當年聽唔明呢首歌嘅意思, 係而家先明

littlemelody
|

呢首歌hit時我仲係細路, 聽唔明; 而家聽番, 諗番起自己青春期嘅時候, 又見到屋企青春期嘅成員, 就明白呢首歌嘅意思

|

陳百強 - 不 - Lyrics

曲︰CHRIS BABIDA
詞︰鄭國江
唱:陳百強

請不要問 請不要問
只想快樂 不想有恨
游子一般步伐沒法竭一陣 我只求新
年青的心沒法鎖得太緊 身邊一片繽紛

*不願生根 怕留腳印 不定的心
永不為誰留恨 你不需要
亦不必要 愁城坐困為我等

請不要問 請不要問
倘使有夢 盡管去尋

行色匆匆但願莫再追問 太多原因
年青的心沒法知得太深 不想使你擔心
|

心是真心 卻難永印 今日的真
瞬息便成疑問 你不需要
 亦不必要 常常為我認真
#請不要問 請不要問
心中說話 不想告人
杜小田
|
littlemelody 發表於 18-10-25 12:20
呢首歌hit時我仲係細路, 聽唔明; 而家聽番, 諗番起自己青春期嘅時候, 又見到屋企青春期嘅成員, 就明白呢首 ...

e+ 啲年輕人有無咁有深度呢?

好多都係想大人吾好阻住佢打機啫
|
杜小田 發表於 18-10-25 12:34
e+ 啲年輕人有無咁有深度呢?

好多都係想大人吾好阻住佢打機啫

咁又係, 而家年輕人未必會 care 父母擔唔擔心,佢哋唔想父母問嘅原因可能係阻住打機
|
littlemelody 發表於 18-10-25 12:20
呢首歌hit時我仲係細路, 聽唔明; 而家聽番, 諗番起自己青春期嘅時候, 又見到屋企青春期嘅成員, 就明白呢首 ...

我反而覺得,細個覺得無厘頭, 但而家聽卻有深刻感受嘅,係達明一派嘅“十個救火的少年”。
Poyau
|
有啲歌係要有經歷先有感受
musiccisum
|
littlemelody 發表於 18-10-25 12:21
陳百強 - 不 - Lyrics

曲︰CHRIS BABIDA

shun282
|
180 發表於 18-10-25 12:46
我反而覺得,細個覺得無厘頭, 但而家聽卻有深刻感受嘅,係達明一派嘅“十個救火的少年”。
...
以前覺得達明d歌幾另類,唔太鐘意,但而家聽就感受到歌詞意思
tsung
|
...

cinda72.
|
今日danny死忌
|
cinda72. 發表於 18-10-25 14:08
今日danny死忌

我唔知添, 咁巧合呀!
|
...

同意