手足口病

tabbymom
|
旅行完返來女女發燒了,原來是手足口病,醫生撿查時見到佢口腔長滿了飛滋,心痛死了(emoji)(emoji)(emoji)請問大家有無照顧心得分享?
sammiso
|
尽量喂BB飲多點水,暫時食半流質食物。
我要做媽媽
|
我仔仔都試過,佢可能咩都唔肯食架,一定要俾凍既食物佢,流質,可能父母都會好辛苦,加油
phchui
|
我要做媽媽 發表於 18-10-26 15:23
我仔仔都試過,佢可能咩都唔肯食架,一定要俾凍既食物佢,流質,可能父母都會好辛苦,加油 ...

想問 出完紅疹係好番定最高傳染性呢?另 屋企床單要即刻換嗎? 要分開洗?
我要做媽媽
|
phchui 發表於 18-10-31 10:06
想問 出完紅疹係好番定最高傳染性呢?另 屋企床單要即刻換嗎? 要分開洗?
...

手足口病一般14日架,出完疹都唔建議接觸其他小朋友!
bchuma
|
tabbymom 發表於 18-10-25 23:35
旅行完返來女女發燒了,原來是手足口病,醫生撿查時見到佢口腔長滿了飛滋,心痛死了(emoji)(emoji)(emoji) ...

未試過,希望你女女快點好翻
redtea
|
大人都要小心,會傳染的
RubyYu07
|

而家正值高發期,你暫時要隔離其他小朋友,餵流質食物。

haha748494
|
好好配合醫生,希望小朋友可以快D好返。
|

回覆 tabbymom 的帖子

Hello tabbymom, bb口腔既飛滋會影響胃口, 要留意飲奶/食物都唔好太熱, 等bb容易d入口, 另外, 媽媽都要觀察住bb體溫, 幫佢補充足夠水份。手足口病有傳染性, 照顧bb前後要洗手, 屋企特別係玩具都要勤清潔呀! 哩段時間就跟足醫生指示服藥, 同埋多d休息, bb依家情況有冇好d呀?
GCHK
|
haha748494 發表於 18-11-1 23:29
好好配合醫生,希望小朋友可以快D好返。

係亞,好好配合醫生,早日好返
hamsterma
|
tabbymom 發表於 18-10-25 23:35
旅行完返來女女發燒了,原來是手足口病,醫生撿查時見到佢口腔長滿了飛滋,心痛死了(emoji)(emoji)(emoji) ...

我女今年試過一次,有幾粒,隔離佐兩個星期