大家幾時發現自己已唔再青春?

海仔媽
|

頭先去隔離連登台,見到呢個題目,覺得幾有意思,有啲好奇大家又係咩時侯開始覺得自己已經青春不再?

我講先:
開始體諒阿爸阿媽同主動搵佢地飲茶
開始哦個仔,仲發現啲說話同廿幾三十年前父母同我講既一樣
瞓少一晚或遲啲瞓第二日已想死
去旅行已唔再捱得 一定要住酒店唔住得旅舍
1928mickey
|
海仔媽 發表於 18-10-24 21:42
頭先去隔離連登台,見到呢個題目,覺得幾有意思,有啲好奇大家又係咩時侯開始覺得自己已經大個?

我講先: ...

你的例子不是大個,是年紀老了
sillycat008
|
我係做左人阿媽先覺得自己原來真正無左青春

mlyuen    發表於 18-10-25 16:27
tkop
|
頭先去隔離連登台,見到呢個題目,覺得幾有意思,有啲好奇大家又係咩時侯開始覺得自己已經大個?

我講先: ...

咁結婚個陣唔大個咩
海仔媽
|
tkop 發表於 18-10-24 21:48
咁結婚個陣唔大個咩

結婚個陣人大,但個內在未,仍是小朋友般衝動。。。
海仔媽
|
1928mickey 發表於 18-10-24 21:43
你的例子不是大個,是年紀老了

或者我改番標題做老左可能好啲
apelok
|
我覺得自己一踏入三字個刻就知道自己大個
kimchimom
|
感覺自己重未長大。。。雖然個女已經6歲,但我重成日去玩,去音樂節去飲啤酒,音樂節帶埋個女去,我飲下啤酒,個女係隔離飲芒果汁。阿女已經期待下個月音樂節既baby disco活動
Cowboy100
|
我細細個已經覺得自己好成熟,因為父母太忙,所有野都係自己搞掂,第一次m come都係自己買m 巾。但一直到做左人亞媽,才覺得自己真正長大
kck811
|
50歲後
jtw_ki
|
當見到d中學生、大學生覺得佢地個樣好細個
當見到新出道個d藝人同港姐年紀開始細過我
當就嚟要面對三十大關
當愈嚟愈多小朋友叫我做姨姨
當冇人再以為我仲讀緊書or 啱啱畢業

我開始覺得青春距離我愈嚟愈遠
KTKTKT5
|

我都有睇過嗰個好post

(1) 返第一份全職

(2) 我屋企冇帶過我坐飛機, 我第一次坐飛機係第二份工我阿姐點名選兩個人一齊出business trip, 其中一個係我, 我終於靠自己可以有機會坐飛機

(3) 我有一個衰亞媽, 細時因為自己未出身, 要睇佢面色, 下下要忍佢, 我出身之後, 我唔再需要睇佢頭, 有次佢再發顛嘅時候, 我第一次剷到佢上天花板嘅時候

我睇過嗰個post, 有個巴打答得好好。有個仔之後, 自己知道唔可以再__下__下。因為有對眼望住你, 睇你頭。你行東佢陪你行東, 叫佢起身佢諗都唔諗就起身, 試問點可以再__下__下又過一日。

好深刻
niu
|
40開始
oscar528    發表於 18-10-24 23:18
happybebebe
|
無黑頭可以擠
杜小田
|
頭先去隔離連登台,見到呢個題目,覺得幾有意思,有啲好奇大家又係咩時侯開始覺得自己已經青春不再?

我講 ...

當我明白及認同 18 無醜婦果日...
diego
|
30歲後,開始白頭髮,中年發福,驚自己死左仔都未大⋯全部都係老嘅跡象
hebesiu
|
大約 27 , 有次照鏡 , 見到自己原來有雛紋
sharonchung
|
當我同啲啱啱出嚟做嘢嘅年青人傾計,而知道我可生得佢咃出嘅時候
cerealdrink
|
海仔媽 發表於 18-10-24 21:51
結婚個陣人大,但個內在未,仍是小朋友般衝動。。。

對!

當我對人失望,明白友情愛情不是永恆,知道自己心態老了,單純冇了
wcpcelia    發表於 18-10-25 16:33
mike89
|
cerealdrink 發表於 18-10-24 22:27
對!

唔易信人