好嬲學校要學生帶平板電腦上學

Mm233
|
而家小朋友(5年級) 上晒癮 一有空隙就趁機打機
想沒收都唔得
kelkmk
|
Mm233 發表於 18-10-26 06:44
想沒收都唔得

移除帳號等佢裝唔到,移除埋嗰啲game,有時要狠心D先得。
jollyma
|
啲學校係咁架啦,花錢搞埋呢啲無謂嘢
love2talk
|
想沒收都唔得

學校用嗰部你地可以dl game?學校唔lock咗佢的嗎?
adaho123456
|
我有朋友個仔中學學校用ipad,學校鎖機喎,重限時開機,個朋友話有時想用呀仔架機睇劇都唔得。
你試下同學校反映下。
cattz288
|
想沒收都唔得

lock晒機架喎!同學校無mon住? 同學校反映喇
馬騮狗
|
adaho123456 發表於 18-10-26 07:18
我有朋友個仔中學學校用ipad,學校鎖機喎,重限時開機,個朋友話有時想用呀仔架機睇劇都唔得。
你試下同學 ...

唔好睇少d細路,學校鎖機都無用,佢地揾到灰色地帶. 我個囡有同學返到屋企一樣上到網
Mm233
|
唔係學校機!
jannlly
|
馬騮狗 發表於 18-10-26 07:35
唔好睇少d細路,學校鎖機都無用,佢地揾到灰色地帶. 我個囡有同學返到屋企一樣上到網
...

lock部機意思,係apple 已幫手set了學校想要的,downloads apps只可以係sch app download 。
返到屋企都一樣可以用,但只限學校認可用apps。

當然有些學生比較寬鬆,一放學出了學校門口就變返正常ipad, lock機只限校內。

我女學校係學外學內全程lock死部機,只可上網和係sch app store download。要到畢業後先開放返。
Mm233
|
jannlly 發表於 18-10-26 08:01
lock部機意思,係apple 已幫手set了學校想要的,downloads apps只可以係sch app download 。
返到屋企都一 ...
今晚睇下點lock部ipad!
winwin1110
|
真係好嬲,你間學校係咪借口話用關愛基金支助低收入學生買ipad 上堂果個計劃?
我校就係咁,資助我冇份,冇資助家長要自己買ipad上堂用。
但話未實行,鋪定路先。
上校車
|
其實要小朋友善用電子產品家長都要負責教導
分甘同味
|
話分兩頭,好多高小都用電腦上堂做功課
Lock機係治標不治本方法
我囡都係小五,小一已講清楚規矩,返到屋企會知道玩手機tablet有time limit的(平日半小時,weekend 30 mins x 3 避免加深近視),我唔駛點勞氣
mandy952
|
jollyma 發表於 18-10-26 07:00
啲學校係咁架啦,花錢搞埋呢啲無謂嘢

其實真係幾無謂,好地地坐定定睇書唔得嘅
MrsSingSing
|
上校車 發表於 18-10-26 08:13
其實要小朋友善用電子產品家長都要負責教導

學校冇話買,小朋友就冇得沉迷,而唔係唔沉迷。。。
呢個年代好難唔用電子產品,家長要灌輸小朋友如何節制!
上校車
|
到中學好多時都要帶notebook 返學做present,一樣可以打機,可以避得幾耐?
mymarigold
|
沉唔沉迷睇下家長點教嘅啫, 我個仔部ipad喺學校嘅時候會lock機, 就算離開咗學校都要五點半先可以解機。 返到屋企部機都未解, 五點半之後, 佢都係做功課查字典搵資料先會用 iPad , 其他時間唔會打機, 因為根本就冇裝game。
emt1314
|
玩平板電腦都好過玩手機, 起碼個mon大D, 無咁快近視.
你要教小朋友控制自己, 佢控制唔到, 你就要幫佢控制了.
例如: 我女都有ipad, 返到屋企ipad不能上网的(因為無wifi), 亦不能裝遊戲, 做完功課先share wifi俾佢玩一陣.
kelkmk
|
上校車 發表於 18-10-26 08:34
到中學好多時都要帶notebook 返學做present,一樣可以打機,可以避得幾耐?

notebook仲簡單,唔畀佢哋用admin,只可以行程式,任何嘢都唔裝得,佢哋仲可以玩啲咩?
Tracy221
|
可以set時間 stop wifi 的. 你自己set!