轉數快推出一月爆漏洞 影ID搵工被轉走10萬銀行存款

hs3290
|
金管局上月正式推出「轉數快」服務,標榜毋須親身到銀行辦理手續,於網上即時為電子錢包增值及轉賬,懷疑成為騙徒工具。有市民於網上應徵工作時提供身份證照片及銀行賬戶號碼,當日即被轉走賬戶存款,損失由1萬多元到近10萬元不等,有受害者表示難以置信,「完全冇諗過轉數快嘅認證咁兒戲」,亦批評銀行卸責,「點解一次過咁多筆交易,銀行可以一次提示都冇?好明顯係銀行失責。」金管局回覆指,相關電子直接扣賬授權服務已暫停,事件已轉交警方調查,至今共接獲3宗投訴。
hs3290
|
李小姐(化名)本月初在WhatsApp收到朋友轉發的一份派傳單散工招聘,遂聯絡該名「僱主」應徵,對方要求她提供銀行賬戶號碼及身份證照片,以確認身份及出糧戶口,李小姐不虞有詐,便提供了恆生銀行賬戶號碼,對方卻指要中國銀行戶口,她亦跟從指示。

翌日早晨,李小姐以網上銀行瀏覽個人紀錄時,發現其恆生銀行賬戶一晚之內被轉走9萬7千元,遂即時到分行查詢,銀行職員指是她本人發出的指令,分18次將款項以轉數快形式增值至支付寶賬戶,「但我冇做過,本身都冇支付寶、亦冇開轉數快,完全唔知佢點開到」。李小姐遂嘗試以提款卡號碼開設支付寶賬戶,卻發現已被別人佔用。
tictactoe
|
應徵工作時要求提供銀行賬戶號碼是不合理的要求
kikiboy
|
tictactoe 發表於 18-10-24 20:54

當然不合理,請咗你簽合約先提供
水滴滴
|
tictactoe 發表於 18-10-24 20:54

簽合約果陣先要提供家嘛
wcpcelia    發表於 18-10-25 15:31
donald63
|
只係應徵無須提供銀行戶口, 又未正式返工出糧, 一諗就知騙人啦
fupigpig
|
轉數快登記時,我記得可以set過數上限的
imkc1127
|
毒果毒家身聞萬歲。

點解貼D唔貼D? link又無圖又無。
yukiyukipang
|
咁危險架
Poyau
|
騙徒走在時代尖端
ken6555
|
用轉數快過錢,需要提供網上銀行登入名稱及密碼。
單憑户口號碼及身份證號碼資料,不足以轉賬大量資金。
AXG
|
騙徒手法,層出不同
真係唔知點解咁易比人拎走晒錢,陰公
chloe2018
|
好想快D查出或者公布點解一個銀行帳號同身分證影印件就可以登記到轉數快,唔係仲要有網上銀行登陸密碼同手機一次性短信/一次性電子郵件先可以登記咩?
wcpcelia    發表於 18-10-25 15:34
chloe666
|
chloe2018 發表於 18-10-24 23:08
好想快D查出或者公布點解一個銀行帳號同身分證影印件就可以登記到轉數快,唔係仲要有網上銀行登陸密碼同手 ...

睇報道話事主係從未登記過轉數快同支付寶
chloe2018
|
chloe666 發表於 18-10-24 23:14
睇報道話事主係從未登記過轉數快同支付寶

係,新聞係咁講,所以問題係淨係有戶口number同身分證影印本亦登記唔到。
所以如果受害人將登陸資料都透露出去,咁我唔覺得轉數快有漏洞了。
唔好估估下,等下過兩日有無進一步新聞
Alex123
|
hs3290 發表於 18-10-24 20:46
金管局上月正式推出「轉數快」服務,標榜毋須親身到銀行辦理手續,於網上即時為電子錢包增值及轉賬,懷疑成 ...

只要銀行戶口號碼及身分證副本就可以登記及轉帳,唔係咁兒戲呀?
pumpumpurin
|
ken6555 發表於 18-10-24 23:03
...

不。
支付寶增值只需用身份証,做電子直接付款授權,掛鈎左賬戶後,自動轉帳去支付宝,唔洗去ebanking login.

chloe666
|
chloe2018 發表於 18-10-24 23:21
係,新聞係咁講,所以問題係淨係有戶口number同身分證影印本亦登記唔到。
所以如果受害人將登陸資料都透露 ...

係呀
小可愛11
|
ken6555 發表於 18-10-24 23:03
...

無錯,有同樣疑問。
pumpumpurin
|
Alex123 發表於 18-10-24 23:21
只要銀行戶口號碼及身分證副本就可以登記及轉帳,唔係咁兒戲呀?
...

係。我估因為支付宝自己已有p2p 平台,所以只開放轉數快比人增值同提款,所以直接了當掛勾左戶口就算,而點解可以單靠身分証攪惦,呢個應該係銀行同電子銀包公司嘅問題,我覺得同金管局嘅轉數快唔太有關。