6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB 6299主力湊,宜家加固左一個月多D,我叫6299餵BB食粥同米糊,咁奶可以少一至兩餐,但上星期知道左佢地冇減少奶的餐數,只是每餐奶少左少量,咁粥同米糊都有餵,不過我諗BB應該食得唔多,佢地話BB好難便便,就俾番奶佢,我話加固係咁的,正常架,不過我都想問,點樣可以在加固時期令到BB的便便唔咁硬呢?

珍珠宮

可以試下加水果,飲多點水,便便就唔會硬。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

加固既同時都要俾多D水,蔬果佢食架

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

加固初期冇咁快可以取代到一餐喎,bb 要學吞粥仔或糊仔,吞到仲要佢肯食多啲,份量足以取代一餐奶先可以完全減少飲奶次數,個時我記得我個b 都要成個幾月先得,我係先餵佢食糊仔,到佢唔肯食,再俾佢飲少少水,等一陣再補奶,so far 佢便便都正常

大宅

Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

我女女加固時過渡得幾好,無試過便便硬,我會先俾D水果蓉,慢慢过渡米糊,然后苹果粥,每次份量不会太多慢慢过渡,

大宅

生果同水我都有叫6299俾多d,BB通常食橙,因佢鐘意,係唔係奇異果同火龍果都得?最近BB的便便臭左好多,臭過飲奶個時好多,唔知係唔係佢腸胃受唔到粥同米糊呀?

男爵府

仲要飲多點水窩,有無飲呀,加點水果啦。可能係暫時未適應嘖

大宅

happylokchun 發表於 18-11-1 09:43
生果同水我都有叫6299俾多d,BB通常食橙,因佢鐘意,係唔係奇異果同火龍果都得?最近BB的便便臭左好多,臭 ...

加固後便便會再臭啲架
遲啲食埋魚粥仲臭呀

大宅

happylokchun 發表於 18-11-1 09:43
生果同水我都有叫6299俾多d,BB通常食橙,因佢鐘意,係唔係奇異果同火龍果都得?最近BB的便便臭左好多,臭 ...
通常加固唔會咁快俾bb 食橙噃,因為食橙易起痰同敏感,而且橙肉多纖維,bb 冇牙咬唔爛可能影響消化,所以我會等bb 過1歲先試

你可以搵番之前去健康院打針時姑娘派個本講bb 加固個本書仔,我都係跟入面咁俾蘋果蓉同香蕉蓉 bb食

大宅

另外,bb食嘅粥同米糊係唔係好杰?同埋米糊食邊款?通常米糊都加咗鐵質,開太杰又飲唔夠水會便便硬

大宅

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 BK Milk勳章

bb開始食固體要飲返適量水分,可以嘗試比蔬菜水果蓉溝落粥仔糊仔

回覆 happylokchun 的帖子

Hello happylokchun,Bb食固體之後便便會變得較有形狀, 如果便便偏乾, 可以增加纖維同水份既攝取, 慢慢加入瓜蓉、菜蓉、果蓉等一齊食, 另外水份既攝取都重要架。平時有冇比水bb飲呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

明白,阿B宜家每日1-2餐粥或米糊,每次大約半碗,佢都幾鐘意,食完之後飲少少水,再補少少奶,希望佢唔好太依賴左奶,如果之後真係減左奶,淨係食固體,會唔會唔夠營養呀?

大宅

加固後BB係唔係好熱氣? 早一排天氣咪好熱架, 佢心情都有d炆, 胃口又麻麻地, 我都有俾生果蓉佢, 水份好多, 不過佢都好似鐘意飲奶多D. 其他野唔係好鐘意。

大宅

六個月BB加固體食物之余仍然要食2-3餐奶,剛剛開始加固可選蛋黃蓉,水果蓉,瓜菜蓉,米糊,每次試1一2種食物等BB慢慢適應

大宅

加左固體食物后可以給他喝小小水,囗腔乾淨D又可以補充身體水分,便便都舒服D

大宅

,你覺得BB熱氣可以俾啲七星茶佢飲,或者會唔會係佢而家食緊既奶粉唔啱佢,所以便便硬同埋熱氣?

大宅

加固後因為食物冇以前淨飲奶咁單純,所以會臭啲,開始唔同食物肚仔未適應可能便便會時硬時軟或爛,每樣新試的食物要連續試2,3天,試真冇敏感可繼續比

大宅

bb冇便便可能會影響胃口和情緒,如果水可能太淡味bb唔願飲,可以試下煲粟米紅蘿蔔水,或蘋果雪梨水,健康又滋潤

大宅

happylokchun 發表於 18-11-2 22:18
明白,阿B宜家每日1-2餐粥或米糊,每次大約半碗,佢都幾鐘意,食完之後飲少少水,再補少少奶,希望佢唔好太 ...
食米糊唔會唔夠營養,我個 b飲美素,所以第一次加固時俾佢食美素奶米糊,可能食開個陣奶味,佢完全唔抗拒,仲覺得好新奇咁碌大眼lamlam 脷

食粥仔就要留意,淨白粥會唔夠蛋白質與同鐵質,你可以睇番健康院本書仔教點樣配搭

首頁

尾頁

跳至