自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

sharon_pig 發表於 18-10-25 16:01
小三?
應該唔係, 兩個都係女, 個女同事仲11月會結婚添.

公爵府

紫翹 發表於 18-10-25 16:02
應該唔係, 兩個都係女, 個女同事仲11月會結婚添.

可能佢地好fd

子爵府

connieyee1437 發表於 18-10-25 15:10
想問下,如果公司同事正常係返星期一至五office hour, 星期六日放假;佢剛過去一個月,每逢星期一至五就請 ...

如果唔係病假,佢又返唔夠6日,咁每7日放一日果日可以唔出糧。

公爵府

connieyee1437 發表於 18-10-25 15:10
想問下,如果公司同事正常係返星期一至五office hour, 星期六日放假;佢剛過去一個月,每逢星期一至五就請 ...

佢係咪搵到第二份工要即時返 但又唔想陪一個月人工比公司早走呢

珍珠宮

Chowying 發表於 18-10-25 15:33
咁請都得

得,我有個下屬有好多大假,放左三個星期。

有個下屬直頭放一個月添。

公爵府

紫翹 發表於 18-10-25 15:38
親身經歷中, 每星期返五日, 我同事可以每星期請假, 乜假都好, 請兩至三日, 即係一星期返2-3日, 幾 ...

我以前有个同事,返工就病,又糸个个星期都请病假,但去旅行就好精神。佢话返工壓力大wor.
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

珍珠宮

Mrs.Kangaroo 發表於 18-10-25 17:42
我以前有个同事,返工就病,又糸个个星期都请病假,但去旅行就好精神。佢话返工壓力大wor.
...
佢放假無問題, 但係人地叫佢present 佢就請假, 唔只一次. 佢唔present就我, 我覺得好不負責任囉. 有時佢唔返又叫我跟佢D野, 仲要係D麻煩野. 雖然我唔算太忙, 你平時好地地我幫你, 但你A字膊, 有野唔想做就搵我, 明搵笨囉.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

紫翹 發表於 18-10-25 15:53
唔明點解要賠公積金? 佢又唔係做左好耐, 但我真係覺得上司係包庇佢

無薪假公司可以唔批。唔批都放就係擴工。除非有醫生紙
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

好似唔係架喎!應該係一個月三十日,有廿二日係working day, 咁出糧都係以working day 計!

珍珠宮

mcdullyiu 發表於 18-10-25 18:09
無薪假公司可以唔批。唔批都放就係擴工。除非有醫生紙
我唔知佢, 我做左廿幾年野都未遇過同事每星期請幾日假. 星期一二請病假, 尋日返黎又話唔想返, 跟住尋日話佢星期五又請假.

醫生俾一日假佢, 第二日佢請假理由係食左藥好攰所以請假. 真係乜都得

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

不用出糧,假設你公司是五天工作,星期六日的薪金是因工作滿五天才獲得的,既然一至五冇返工,何來有工作滿五天才獲得的休息日薪金。
及請病假係有限的,工作第一年內,每月可享二天病假津貼,工作滿一年,每月可享四天病假津貼,現連續一個月請病假,你公司HR有冇計算佢仲有冇累積有薪病假日,用晒累積數目,其實可以no pay的。

首頁

尾頁

跳至