懷疑被詐騙

chungwc6
|
4年前我做野識左個保險經紀,後來佢話有門路可以替我買基金保本有定息,年期有半年至一年、次次我出票俾佢、佢每次好清楚列明佢身份證號碼(核對啱嘅),收左幾多作投資定期儲蓄、保本並且有連本帶利幾時到期還返幾多俾我,清清楚楚!
chungwc6
|
合作左呢4年,一直都好準時…係唯獨呢次,我放左xx萬俾佢擺半年、照有借據,但到期後拖我三個月至9月尾到期,而家又拖我一個月又話要過咩冷靜期又話有bonus,我半推半讓話10月尾定必要攞返錢,佢應承左!10月中到而家、又話自己喺大陸俾人block左whatsapp 收唔到,打電話係長途聲,佢俾左香港助手電話俾我同樣未必接通…
我應該報警求助嗎?已有借據及所以續期whatsapp紀錄
Ashleycorina
|
一開始佢咁樣講已唔多正路
|
即係佢係唔係正式公司同你買,係私人?
你有無d咩証據有keep 到有關你地個deal 同你俾錢佢呀?
|
又基金又借據?

chungwc6
|
Ashleycorina 發表於 18-10-25 01:14
你有無d咩証據有keep 到有關你地個deal 同你俾錢佢呀?
...

有借據,支票副本,whatsapp對話紀錄
chungwc6
|
Ashleycorina 發表於 18-10-25 01:15
又基金又借據?

係借據話用我錢買保本基金
chungwc6
|
Ashleycorina 發表於 18-10-25 01:14
...

私人
Love_Poison
|
點只懷疑 簡直係呃左你
chungwc6
|
Love_Poison 發表於 18-10-25 02:54
點只懷疑 簡直係呃左你

報警警方受理嗎?
樂富
|
感覺你係借錢畀佢
mmya
|
唉 點解你咁都信
細姐姐
|
回覆 樂富 的帖子

绝對不是保本基金,有冇基金季结,年结或月結單?

似係你借錢俾佢,佢俾利息你

可能攞咗你d 錢去炒股,而家股市咁樣,咪走你數囉!
chungwc6
|
mmya 發表於 18-10-25 08:45
唉 點解你咁都信

因為一直合作開都無事
mmya
|
chungwc6 發表於 18-10-25 09:36
因為一直合作開都無事

梗係啦 佢都未收夠錢!
chungwc6
|
mmya 發表於 18-10-25 09:37
梗係啦 佢都未收夠錢!

而家未夠期、我已經即刻報警,不過驚警方唔受理
koalachan2002
|
細姐姐 發表於 18-10-25 08:46
回覆 樂富 的帖子

呢個似呀,借錢比佢炒股就真,而家蝕左咪走數囉
koalachan2002
|
chungwc6 發表於 18-10-25 09:39
而家未夠期、我已經即刻報警,不過驚警方唔受理

你情我願既交易,報警都無用,六位數字既投資,下次搵大公司合作,唔好搵私人
whywhite22
|
似係你借錢比佢投資,佢計返利息比你,而家失蹤,似係借錢唔還。
shareholder
|
chungwc6 發表於 18-10-25 01:10
合作左呢4年,一直都好準時…係唯獨呢次,我放左xx萬俾佢擺半年、照有借據,但到期後拖我三個月至9月尾到期 ...

好難, 睇表面證供是錢債案, 錢債警方一向都不會理的, 只會叫你自己追