自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

大宅

我個仔對畫畫一向無天份,但他並不討厭畫畫,亦都很努力畫。直至有一次老師把他的畫得很差的作品(全班最低分,因為話佢離題,但四堂視藝課裏,老師從無指導過佢離題)展示比同學看及當眾批評,全班同學即刻大笑。最後當然我仔好唔開心,回家後我即時致電比老師反映,最後卻換來老師上視藝堂時唔理我個仔。到第二個視藝堂,我仔舉手足足兩分鐘想問老師的意見,老師都無理佢,我仔休息一會,再舉多一分鐘,老師都無理佢,我仔親老師經過再問老師,老師只答佢唔好上色住,在作品上又無指導過佢,但老師又主動去指導側邊的同學作品,教佢地如何修改,我仔已覺得老師已針對佢,佢同我講佢依家好憎上視藝堂......現今做家長真係無奈,老師又小氣,只係反映意見就咁對小朋友

珍珠宮

peggyau 發表於 18-10-25 18:22
我個仔對畫畫一向無天份,但他並不討厭畫畫,亦都很努力畫。直至有一次老師把他的畫得很差的作品(全班最低 ...
遇著呢D小氣既人真係好無奈
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你反映時講咗乜?老師應該覺得你係投訴,然後玩報復。

大宅

所以我覺得做家長都幾無奈,想同老師反映意見,但最終老師不但無改善,仲變本加厲

琥珀宮

peggyau 發表於 18-10-25 18:22
我個仔對畫畫一向無天份,但他並不討厭畫畫,亦都很努力畫。直至有一次老師把他的畫得很差的作品(全班最低 ...

個老師係未就退休嗰種,或者已上神枱,冇有怕,上世紀教法係咁,我細時都試過,而家都記得當時嘅情景。
不過應該要教阿仔呢個世界咩人都有,要學識面對,樹大有枯枝

大宅

我同老師講:
1.可以展示優異作品,全班鼓掌鼓勵他們繼續努力,同埋可以讓同學學習,而唔需要展示埋差作品及當眾批評
2.如果老師話我仔離題,可以在課堂上多多指導,佢是乖孩子,佢一定會改進,而唔係畫完作品先話佢離題,加上唔需要係全班面前批評佢作品,可以私自教導

大宅

回覆 mandy952 的帖子

個老師已教左十幾年,但距離退休年齡仲好耐,我仔係讀官校,唔知官校D老師係未就係咁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我向老師反映問題或者投訴, 必定錄音以保障 自己嘅細路。

你個case都幾恐怖, 個老師真係衰
總有離別的時候

大宅

回覆樓主:

分享: 自己細個小學測驗後,老師講解答案,特登問班中一位成績較差的同學明唔明,同學話明。跟住老師當住全班面前話:“阿XXX都明,咁全班都應該明喇”。
啲老師簡直係帶頭欺凌囉。

wcpcelia    發表於 18-10-27 10:00

珍珠宮

peggyau 發表於 18-10-25 18:42
我同老師講:
1.可以展示優異作品,全班鼓掌鼓勵他們繼續努力,同埋可以讓同學學習,而唔需要展示埋差作品及 ...

我都入過學校做野
也曾經係一分子
有部份做老師既人真係好忌諱家長咁直接講要點處理
好老土㗎

如果你婉轉表達你小朋友被老師講完
在屋企出現情緒問題
又對上視藝堂冇哂學習興趣
希望老師上堂時留意下小朋友情緒云云
咁樣講,反而佢地又會接受到

同老師溝通,都好難㗎
女人又天生會自己整合好多弦外之音

日月水火    發表於 18-10-25 19:13

翡翠宮

我同老師講:
1.可以展示優異作品,全班鼓掌鼓勵他們繼續努力,同埋可以讓同學學習,而唔需要展示埋差作品及 ...

反映意見同投訴只係一線之差~

老師應該係覺得你係度教緊佢點教書~

有d自尊心較強的老師會覺得家長挑戰緊佢的專業~

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kwclau 發表於 18-10-25 18:48
分享: 自己細個小學測驗後,老師講解答案,特登問班中一位成績較差的同學明唔明,同學話明。跟住老師當住全 ...

咁衰架

翡翠宮

yurijm 發表於 18-10-25 18:49
我都入過學校做野
也曾經係一分子
有部份做老師既人真係好忌諱家長咁直接講要點處理

同意~

公爵府

個老師認為你係教佢點做,其實不如開導小朋友重好過你去反映意見。

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

peggyau 發表於 18-10-25 18:35
所以我覺得做家長都幾無奈,想同老師反映意見,但最終老師不但無改善,仲變本加厲 ...

希望唔好令你仔仔對視藝失左信心啦!

子爵府

我同老師講:

唔好意思講句,你好似係教個老師點做,我係老師都唔鍾意啦。

大宅

回覆 小華子 的帖子

問題在於老師到,因為只係上了個半月堂,之後仲有排上,希望老師之後唔好再係咁

侯爵府

回覆樓主

你個仔幾多歲?

珍珠宮

2023年兔年勳章

唉!遇著呢D報復心態嘅老師真係

公爵府

回覆樓主:

老師都有小家小氣賤格無良既人!佢做得出拎你個仔既畫被大家笑你就知佢咩人啦!

wcpcelia    發表於 18-10-27 10:00

首頁
12345...15

尾頁

跳至