請教:陣痛問題

tinker1212
|
已經37w, 之前睇醫生佢話落咗盤位置ok叫我有咩事可入定院(揀順產),呢一兩日開始有啫喱狀分泌,擒日開始有m痛攣攣吓既感覺。同老公都好緊張,以為擒晚要入院,點知攰得滯訓著伴隨少少搞肚痛感覺,但完全唔係辛苦到訓唔到既。依家醒咗,又急屎,我擒日痾咗4次,今日起身又痾,依家又搞肚痛咁,係咪有得痾就唔叫陣痛?但攣攣吓其實感覺強烈咗。。。應唔應該入院呢?定依個勢快啲拉吓筋坐吓波等佢生。。。
newspaperhang
|
陣痛係有規律地痛,你可以試下計下時,每隔幾多就痛,每次痛大約幾耐
不過太辛苦,或者有懷疑,就去左醫院先啦,醫院都有波坐架,安全要緊
tinker1212
|
newspaperhang 發表於 18-10-25 07:27
陣痛係有規律地痛,你可以試下計下時,每隔幾多就痛,每次痛大約幾耐
不過太辛苦,或者有懷疑,就去 ...

多謝回覆,就係擒日訓著前每個鐘拉扯40秒到1分鐘,所以先覺擒日有可能,但。。。一訓就今朝醒咗,之後就搞肚痛咁喇,呢個經驗實在太神奇
stephsum
|
tinker1212 發表於 18-10-25 10:06
多謝回覆,就係擒日訓著前每個鐘拉扯40秒到1分鐘,所以先覺擒日有可能,但。。。一訓就今朝醒咗,之後就搞 ...

每個鐘先痛1分鐘唔算架 應該係假宮縮
真係陣痛會愈來愈密
stephsum
|
tinker1212 發表於 18-10-25 10:06
多謝回覆,就係擒日訓著前每個鐘拉扯40秒到1分鐘,所以先覺擒日有可能,但。。。一訓就今朝醒咗,之後就搞 ...

15分鐘痛一次的話就可以執定野去醫院
tinker1212
|
stephsum 發表於 18-10-25 21:59
15分鐘痛一次的話就可以執定野去醫院

多謝回覆,今日又好似無咩咁,係成日斷電。。
bchuma
|
tinker1212 發表於 18-10-25 07:10
已經37w, 之前睇醫生佢話落咗盤位置ok叫我有咩事可入定院(揀順產),呢一兩日開始有啫喱狀分泌,擒日開始有 ...

你去左醫院未?
tinker1212
|
bchuma 發表於 18-10-25 23:56
你去左醫院未?

未呀,無見紅穿水同持續穩定陣痛,怕入去畀人趕走
Carmenyu620
|
陣痛嗰陣個肚會好實,到時你一定知咩係陣痛,同埋我開到8度嗰時我覺得係搞肚痛咁
Pandang
|
tinker1212 發表於 18-10-25 07:10
已經37w, 之前睇醫生佢話落咗盤位置ok叫我有咩事可入定院(揀順產),呢一兩日開始有啫喱狀分泌,擒日開始有 ...

我岩岩頭先生左,我係見左紅一日先入院,你down家個apps計時好d,佢要我3分鐘痛一次每次有差唔多一分鐘先肯幫我check宮頸,佢話如果唔係check黎都冇用,根本唔會開,由其第一胎。
tinker1212
|
Carmenyu620 發表於 18-10-26 01:42
陣痛嗰陣個肚會好實,到時你一定知咩係陣痛,同埋我開到8度嗰時我覺得係搞肚痛咁
...

我依家成日都肚好實但唔痛。。。肚實唔係假宮縮咩?我依家開始有keep住m痛,痛感係密咗既
tinker1212
|
Pandang 發表於 18-10-26 02:07
我岩岩頭先生左,我係見左紅一日先入院,你down家個apps計時好d,佢要我3分鐘痛一次每次有差唔多一分鐘先肯 ...

我啲朋友都係見紅入院的,但我無咩感覺,依家都用app計時緊,所以都知佢唔係持續陣痛,但真係好唔舒服呀。。。
Carmenyu620
|
tinker1212 發表於 18-10-26 06:30
我依家成日都肚好實但唔痛。。。肚實唔係假宮縮咩?我依家開始有keep住m痛,痛感係密咗既
...

肚實係為生產做好準備,你差不多可以入院架啦,m痛係最開頭,你覺得痛多左同密左就可以起程,醫院會駁部機check 宮縮,如果真係宮縮醫院係唔會踢你走
tinker1212
|
Carmenyu620 發表於 18-10-26 06:45
肚實係為生產做好準備,你差不多可以入院架啦,m痛係最開頭,你覺得痛多左同密左就可以起程,醫院會駁部機 ...

Thanks ,依家都係半個鐘痛一次。。。我諗去到20至10分鐘就入院。。
Carmenyu620
|
tinker1212 發表於 18-10-26 11:22
Thanks ,依家都係半個鐘痛一次。。。我諗去到20至10分鐘就入院。。

醫院近唔近你呀?如果唔近就早啲去啦,免得喺的士度生啦
bchuma
|
tinker1212 發表於 18-10-26 00:05
未呀,無見紅穿水同持續穩定陣痛,怕入去畀人趕走

不過都快嘠啦。時刻準備啦你
Carmenyu620
|
樓主點呀?生左未呀?
tinker1212
|
Carmenyu620 發表於 18-10-26 11:42
醫院近唔近你呀?如果唔近就早啲去啦,免得喺的士度生啦

唔近。。。車程都要20分鐘左右。。。但依家又好似無咩痛咁。。。
tinker1212
|
bchuma 發表於 18-10-26 23:24
不過都快嘠啦。時刻準備啦你

其實準備哂架喇,有咩事就行得,但痛吓唔痛吓先最難搞。。。
bchuma
|
tinker1212 發表於 18-10-27 00:39
其實準備哂架喇,有咩事就行得,但痛吓唔痛吓先最難搞。。。

祝你一切順利