孕婦初期可否食中藥?

akibaby0503
|
因為睇完西醫,食安胎藥都係流血,想問下孕婦初期可唔可以食中藥?
麻每吉
|
akibaby0503 發表於 18-10-25 12:12
因為睇完西醫,食安胎藥都係流血,想問下孕婦初期可唔可以食中藥?

得,我一路都有食,依家20週喇
中醫安胎好好
你本身有睇開相熟中醫會較好,佢會較了解你
akibaby0503
|
回覆 麻每吉 的帖子

我無睇開啊!
Gloria22sen
|
有食啊,我開頭流少少啡,西醫話無問題,但我去中醫度佢開安胎藥,都係調理,我懷孕前都有睇開佢既!
2014_kitkit
|
akibaby0503 發表於 18-10-25 12:12

我6wk食緊安胎,閃閃都未照唔敢俾太多意見,我係睇註冊中醫食GMP藥粉,自己感覺安心啲囉
麻每吉
|
akibaby0503 發表於 18-10-25 12:47
回覆 麻每吉 的帖子

我無睇開啊!

搵個有信譽中醫睇,失血方面真係不錯
JD930
|

如果一直有睇開嘅都ok呀
我5w時作小產都係睇中醫

leungna520
|
我都矛盾中,但睇你流血情況,如果多休息有好轉,我覺得吾食好過食,是藥三分毒,都會有副作用,但流的多的會考慮下!現在你咩情況?
missbochu
|
我之前一直都有睇中醫調理, 到而家10WEEK都KEEP住睇安胎
winniewsy
|

我5wk 就作小產, 有睇西醫食西藥, 平時一向都睇開中醫調理, 個人覺得食埋中藥感覺好d, 我個中醫話孕婦通常跟到12~13wk, 唔會食到尾~ 除非中間有感冒或其他唔舒服, 不過到時開藥會更加小心~
dolldollk
|
可以, 我由4ws食到11wks就停, 西醫都話唔反對, 只要個中醫係跟開你就得
haha748494
|
可以,我到懷孕後期都有睇中醫調理,清胎毒。
cookingbaby
|
懷孕初期果陣有體過中醫,不過係因為感冒唔舒服,飲中藥調理嘅。