貓胰臟炎邊間醫院/診所

GoldGoldMic
|
因為貓貓好似去唔到廁所(poo
Poo) 及唔食野,即刻睇NPV, x Ray 及驗血後,doctor said 胰臟炎, 開左藥.

但係貓咪都唔食野,食藥又嘔.

請問有冇邊間及獸醫好?
上網睇資料要入院⋯⋯

想盡主人努力幫佢俾最好既治療
Super worry and dun know what to do next now
tsung
|
中環有間叫"Ninelives"嘅貓醫院,專睇貓貓,你可以試吓
sagesage
|
GoldGoldMic 發表於 18-10-25 14:49
Poo) 及唔食野,即刻睇NPV, x Ray 及驗血後,doctor said 胰臟炎, 開左藥.
...

試下呢個筌灣亨和動物醫院找海醫生,他好有經驗!我只寶貝貓係他救!费用约2至3萬。
GoldGoldMic
|
tsung 發表於 18-10-25 15:01
中環有間叫"Ninelives"嘅貓醫院,專睇貓貓,你可以試吓

有望過話好果個女doctor 已冇做? 那一個醫生好?
tsung
|
GoldGoldMic 發表於 18-10-25 16:55
有望過話好果個女doctor 已冇做? 那一個醫生好?

我自己貓貓之前冇睇過,但又聽朋友介紹過
sagesage
|
GoldGoldMic 發表於 18-10-25 14:49
...

亨和動物醫療中心找張海雄醫生,他係好细心,對証下药,留醫3日,已好番回家,只是平日要食保肝丸给牠食,定期半年回去驗血。希望你隻貓無事。
GoldGoldMic
|
sagesage 發表於 18-10-25 18:16
亨和動物醫療中心找張海雄醫生,他係好细心,對証下药,留醫3日,已好番回家,只是平日要食保肝丸给牠食, ...

唔食野醫生話要插胃喉...
有冇好番例子?
唔想做手術
sagesage
|
GoldGoldMic 發表於 18-10-26 18:53
唔食野醫生話要插胃喉...
有冇好番例子?
唔想做手術

有冇發燒?胰臟炎係有發燒!一定要留院,唔好拖遲救他黃金時間3日,可大可少!我嗰隻係下午發現發呆,無精神,有吐,唔肯食嘢,發高燒,即晚找大園獸醫看,找遍大圍6、7間,無電腦掃描儀器,咁獸醫轉介荃灣亨和診所给,第二早上即去。最後要驗血,確診係胰臟炎,好彩早發現,不用動手術,如果我找不到好醫生,我怕我隻貓已在。唔好再等!
c9c99
|
請問貓貓情况如何? 擔心中…………
GoldGoldMic
|
sagesage 發表於 18-10-28 07:48
有冇發燒?胰臟炎係有發燒!一定要留院,唔好拖遲救他黃金時間3日,可大可少!我嗰隻係下午發現發呆,無精 ...

其實醫生冇話發燒...點樣知發燒?用探熱針?
只不過驗完血就話胰臟炎
GoldGoldMic
|
c9c99 發表於 18-10-28 18:03
請問貓貓情况如何? 擔心中…………

多謝關心. 我搵左另外一間醫院俾貓貓入住吊salt water , 跟著做左胃喉。因為佢唔俾人餵(發脾氣)及絕食數日,我又驚再幫佢出院睇第二個醫生會驚動佢(始終吊緊salt water)

而家手術成功做左胃喉,醫生話佢可以出院俾我照顧.
但佢仲未肯自己食野,自己屈埋一邊,未去poopoo .
冇咩精神,但好過係醫院

我地成家都好擔心.
希望佢快d 自己食野

sagesage
|
GoldGoldMic 發表於 18-10-29 17:33
其實醫生冇話發燒...點樣知發燒?用探熱針?
只不過驗完血就話胰臟炎

吓,咁兒希?只係驗血!發燒代表動物體內發炎中!要知道什麼事!就要好有經驗醫生同隻貓照好多野!當中太覆雜,我自己當時好驚,又要聽醫生畫圖同解釋,因為我隻貓有流口水,有發燒,開頭我以為牠中署,醫生由開頭check 牠有冇東西卡住!最後check 到牠患胰臟炎,醫生話係最嚴重的病,好彩我好快帶牠看醫生,才能救到牠,醫生話全球都未有方法醫到胰臟炎,他都攞左我個case sent 去美國全球研究!
c9c99
|
希望貓貓返到屋企慢慢肯食返野啦,打仗體力好重要!
c9c99
|
sagesage 發表於 18-10-29 17:52
吓,咁兒希?只係驗血!發燒代表動物體內發炎中!要知道什麼事!就要好有經驗醫生同隻貓照好多野!當中太 ...

胰臟炎好恐佈,真係不能掉已輕心!
GoldGoldMic
|
sagesage 發表於 18-10-29 17:52
吓,咁兒希?只係驗血!發燒代表動物體內發炎中!要知道什麼事!就要好有經驗醫生同隻貓照好多野!當中太 ...

仲有x Ray lor ...
希望冇事喇

其實果晚已經睇急症.
跟著巳經再搵第二間再睇ga la
Yee_ng
|
香港貓醫院幾好,上次我貓都有胰臟炎(不過無你隻貓咁唔食野,只係成日嘔)都係睇佢