自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 angelacch 的帖子

我改左個問題喇,因為我開支吾多,系供保險同找卡數同儲錢好難共存,所以我先系卡數方面入手,我啲朋友叫我cut減幾份保險

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我覺得每一蚊都係錢,我唔會咁俾銀行賺我嘅錢,差額食咗佢好過啦!
而且,樓主話會儲錢,咁更加唔好俾信用咭賺啦!

男爵府

kittykwok385 發表於 18-10-25 12:01
晒氣啦,樓主D錢C6比既,她鍾意點都得,還又得吾還又得,反正都係C6比,洗鬼同銀行借,想係甘易晒下命甘姐:kekeke ...

妳咁了解佢家庭財政狀況嘅?
不過我覺得樓主理財觀念錯晒又亂,又咁又咁,唔知佢想點 !
學妳話齋,真係嘥氣

複式洋房

回覆 kittykwok385 的帖子

吾系,我真系想減少啲開支⋯但系又吾知cut吾cut保險好⋯

侯爵府

陪月勳章

點解會甘樣 發表於 18-10-25 11:37
回覆 Charlotte_mom 的帖子

就系果十萬先吾會借錢還錢,好似果啲咩定期供款固定利息我都吾需要,一個月千 ...

一個月俾幾千蚊利息?!

幾千對於一個已欠債的人黎講係好多﹐
你如果唔志在﹐
就唔應該出哩個post﹐
因為你跟本理財無問題。

複式洋房

回覆 三棵樹 的帖子

半年繳⋯但系分分既月份都吾同,換句話講系差吾多個個月都要俾保險,有其中一兩個月仲要俾成3萬幾,俾左3萬幾扣埋開支,我一蚊都無曬🤦🏻‍♀️

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

咁你既水電煤保險學費即係幾錢?

實在你有幾錢可以自由分配?

如果可以當然係早D還晒D卡數最好啦...
因為卡數利息高....慳番D利息...咪等於儲多左錢囉...

你唔想麻煩..又唔介意比利息...
又唔想自己完全冇享受冇saving....

咁你咪自己鍾意還幾多咪幾多囉..
只要唔係還最低還款額....你個卡數都會慢慢咁減少既...
當然...最好都可以還番1-2萬一個月...先會真係減到個本金囉
前提係..你都唔好再用果張卡囉....
如果唔係..你只會越還...越欠越多錢

男爵府

點解會甘樣 發表於 18-10-25 12:04
回覆 angelacch 的帖子

我改左個問題喇,因為我開支吾多,系供保險同找卡數同儲錢好難共存,所以我先系卡 ...

妳自己都話2個月已還晒啦!咁咪儲少2個月,再唔係就3個月啫 ! 還晒啲卡數,嗰啲多餘錢先真正係妳!妳而家唔係無錢,係唔想還晒啲錢,寧願俾高息 !

侯爵府

4萬係一個人用定點先⋯
基本開支又包唔包課外活動?

複式洋房

回覆 siumak 的帖子

千幾蚊利息

水晶宮

回覆 點解會甘樣 的帖子

好唔錯啦!
一個月有5萬, WHY 會有10萬卡數?

複式洋房

回覆 月希 的帖子

水電煤學費果啲幾千蚊加加埋埋幾千蚊,重點我吾系吾想找卡數,我都想一次過找晒⋯⋯開支加洗費一萬,俾人人工一萬,其餘3萬就系用黎交保險找卡數同儲,任我分配,果個月卡數找幾多就睇下果個月俾完保險淨番幾多先再決定找幾多

複式洋房

回覆 ilikethis2005 的帖子

我一個月有5萬,但系實制系我既可能得兩三千,一到手就全部分晒俾吾同既人

複式洋房

回覆 chocolatebean 的帖子

吾覺吾覺就十萬,有啲系透支,有啲系簽帳

男爵府

點解會甘樣 發表於 18-10-25 12:10
回覆 kittykwok385 的帖子

吾系,我真系想減少啲開支⋯但系又吾知cut吾cut保險好⋯ ...

cut 唔 cut 人地好難俾意見,又唔知妳份保單內容,又唔知妳供左幾耐 …… 妳話半年繳幾皮野吃力,咁咪月繳囉!妳而家又唔係山窮水盡,如果係就梗係cut
基本原則係先還清卡數,儲錢係有先有得儲,唔係妳咁樣夾硬話自己儲緊錢,但又孭住條數 !
同埋咪再買保險,睇黎妳個人應該無乜主見同分析能力,所以會被保險經紀睇中,仲要供咁多份同咁多錢。

大宅

kittykwok385 發表於 18-10-25 12:01
晒氣啦,樓主D錢C6比既,她鍾意點都得,還又得吾還又得,反正都係C6比,洗鬼同銀行借,想係甘易晒下命甘姐:kekeke ...

我都覺得係甘 , 所以大家可以慳番啖氣

公爵府

三棵樹 發表於 18-10-25 12:09

妳咁了解佢家庭財政狀況嘅?

理財觀念咁亂,但月入都有五萬其實樓主都好叻

我就覺得應該還曬卡數先啦,保險cut咗幾多就cut咗,唔好欠$為先

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

照你咁照,先唔管你點找卡數。
先管你D保險,明顯係你負擔唔起。
你夠錢洗就唔會差咁多卡數。又話有D要比二三萬,有D要比幾千,差唔多個個月要比,即係一個月最少都一萬幾千。學費雜費人工去左2萬。淨番萬零當你基本洗費幾千,即得幾千淨。
唔怪得月有5萬還10萬都咁頭痕。咁還法還一兩年都未還晒,息都蝕左起碼一萬幾千。
唔理有冇卡數,你都好應該cut左D保險。

男爵府

樓主冇錢想慳錢的話,其實每月慳多千幾蚊都已經好重要,唔係比唔比得起既問題,如果唔想比人知你欠債另計。

保險佬 sell 保險唔會睇你有幾多錢剩,佢地角度你冇錢都有辦法供,多餘既保險就要 cut,重覆既保險係冇用,最好列出黎比大家比意見,有D儲蓄基金保險如果想拎返係未必會冇哂。

象牙宮

回覆樓主:

有幾多就交幾多囉,應該半1年咩都消晒,只要唔再簽卡,唔用自動轉賬

首頁

尾頁

跳至