幫幫手,錢應該如何分配比較適合⋯⋯

點解會甘樣
|

我一個月有五萬,要人湊小朋友要俾一萬人工,其餘既就系基本開支(水電煤保險學費),有淨既就系可以要黎儲既。但系我差緊卡十萬卡數,就系用可以儲既呢啲錢黎找。保險一共7份(全部都半年繳),供保險其實都幾吃力,但宜家斷就無晒。我應該一個月還幾錢卡數比較好,我吾想無多餘錢用,定系應該cut減啲保險
jasmineoj
|
點解會甘樣 發表於 18-10-25 10:18
我差十萬卡數,每月利息連手續費大概千五蚊(個個月都系,一定吾過兩千),假設我吾再碌,每個月還兩萬好定 ...

銀行低息貸款月供還
信用卡息口太高
我要做媽媽
|
信用卡既息真係好高
Yubi.T
|
結餘轉戶,比信用卡的利息低好多好多,但要記得定期還款
mc1013
|
我差十萬卡數,每月利息連手續費大概千五蚊(個個月都系,一定吾過兩千),假設我吾再碌,每個月還兩萬好定 ...

申請私人貸款,清哂卡數先
Charlotte_mom
|
得果十萬,又唔係一百萬,拿拿聲有錢就還咪得囉。仲攪咩鬼轉換借錢,整花自己個record
TinyTomato
|
重點唔係月還$15000定$20000,而係要借用低息貸款還高息卡數。

點解會甘樣
|
我吾借錢還錢,如果我個個月都吾用錢,其實兩個月都還晒,只系我想問點樣分配啲錢先系最好,標題打錯左
babyhi
|
又要碌又還唔到不如借私人loan跟手剪咭,一個大耳窿一個信用咭,利息可以令人走上絕路
點解會甘樣
|
回覆 Charlotte_mom 的帖子

就系果十萬先吾會借錢還錢,好似果啲咩定期供款固定利息我都吾需要,一個月千幾蚊利息接受到
sakura888
|
點解會甘樣 發表於 18-10-25 11:35
我吾借錢還錢,如果我個個月都吾用錢,其實兩個月都還晒,只系我想問點樣分配啲錢先系最好,標題打錯左 ...

樓主你不如打去問下發卡銀行。佢哋應該答到你個問題。

YuYuMother
|
睇完都唔明樓主想點.....

又話比息唔緊要又話還到錢,咁有錢點解碌卡又唔還呢? 大家提議借私人貸款低息d又話唔需要...

還哂錢唔駛比利息都好好多了

點解會甘樣
|
回覆 sakura888 的帖子

吾該晒,系,佢地答吾到我想問既野,應該系我問得好曚糊
sakura888
|
點解會甘樣 發表於 18-10-25 11:45
回覆 sakura888 的帖子

吾該晒,系,佢地答吾到我想問既野,應該系我問得好曚糊 ...

或者你可以問下佢哋,每個月還1萬5或 2萬嘅finance charge 會唔會唔同,之類。
點解會甘樣
|
回覆 YuYuMother 的帖子

我其實系吾想一次過還晒,因為一次過還晒我就兩三個月都無多餘錢用,我寧願俾利息,但系我吾知點分配啲錢好,所以我題目問錯野,應該系問我啲錢點分配最建洗
angelacch
|
點解會甘樣 發表於 18-10-25 11:48

我其實系吾想一次過還晒,因為一次過還晒我就兩三個月都無多餘錢用,我寧願俾利息 ...
如果你一個月有4萬係手, 只需要用5千, 咁咪每月還2萬, 跟住仲儲到1.5萬囉, 越還得多越快還完
yucl_hk
|

揾UA, 幫民, 安信兄弟
wy_yen
|
點解會甘樣 發表於 18-10-25 11:48

我其實系吾想一次過還晒,因為一次過還晒我就兩三個月都無多餘錢用,我寧願俾利息 ...

我理解其他人教你嘅係。 。去私貸借用低息一次過清十萬呢一lot數。。。跟住係分期還低息果筆。。。對你冇影響少咗錢用wor, 反而可能仲多咗錢用。。。因為息低咗,每月還款可能又少咗。。。
其實你get咗大家教你d乜?
kittykwok385
|
晒氣啦,樓主D錢C6比既,她鍾意點都得,還又得吾還又得,反正都係C6比,洗鬼同銀行借,想係甘易晒下命甘姐
wy_yen
|
kittykwok385 發表於 18-10-25 12:01
晒氣啦,樓主D錢C6比既,她鍾意點都得,還又得吾還又得,反正都係C6比,洗鬼同銀行借,想係甘易晒下命甘姐:kekeke ...

原來係咁