而家啲補習社冇常識仲敢教細路

Bbchu101
|

上網見到,我都唔知邊間但係真係太搞笑忍唔住擺上黎,同時希望唔好有JM比呢啲補習社呃,因為普通話對理解文言文、詩詞歌賦係絕對冇幫助嘅讀完都唔關事,真係唔好亂報普通話班 (除非你好想你仔女搬去大灣區住,覺得唔學普通話=冇前途)
gion
|
佢諗住呃D冇讀過書嘅c9丫嘛
jasmineoj
|
能學懂A 語言,就容易學懂B語言
因為學得識A就証明你語言能力稍高
我要做媽媽
|
有D人真係好無判斷力架,所以選擇既時候真係要小心D
choco_soup
|
放心,大把c9 爭住報(唔包括我)
Bbchu101
|
jasmineoj 發表於 18-10-25 11:21
能學懂A 語言,就容易學懂B語言
因為學得識A就証明你語言能力稍高

照你邏輯
學埃及古文都可以令你語言能力提高啦
咁唔見你叫你仔囡去學?
你中意呃自己嘅我唔會阻止你
支持你送仔囡去報,睇下佢地語言能力有冇提高?
華華子
|
Bbchu101 發表於 18-10-25 10:39
上網見到,我都唔知邊間但係真係太搞笑忍唔住擺上黎,同時希望唔好有JM比呢啲補習社呃,因為普通 ...

樓主係咪放左圖? 電腦版睇唔到既?

雖然睇唔到, 但我都認同要小心選擇補習社, 因為有D真係好求其~~

不過又甘, 唔去大灣區住, 又唔代表唔應該學普通話既, 正如我地都唔係移民英國美國等國家, 但係香港都係要學好英文ga~~~
crystal媽咪
|
Bbchu101 發表於 18-10-25 10:39
上網見到,我都唔知邊間但係真係太搞笑忍唔住擺上黎,同時希望唔好有JM比呢啲補習社呃,因為普通 ...

有關係?有咩直接關係?
你話學好普通話,識多少少書面語就話啫
crystal媽咪
|
華華子 發表於 18-10-25 11:44
樓主係咪放左圖? 電腦版睇唔到既?

雖然睇唔到, 但我都認同要小心選擇補習社, 因為有D真係好求其~~

一樓有相。 補習社放咗啲標語出嚟,類似就係話學好普通話,就識文言文
華華子
|
crystal媽咪 發表於 18-10-25 12:00
一樓有相。 補習社放咗啲標語出嚟,類似就係話學好普通話,就識文言文
...

可能我電腦block左相, 所以睇唔到

其實我以前都讀中國文學, 要讀好多文言文, 但我又唔覺得學好普通話/廣東話同文言文有太大關係
crystal媽咪
|
華華子 發表於 18-10-25 12:13

其實我以前都讀中國文學, 要讀好多文言文, 但我又唔覺得學 ...

佢個標語係你能聽懂普通話,就能學好文言文. 呃無知婦孺就或者得. 唔覺有幫助
Bbchu101
|
crystal媽咪 發表於 18-10-25 11:59
有關係?有咩直接關係?
你話學好普通話,識多少少書面語就話啫
就係冇關係
不過其實普教中都唔多掂...
睇下你點睇書面語啦
我自己就覺得唔好太口語就冇問題
例如有啲用字
蕃茄就蕃茄,寫咩野西紅杮
冷氣機可以直接寫,唔洗轉做空調
有時捉得太嚴,矯枉過正
反而適得其反
小朋友咁細個,仲要成日轉換廣東話做普通話
點可以學好兩種語言呢
華華子
|
crystal媽咪 發表於 18-10-25 12:15

佢個標語係你能聽懂普通話,就能學好文言文. 呃無知婦 ...

哈哈, 係無關係ga

正如學好普通話, 唔係為左去大灣區一樣

Bbchu101
|
華華子 發表於 18-10-25 12:13

其實我以前都讀中國文學, 要讀好多文言文, 但我又唔覺得學 ...

普通話元明清先有文本記載,簡體字係20世紀初先出現
反而廣東話歷史長好多,所以有時用廣東話會比較容易理解文言文
呢間補習社咁簡單都唔識,仲諗住呃咁多媽媽
真係其心可誅!
華華子
|
Bbchu101 發表於 18-10-25 12:31
普通話元明清先有文本記載,簡體字係20世紀初先出現
反而廣東話歷史長好多,所以有時用廣東話會比較容易理 ...

樓主, 個間補習社自然有佢既問題, 但唔可以因為甘而覺得學普通話無用~~~

其實英文都係好遲先引入中國, 甘係咪等於我地香港學生唔需要學英文呢?

以你的普通話/簡體字既理論, 甘甲骨文歷史夠比文言文長好多tim....大家係咪唔應該學文言文, 而走去學甲骨文?

jasmineoj
|
Bbchu101 發表於 18-10-25 11:39
照你邏輯
學埃及古文都可以令你語言能力提高啦
咁唔見你叫你仔囡去學?
講吓笑唔洗咁認真喎
Bbchu101
|
華華子 發表於 18-10-25 12:31
哈哈, 係無關係ga

正如學好普通話, 唔係為左去大灣區一樣
我係串緊盲目跟風亂報呢啲班嘅人姐。因為人地話學好普通話重要 (因人而異,我覺得唔重要),而不求甚解咁報埋哂呢啲不知所謂嘅補習班,最後害左小朋友。
(講笑)有好多人都話中國大陸而家經濟好好,呢班人人云亦云咁,冇獨立思考能力。呢啲人應該快啲搬離香港,擁抱祖國添啦。
華華子
|
Bbchu101 發表於 18-10-25 12:51
我係串緊盲目跟風亂報呢啲班嘅人姐。因為人地話學好普通話重要 (因人而異,我覺得唔重要),而不求甚解咁報 ...

我知道你串緊個D盲目跟風亂報補習班既人.....

但係如果你覺得學普通話只係為左上大灣區, 或者係為左擁抱祖國, 甘我覺得你本身都係盲目反對普通話既人
Bbchu101
|
華華子 發表於 18-10-25 12:39
樓主, 個間補習社自然有佢既問題, 但唔可以因為甘而覺得學普通話無用~~~

其實英文都係好遲先引入中國, ...

呢間野當然有問題,嘗試用「學好文言文」黎做賣點,黎誤導家長去報佢既普通話班。
我個人覺得普通話冇咁重要姐,個人觀點黎,我上面都解釋左點解我唔贊同普教中。
重點係,我係話學識普通話同學好文言文係冇好直接既關係,係鬧緊呢間野,同不求甚解而報嘅家長。
而我講普通話歷史較短,係解釋緊點解呢間補習社嘅statement唔成立,係話普通話學得好唔代表文言文學得好 (英文/甲骨文都係同一道理),而唔係話普通話一無是處。

華華子
|
Bbchu101 發表於 18-10-25 13:08
呢間野當然有問題,嘗試用「學好文言文」黎做賣點,黎誤導家長去報佢既普通話班。
我個人覺得普通話冇咁重 ...

我都認同你ga, 學普通話/廣東話跟理解文言文沒有直接關係....

不過我個人覺得學普通話同跟學其他語言一樣, 學既人自然有佢既目標, 唔應該話學普通話係無用, 甚至話係為左上大灣區, 這樣說法不太尊重, 有點井底觀天既感覺 (並不是指你, 我指可能有其他人有這個唸法)~~