有冇媽媽係自己燉雞汁飲?

Miko3B
|
有媽媽係自己買新鮮雞返屋企燉嗎?
jenkaka
|

燉雞汁就無,但家母每星期燉2次廋肉汁加1片薑,1碗仔,我中醫話無問題
candice0088
|
我近排自己整 南瓜雞汁⋯好好味。用電飯煲就做到 。Facebook 有個媽媽教。超方便⋯煮好隻雞仲好嫩..大人小朋友都食得。而媽媽就飲煲內既南瓜雞汁。
面頭有層油。可拿走再飲,我攤暖後用飲管飲...
dolldollk
|
我好想呀, 不過無咁大個煲
wsyggk
|
candice0088 發表於 18-10-26 12:13
我近排自己整 南瓜雞汁⋯好好味。用電飯煲就做到 。Facebook 有個媽媽教。超方便⋯煮好隻雞仲好嫩..大人小 ...

點樣整㗎?
candice0088
|
wsyggk 發表於 18-10-26 12:24
點樣整㗎?

好簡單 。用鹽擦下省下隻雞外面和裡面。然後洗番走既鹽。再放南瓜和雞落飯煲按製就食得。

好簡單。我無影低相。拎左佢張雞汁相。同我既差不多。都係一碗雞汁咁多。我無放其他調味..已好清好香。

煮完唔好即刻開蓋 ,焗一陣再食。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
jwong327
|
即係全隻雞加南瓜片按一般煮飯的制等佢自己煮好就得?孕婦初期可以食南瓜?
我要做媽媽
|
我99有咁樣燉俾我飲架
ava.tang
|
自己燉都要睇下雞嘅來源,食左激素雞仲大獲。
wsyggk
|
candice0088 發表於 18-10-26 12:35

好簡單 。用鹽擦下省下隻雞外面和裡面。然後洗番走既 ...

燉幾耐呀?然後倒出嚟就有雞汁啦?
candice0088
|
wsyggk 發表於 18-10-26 16:26
燉幾耐呀?然後倒出嚟就有雞汁啦?

煮飯咁就得。平時煮飯只按一個制。跳左制就食得
Miko3B
|
candice0088 發表於 18-10-26 17:27
煮飯咁就得。平時煮飯只按一個制。跳左制就食得

我隔水燉3個鐘,放雞+北芪+薑