跪求醫頸椎病有醫德不拖症價錢不太貴有料的好醫生!

sabun
|
我呢年條頸成日好緊同埋移動時有bilibaklak聲,睡覺時頸位又不舒適,最大影響我是一行同企時會覺得浮,一轉體位少少暈,企喺度同人講嘢時或企定時會腳震,我成日懷疑是血壓,但又正常,現在才諗可能是頸有事,因條頸每日都不適,所以想去看看醫生,但不知要先看什麼醫生,有冇jm有經驗可分享呢?
我今次是疑病同焦慮症影響,真是覺得條頸有問題要去處理和正視,早日醫治,跪求幫忙!
一杯凍奶茶
|
睇中醫針灸同復位就可以,別擔心
yly2
|
sabun 發表於 18-10-26 08:47
我呢年條頸成日好緊同埋移動時有bilibaklak聲,睡覺時頸位又不舒適,最大影響我是一行同企時會覺得浮,一轉 ...

其實睇鐵打都ok 架,我都有頸椎病,成日困擾我,我醫生同我講,最重要係要做運動
Poyau
|
保重 如考慮西醫就骨科
yly2
|
但一定要搵個可信的鐵打醫師
sabun
|
多謝各位jm,但第一部要否找西醫做個頸部檢查先呢,如耍否X光、mri、ct等先?如要是看什麼科西醫先?
定喺一去就看中醫骨科?
ps:我不能吃中藥的
cbeyond
|
睇脊醫, 正式醫生, JM應該有信心點。
中環張照南, 識幾個人都係睇佢。
IamDirector
|
sabun 發表於 18-10-26 08:47
我呢年條頸成日好緊同埋移動時有bilibaklak聲,睡覺時頸位又不舒適,最大影響我是一行同企時會覺得浮,一轉 ...

我試過比人撞到扭親條頸,睇中醫針救同lock頸,舒服哂
yiyiahah
|

兩三年前因椎間盤突出,壓著第6、7 節頸神經線,
食止痛藥都幫唔到, 左邊手麻痺無力, 家人介紹去睇
脊醫在旺角, 做一些放鬆舒緩治療及手法 復位,
看了六次就無痛。當時一次診金大概$700,
可搜尋旺角脊醫 唐博士。
chowqv
|
上面書搵"從心養生館",可以約到即日既就即日。醫師會先檢查(免費),跟住同你講有咩問題,你覺得可以既,而佢有時間既,就即刻做治療都得。我當日,做咗2次已經無咗8成既頸痛,頭痛。
sabun
|
先多謝各位jm先 多位jm都介紹先睇脊醫,但脊醫沒有透視眼,如何知道條頸入面的狀況?同埋聽過bk不少jm話好睇脊醫,話什麼冇用、拖症、仲差咗咁,究竟為什麼呢?
sabun
|
chowqv 發表於 18-10-26 09:39
上面書搵"從心養生館",可以約到即日既就即日。醫師會先檢查(免費),跟住同你講有咩問題,你覺得可以既, ...

嘩,咁勁!貴嗎?
妳會否冇我咁嚴重所以咁快好?
yiyiahah
|
回覆 sabun 的帖子

我之前在浸會照磁力共振先知道原來椎間盤突出壓住神經線
wlhbee
|
照mri先
sabun
|
yiyiahah 發表於 18-10-26 09:53
回覆 sabun 的帖子

我之前在浸會照磁力共振先知道原來椎間盤突出壓住神經線 ...

頸椎嗎?你先睇什麼科寫紙去照?
sabun
|
wlhbee 發表於 18-10-26 09:56
照mri先

請問自己walk in照? 還是看什麼科醫生寫紙去照?有冇好醫生介紹?
apelok
|
不如先睇普通科再轉介骨科同照埋xray先再決定啦
佢地通常都會寫紙比你再去物理治療
市面上有好多連鎖醫療集團都得,由普通到物理治療都有唔駛煩,而費用都唔貴
wlhbee
|
sabun 發表於 18-10-26 10:01
請問自己walk in照? 還是看什麼科醫生寫紙去照?有冇好醫生介紹?
...

我老公之前係walk in去法國醫院門診,醫生即日幫佢照。佢有醫保claim的。
跟手攞左張片&醫生報告去返政府,跟住就排得好快跟進。
MRI政府閒閒地排兩年先照到。
sabun
|
wlhbee 發表於 18-10-26 10:04

我老公之前係walk in去法國醫院門診,醫生即日幫佢照。佢有 ...

醫生即日幫佢照是mri嗎?
wlhbee
|
sabun 發表於 18-10-26 10:15
醫生即日幫佢照是mri嗎?

係mri,佢有位就得。
你都可以打去問或者可以book定。
我爸爸walkin過都可以即日照到mri。