年紀大就黎要面對老年

yoyolaw
|
4x歲自己開始出現老態,失眠,更年期,周身骨痛,五十肩....剛開始已經覺好辛苦
睇住屋企人越來越老,好多病痛,成日担心佢哋,唔想面對......
cedarcone
|
每個人都會變老,自然定律。
但變老不一定是衰老,
重要是心境年輕,樂觀態度,適當運動和健康飲食。
karenhoho
|
開始做下運動,預防一下,日後希望唔駛咁辛苦
叮妹
|
karenhoho 發表於 18-10-26 15:17
開始做下運動,預防一下,日後希望唔駛咁辛苦

上下D伸展拉筋班好有用,少左痛症身體輕盈左望落精神D後生D,我上果D好多師姐6O,望落真系醒神好多,比D恒心由淺入深、初頭做吾到咪做吾到,吾好怕吾好意思
yoyolaw
|
多謝幾位意見,真係要開始做返運動啦!
霧飛行
|

怕講多錯多…
霧飛行
|
叮妹 發表於 18-10-26 16:56
上下D伸展拉筋班好有用,少左痛症身體輕盈左望落精神D後生D,我上果D好多師姐6O,望落真系醒神好多,比D恒 ...
JM 在哪裏學呢?學費貴嗎?謝謝你
叮妹
|
霧飛行 發表於 18-10-31 15:10

我在婦聯、工聯會、
叮妹
|
叮妹 發表於 18-10-31 15:11
我在婦聯、工聯會、

婦聯好平,3X至4X一堂,普拉提貴小小,
霧飛行
|
叮妹 發表於 18-10-31 15:12
婦聯好平,3X至4X一堂,普拉提貴小小,

謝謝你!是香港婦聯嗎?我剛看了一看…最近的是青衣…荔枝角這邊好像沒有分部…不過我也會再看看有麼活動…或去青衣上堂的
叮妹
|
霧飛行 發表於 18-10-31 15:26
謝謝你!是香港婦聯嗎?我剛看了一看…最近的是青衣…荔枝角這邊好像沒有分部…不過我也會再看看有麼活動 ...

我屯門區叫婦女會
叮妹
|
霧飛行 發表於 18-10-31 15:10

我上左7年,見盡好多師姐吾系為貪靚而系有痛症為健康。有D初頭來上面色好差又擁腫,上得三幾個月真系面色正常番個身又冇咁腫,不過真系要跟到個好老師至得,因試過有D吾系咁好,上幾堂我都自動消失
anyuser18
|
叮妹 發表於 18-10-31 15:31
我上左7年,見盡好多師姐吾系為貪靚而系有痛症為健康。有D初頭來上面色好差又擁腫,上得三幾個月真系面色 ...

做運動身心有益
叮妹
|
anyuser18 發表於 18-10-31 22:53
做運動身心有益

絕對好野來
Kristytracy
|
yoyolaw 發表於 18-10-26 04:42
4x歲自己開始出現老態,失眠,更年期,周身骨痛,五十肩....剛開始已經覺好辛苦
睇住屋企人越來越老,好多 ...

昨天睇電視,講只係吾行動,睇住問題出現係最消極做法,只係度驚而吾去對正問題,問題會真係好快出現。 若盡左力都要出現,就只好接受。我老過你,你講既問題一樣都冇,就係思維問題了。
我不是扁低你,只是想你行動起來,係度son完萛了。
2RRMUM
|
做下運動啦!
我兩年前開始學養生氣功,拉筋,學呼吸。。。
手腳痛症少了,拉筋後筋骨比以前仲鬆!
運動係早做早享受!
yoyolaw
|
叮妹 發表於 18-10-31 23:02
絕對好野來

yes,剛做完
舒服
yoyolaw
|
2RRMUM 發表於 18-11-3 15:28
做下運動啦!

呢幾樣都幾好喎
叮妹
|
2RRMUM 發表於 18-11-3 15:28
做下運動啦!

行動都會快手快腳靈活過人,你覺吾覺?
2RRMUM
|
叮妹 發表於 18-11-3 20:56
行動都會快手快腳靈活過人,你覺吾覺?

我覺得會靈活些,反應及平衡會好些,希望老時無咁容易跌倒。