流感疫苗打唔打好?

Yaty
|
政府話而家懷孕婦女可以免費打!究竟打唔打呢?
pkh0207
|
Yaty 發表於 18-10-24 23:52

我會打。一來年年都有打開,二來上網同問過醫生,都話對bb無害同埋可以比埋抗體bb.
bchuma
|
Yaty 發表於 18-10-24 23:52

打啦。可以打就打。對自己好
Yaty
|
pkh0207 發表於 18-10-24 23:56
我會打。一來年年都有打開,二來上網同問過醫生,都話對bb無害同埋可以比埋抗體bb.
...

多謝你!咁我聽日去約期
Yaty
|
bchuma 發表於 18-10-24 23:57
打啦。可以打就打。對自己好

我自己就無打開、但孕婦話打咗可以俾抗體BB、就心旭旭
freshrose
|
我無打,我自己婦產科醫生都唔建議我打
Yaty
|
freshrose 發表於 18-10-25 08:27

真係?咁我晏D打返自己個婦產科醫生問下先
freshrose
|
Yaty 發表於 18-10-25 08:35
真係?咁我晏D打返自己個婦產科醫生問下先

係,因為可能會有side effect

我成個孕期無打,我自己無病過,而我bb 4個月都無病過,連打針都無發燒
marsh_mallow    發表於 18-10-26 10:06
Yaty
|
freshrose 發表於 18-10-25 08:38
係,因為可能會有side effect

我成個孕期無打,我自己無病過,而我bb 4個月都無病過,連打針都無發燒

真係叻叻豬
KILW
|
freshrose 發表於 18-10-25 08:27

我調轉,婦產科醫生叫我打。我自己中過甲型流感,陀住時好易病,醫生叫我打,因大肚中左流感可以好麻煩,又未必食得特敏福。
GCHK
|
係亞,可以打就打喇,有益嘅嘢
pbsbb
|
我想知會唔會有副作用? 如果冇, 咁打左又冇壞喎
Care_Bears2009
|
我短短個孕期已病左2次, 仲要坐公共交通我都已帶晒口罼都中.....
明天我去產檢, 會問下醫生打唔打好~~
pycc8899
|
其實好睇個人體質既, 我自己本身都少病痛, 不過係開始懷孕時會病, 之後都無咩點病過(touch wood), 我都約左呢個星期日去打, 俾個保障自己同bb丫嘛~
angelpok
|
我會打,但初孕未可以打住,中流感最怕是出現併發症
angelpok
|
仲有細B首6個月不可以打流感針,所以媽咪打了好重要
Yaty
|
angelpok 發表於 18-10-25 12:33
我會打,但初孕未可以打住,中流感最怕是出現併發症

我而家16週!唔知打唔打得呢?
Yaty
|
pycc8899 發表於 18-10-25 12:22
其實好睇個人體質既, 我自己本身都少病痛, 不過係開始懷孕時會病, 之後都無咩點病過(touch wood), 我都約左 ...

啱先我打電話返之前睇開婦產科醫生間診所、姑娘聽、意思叫我問返幫我打流感針D人、孕婦可唔可以打!搞我都唔知點
Yaty
|
pbsbb 發表於 18-10-25 11:30
我想知會唔會有副作用? 如果冇, 咁打左又冇壞喎

我都擔心呢個問題
KILW
|
Yaty 發表於 18-10-25 12:40
啱先我打電話返之前睇開婦產科醫生間診所、姑娘聽、意思叫我問返幫我打流感針D人、孕婦可唔可以打!搞我都 ...

Sorry講句,你個婦產科醫生咁衰嘅,佢擺明唔想負責先踢個波比普通科醫生。大肚婆可以定唔可以用咩針藥,婦產科醫生一定知囉...