虛不受補

檸檬茶葉
|
知道自己燥底,平時已經不敢吃熱氣同大補嘅嘢,最近經常頭痛,今日煲咗個川芎白芷天麻魚頭湯飲下,飲完一個鐘已經開始feel到有團火咁,過多四個鐘就開始咳,唉!煩死人
she007
|
即食涼野會暈,熱氣會即爆瘡那種?
vincielau
|
檸檬茶葉 發表於 18-10-24 21:00
知道自己燥底,平時已經不敢吃熱氣同大補嘅嘢,最近經常頭痛,今日煲咗個川芎白芷天麻魚頭湯飲下,飲完一個 ...

我覺得虛不受補嘅底子但又想補吓身體最好買本小兒湯水書跟住嚟煲,裏面有D補湯嘅菜譜,因為細路仔又係唔可以太補的。
我老公都係屬虛不受補,於是跟小兒湯水一樣常用太子蔘。
檸檬茶葉
|
she007 發表於 18-10-24 21:04
即食涼野會暈,熱氣會即爆瘡那種?

其實我係熱底,平時食極涼野都無感覺,但一食熱氣野就立即見效
檸檬茶葉
|
vincielau 發表於 18-10-24 21:08
我覺得虛不受補嘅底子但又想補吓身體最好買本小兒湯水書跟住嚟煲,裏面有D補湯嘅菜譜,因為細路仔又係唔可 ...

都係一個好辦法
叮妹
|
檸檬茶葉 發表於 18-10-24 21:11
其實我係熱底,平時食極涼野都無感覺,但一食熱氣野就立即見效

我而家只食兩塊檸檬夾心餅已喉痛足一日
winnie雲妮
|
知道自己燥底,平時已經不敢吃熱氣同大補嘅嘢,最近經常頭痛,今日煲咗個川芎白芷天麻魚頭湯飲下,飲完一個 ...

我都試過呀,最後仲燒左2日
whywhite22
|
vincielau 發表於 18-10-24 21:08
我覺得虛不受補嘅底子但又想補吓身體最好買本小兒湯水書跟住嚟煲,裏面有D補湯嘅菜譜,因為細路仔又係唔可 ...

我最近都買咗太子參,Sales話太子參比高麗參溫和,咩人都適合,係咪真?我完全唔識,Sales講我就信
cinda72.
|

下次唔好落白芷,好燥架
檸檬茶葉
|
cinda72. 發表於 18-10-24 21:52
下次唔好落白芷,好燥架

我下次唔敢再落了
vincielau
|
whywhite22 發表於 18-10-24 21:49
我最近都買咗太子參,Sales話太子參比高麗參溫和,咩人都適合,係咪真?我完全唔識,Sales講我就信 :wahah ...

這是太子參資料 ,你可以參考吓。
太子參泡水的功效 - 每日頭條 - https://kknews.cc/zh-mo/health/gbnqxry.html
Poyau
|
保重
whywhite22
|
vincielau 發表於 18-10-24 22:34
這是太子參資料 ,你可以參考吓。
太子參泡水的功效 - 每日頭條 - https://kknews.cc/zh-mo/health/gbnqxr ...

Thanks
我睇咗你網址入面內容,我買嘅太子參比網址入面嘅參大枝好多,我買嘅係韓國太子參,希望冇比Sales呃。