijm 的帖子

多謝你都分享你嘅經驗。係呀,係誤導手法嘅問題
唔係我到底有冇接受到服務嘅問題
我之後打咗好多個電話要求退款
佢嘅態度都係即刻由氹你嘅語氣180度變為不屑不耐煩嘅態度
而且我一問佢醫生相關問題,佢就不停話你上黎嘉賓大廈803咪知囉
係咁話你擔心啲乜嘢 我哋開間化驗所都幾千萬會唔會呃你幾千蚊
事實上,我係洗咗近一萬蚊嘅費用,而佢的確係不誠實推銷

珍珠宮

我知我蠢 發表於 18-10-24 23:16

我岩岩上網google少少資料
海關有一條係不良營商手法既條例
似乎有包括誤導性描述
詳情如下
https://www.customs.gov.hk/tc/consumer_protection/trade_desc/unfair/index.html

建議你試下報海關
讓海關放蛇去查

另外,如果你唔嫌麻煩
或者試試安裝電話錄音app
打過去,假裝有興趣參與體檢計劃
掌握佢地誤導推銷既證據,一併send俾海關
相信受理機會多一點

男爵府

BK Milk勳章

回覆 我知我蠢 的帖子

唔好意思,我唔知原來個數目都唔少,真係好難正常心,你會考慮JM意見去報警或海闗,希望可以早日攞番自己啲錢,明白屋漏偏逢連夜雨,真心祝福你以後事事順利,伯有身體健康。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

樓主,
我幫唔到你D 咩.... 其實如果早發現可以試下叫銀行唔好過數比佢地,或者會唔會有冷靜期取消交易.

我其實早幾星期都收過尼間公司電話,佢講既野係有誤導成份,成日提"政府"尼 2個字,

但佢唔好彩我一聽就知係騙子,我自己做醫療,知道根本政府無攪D 咁既野.

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

樓主, 其實如果你再比多少少資料,我估開頭幾個post都唔會咁覆你, 同意其他jm所講報消委會啦, 銷售手法係有問題, 你有冇keep單據?
同埋你筆錢都唔算少數目, 真係可以備定案

複式洋房

回覆 apelok 的帖子

唔洗介懷啦,多謝apelok你呀,我反而好多謝大家咁幫我諗辦法,其實就算佢點反口話佢冇講過係同政府有認可,冇同銀行合作,點都好,佢過程中不停提及政府嘅字眼,其實已經有誤導成份,我會報警,報海關,再尋求一下唔同議員協助,睇下我叫幾個朋友陪同去佢office嘈,消委會我就打過架啦,但要有錄音。而且我想知報傳媒可以有咩方法。
我雖然蠢,但懦弱絕對唔得!我相信亦都有好多人中招而係冇出聲嘅,
唔理結果係點,我有嘗試過去改變自己嘅無知

補充少少,佢係用我講出黎嘅Credit Card No.過數,冇收據,得whatsapp文字。而佢話會有封驗身信寄黎,到時憑信到化驗所做驗身

複式洋房

回覆 wingyee_ma 的帖子

喺我發現係私人機構之後,立即打去卡中心叫佢取消,佢話只有商戶可以取消,而且係我個人提供資料比商戶

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我知我蠢 發表於 18-10-25 00:42
回覆 apelok 的帖子

唔洗介懷啦,多謝apelok你呀,我反而好多謝大家咁幫我諗辦法,其實就算佢點反口話佢冇 ...

加油,樓主,祝你成功
傳媒果度就唔實際要點, 但我估你比到足夠料佢地都會去查証gei
或者可報埋東張西望

whatsapp.都可以係證據, 同網上騙案一樣

伯爵府

回覆樓主:

尋日下午我都收到香港醫療體檢打黎cold call呀!電話內容類似係可以以優惠價抽血驗癌細胞指數,佢仲講依家比優惠我可以驗香港頭10位既癌症,每項癌症3百幾,仲講到話佢地依家引入一種新科技做子宮抹片檢查,有別在於依家傳統既檢查,係電話中佢仲講話已經有3萬幾名老人家受惠,所以今年政府同佢地再合作將呢個優惠比年青一代,最後佢講明要用信用卡過數我就即刻收佢線,話唔考慮,全過程實在太兒戲,只係用抽血就可以驗哂甘多種癌症,大家要小心呀!

首頁

尾頁

跳至