自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

LittleRoxie 發表於 18-10-29 06:27
CK 已經好多人介紹
我推介吓Karlovy Vary(溫泉小鎮)
咁舊城你實去,不介紹

thx

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

yes, 布拉格好正. 我都好掛住布拉格,好想再去多一次.

wcpcelia    發表於 18-10-29 16:25

珍珠宮

回覆樓主:

布拉格老城
查理大橋

珍珠宮

捷克山上布拉格城堡值得去

捷克溫泉小鎮(KV)可以即日來回,好多年後第二次重遊都好難忘。

世界遺產CK有時間要去啊!第一次沒有去,今次去真是有驚喜,相逢恨晚感覺

如果有小朋友柏林大學城要去啊!

珍珠宮

bbc2018 發表於 18-10-29 11:59
捷克山上布拉格城堡值得去

捷克溫泉小鎮(KV)可以即日來回,好多年後第二次重遊都好難忘。

thx

大宅

Tabo63 發表於 18-10-29 00:36
如果有時間,去埋溫泉小鎮(Karlovy Vary) 都正。但要坐幾個鐘巴士去。但好舒服布拉格,實要上山行下皇宮, ...

請問難同難去 係咪可以坐飛機去布拉格 就只係係個度玩?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

jolincheng726 發表於 18-10-29 12:45
請問難同難去 係咪可以坐飛機去布拉格 就只係係個度玩?
溫泉小鎮好易去,係布拉格有巴士直接去小鎮,每日有幾班車,可以1日遊,留過夜都得。有溫泉旅館,以前歐洲有錢人會去溫泉渡假。
布拉格,我以前經德國轉火車去,而家吾知有無直機,你上網搵下。

大宅

Tabo63 發表於 18-10-29 13:02
溫泉小鎮好易去,係布拉格有巴士直接去小鎮,每日有幾班車,可以1日遊,留過夜都得。有溫泉旅館,以前歐洲 ...

我想問下個邊坐火車洗吾洗book 定照去買飛 就ok 利申:未去過歐洲

珍珠宮

去捷克ck一定要去

wcpcelia    發表於 18-10-29 16:26

伯爵府

柏林無野值得去,夾格要簡就柏林圍牆,但其實已經好tourist attraction

珍珠宮

pinky-peach 發表於 18-10-29 13:22
柏林無野值得去,夾格要簡就柏林圍牆,但其實已經好tourist attraction

德國經過係WW1、2由戰敗蕭條到希特拉掘起、入侵波蘭 , 捉左歐洲極大量猶太人, 到聯國出手救援猶太人, 到戰敗、Cold war、東西德分裂、柏林圍牆倒塌國家統一, 這個歷史背景嘅德國首都咁無嘢值得去?

伯爵府

KTKTKT5 發表於 18-10-29 13:37

德國經過係WW1、2由戰敗蕭條到希特拉掘起、入侵波蘭 :pity ...

我去過兩次,每次企響牆下望住個天,幻想當年東德嘅人,感覺真係幾絕望,只係一牆之隔,天空一樣,但生活已差天共地

集中營我都好有興趣,不過無勇氣同仲未有機會去

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

A_lcy 發表於 18-10-29 13:43
我去過兩次,每次企響牆下望住個天,幻想當年東德嘅人,感覺真係幾絕望,只係一牆之隔,天空一樣,但生活 ...

如果比較感性既姐妹,真係諗清楚至好去集中營。好多男人都會喊。

特別係有兩間房,一間係前毒氣室,間房空空如也,只播放人聲錄音。另一間房,係有相同影片,講集中營中小朋友既生活。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

珍珠宮

ninjarabbit 發表於 18-10-29 13:52
如果比較感性既姐妹,真係諗清楚至好去集中營。好多男人都會喊。

特別係有兩間房,一間係前毒氣室,間房 ...

請問妳去哪個集中營? 柏林郊區的那個嗎?

thx

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

KTKTKT5 發表於 18-10-29 14:08
請問妳去哪個集中營? 柏林郊區的那個嗎?

柏林郊區個個叫sachsenhausen, 坐火車30mins左右。波蘭Auschwitz我都去過。兩個相比sachsenhausen已經比較無咁沉重。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

大宅

回覆樓主:

可以介紹你睇下韓綜花樣爺爺,最新一輯就係去柏林布拉格呢啲地方,睇完好想去布拉格。

珍珠宮

ninjarabbit 發表於 18-10-29 14:39
柏林郊區個個叫sachsenhausen, 坐火車30mins左右。波蘭Auschwitz我都去過。兩個相比sachsenhausen已經比較 ...

好多謝妳的意見, 因為我都考慮緊捷克配波蘭定捷克配德國, 因為日數唔多, 本身好想去德國, 但真係唔夠時間, 配波蘭旅行日數會好d, 因為德國真係要好多日, 想去嘅地方太多。參觀集中營是去波蘭最主要的因素。所以想問下因為Auschwitz會展示被害猶太人之物品: 鞋、行李、眼鏡、義肢等, 同埋被害人數最多, 加上大地方之外, 還有什麼其他原因Auschwitz沉重些? 因為網上有人説Auschwitz禁止參觀的地方比Sachsenhausen多,所以捷克配德國還是配波蘭還未決定,也難得有妳兩個集中營也參觀過, 因此希望得到妳對兩個集中營的意見。

另外, 請問廚房壁畫: 紅蘿蔔同埋綠色瓜被切片那兩幅是否在sachsenhausen? 謝謝~

珍珠宮

Parasoo 發表於 18-10-29 14:53
可以介紹你睇下韓綜花樣爺爺,最新一輯就係去柏林布拉格呢啲地方,睇完好想去布拉格。
...

thx

別墅

布拉格的話本地人推介比較冷門既vysehard(高堡)。其實捷克都有集中營Terezin,距離布拉格一個鐘到啦。

Ps. 我都算半個捷克人大家對捷克有問題可以問我。

首頁

尾頁

跳至