自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

是否我自己睇晒知道解咩點讀,再同女一齊睇解釋比佢聽??

子爵府

回覆樓主:

女女幾大?佢有冇話想你點陪?
我覺得有時伴讀,唔一定係家長做lead, 可以係小朋友讀返俾大人聽。如果有字唔識解,唔識讀,我會教佢一係自己估下,如果真係好想知,就查網上dictionary 或真dictionary .
最緊要係小朋友有興趣啦 ~

珍珠宮

好媽媽勳章

little_monkey 發表於 18-10-25 08:10
我覺得有時伴讀,唔一定係家長做lead, 可以係小朋友讀返俾大人聽。如果有字 ...

1個小一
1個小三
2個好中意聽我講故事,我英文差所以只講中文故事,但有時去圖書館佢地自己簡左英文故事書要我講,我叫佢地自己嘗試睇,或查字,但通常冇咩耐性去查,因好多字唔識,變左最後完全唔睇

珍珠宮

好媽媽勳章

little_monkey 發表於 18-10-25 08:10
我覺得有時伴讀,唔一定係家長做lead, 可以係小朋友讀返俾大人聽。如果有字 ...

有教佢地睇晒成個句子再猜下,不過冇耐性

男爵府

買d有埋碟嘅書,一路播碟一路一齊睇住書,咁最好就梗係你睇一次本書先,唔識啲字你查咗字典先。

子爵府

寵壞了 發表於 18-10-25 08:15
1個小一
1個小三
2個好中意聽我講故事,我英文差所以只講中文故事,但有時去圖書館佢地自己簡左英文故事書 ...

小一小三,應該可以自行閱讀了。
建議搵d較適合佢地自行閱讀程度嘅書,而佢地又有興趣,然後鼓勵佢地自己睇。例如佢地分享(present)一本書,就有一張貼紙,或者做角色扮演。
圖書館picture book 嗰部分都有好多好好睇嘅書,可以帶佢地自己揀。

子爵府

1個小一
1個小三
2個好中意聽我講故事,我英文差所以只講中文故事,但有時去圖書館佢地自己簡左英文故事書 ...

好媽媽呀~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果小朋友喜歡你伴讀,講故事
我建議你可先自己了解故事內容先,會好d
我自己就喜歡同個女喺原先嘅內容,再廷伸自己創作落去....

子爵府

芥子園出版社,

Story box (月刊? /期刊?),可以 thru 學校訂 (書派去學校),可以自己直接訂 (書用平郵寄來),加幾十蚊一年有埋 audio version (android / ios)。

故事簡單,色彩鮮艷,可引發小朋友對閱讀/英文的興趣。我自己就極推薦。

加埋 audio version,小朋友自細練聽力,又不會學壞口音。

不妨一試。

若要平,每年書展攤位有過期書賣,才@$10/本,不過不知能否跟 audio。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

可以考慮揀有CD跟埋嘅英文故事書

大宅

回覆樓主:

可以試下在youtube搵下有冇人讀呢本書。出名的書,會有好多人讀架。

珍珠宮

好媽媽勳章

Shamuslau 發表於 18-10-25 08:18
買d有埋碟嘅書,一路播碟一路一齊睇住書,咁最好就梗係你睇一次本書先,唔識啲字你查咗字典先。 ...

是咩碟??有呢d書??CD??

珍珠宮

好媽媽勳章

little_monkey 發表於 18-10-25 08:20
小一小三,應該可以自行閱讀了。
建議搵d較適合佢地自行閱讀程度嘅書,而佢地又有興趣,然後鼓勵佢地自己 ...

沒可能自行閱讀,連中文都不自行閱讀,英文更加唔會,d書佢地自己去圖書館簡的,最終因為唔識字我又唔識得個借字,到期就還

珍珠宮

好媽媽勳章

x00_00x 發表於 18-10-25 08:45
好媽媽呀~

為左培養閱讀習慣沒辦法啦

珍珠宮

好媽媽勳章

1010mum 發表於 18-10-25 09:10
芥子園出版社,

Story box (月刊? /期刊?),可以 thru 學校訂 (書派去學校),可以自己直接訂 (書用平郵寄 ...

沒訂過喔,是否掃描個code聽聲個d嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章

Poyau 發表於 18-10-25 09:31
可以考慮揀有CD跟埋嘅英文故事書

屋企都沒cd機了,反而現在見佢地d書本作業之類直接掃code聽到聲,但圖書館有呢d掃code故事書嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章

limanho 發表於 18-10-25 09:45
可以試下在youtube搵下有冇人讀呢本書。出名的書,會有好多人讀架。

我今日翻譯晒呢本故事書了,呢幾日試下讀熟d再同佢地講故事

寶石宮

2023年兔年勳章

寵壞了 發表於 18-10-25 18:46
屋企都沒cd機了,反而現在見佢地d書本作業之類直接掃code聽到聲,但圖書館有呢d掃code故事書嗎?
...

無留意圖書館有無此類書

伯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

我都係英文唔得,會响圖書館借咗D英文書番到屋企先用電子字典查字及讀音,好可惜我年紀大開始無乜記性,好容易忘記点讀,讀到甩甩咳咳,唔能夠一氣呵成有時都搞到自己唔想讀落去。

公爵府

1個小一
1個小三

揾d淺d既英文書先
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

首頁

尾頁

跳至