做運動員係好辛苦

minniemouse
|
今日D1學屆游泳比賽,阿女話有同學因為要參賽,病到死死下都唔可以食藥睇醫生,仲要練習。
tansyneko    發表於 18-10-26 14:51
crystal媽咪
|
minniemouse 發表於 18-10-26 09:16
今日D1學屆游泳比賽,阿女話有同學因為要參賽,病到死死下都唔可以食藥睇醫生,仲要練習。
...

mmya
|
做運動員就係要無時無刻同意志角力
llmom
|
minniemouse 發表於 18-10-26 09:16
...

我仔試過,不過是代表港隊在外地比賽!D1 都試過食頭痛藥
minniemouse
|
其實個担子都好重下,因為比賽成績唔只個人問題,係全隊人,全校問題,如果再叻啲,就係全港問題或者全國問。真心好佩服。
Glau
|
今日on.cc 有LIVE, D1 游泳比賽比其他都熱鬧. 壓力乜不少.
gracelam
|
...

游水都叫做好少少。

有D運動會搞到成身傷晒, 傷左唔嚴重都要頂硬上繼續練習, 父母見到仔女咁, 心痛死!! 但又要繼續鼓勵佢!!
cake05
|
加油呀
ninjarabbit
|
gracelam 發表於 18-10-26 10:05
游水都叫做好少少。

有D運動會搞到成身傷晒, 傷左唔嚴重都要頂硬上繼續練習, 父母見到仔女咁, 心痛死!! ...

我識既運動員,就算半職業,都有唔同程度既傷患,基本上人人都有個跟開既物理治療師
WChan
|
做運動員一停落嚟就可能退步, 比對手追上, 所以幾病都會繼續堅持

minniemouse
|
gracelam 發表於 18-10-26 10:05
游水都叫做好少少。

有D運動會搞到成身傷晒, 傷左唔嚴重都要頂硬上繼續練習, 父母見到仔女咁, 心痛死!! ...

一家唔知一家,你睇佢好,佢睇你好啫
navybridge
|
加油呀
tsung
|

bmuimami
|
C6年青時係運動員,啲傷患、後遺症到而家中年出哂嚟
maymay220hk
|
早兩游學界 有同學仔發高燒 都要完成賽事
另一方面睇 小小孩子都要堅持游埋比賽
家長們好欣賞佢份毅力
littlecar
|
操水真係好辛苦,要一早起身同放學都要游幾個鍾
miemiemie
|
其實香港點培養到全職運動員,
有啲運動要自細學起,
試問返完全日學,鬼死咁多功課,
仲有時間去操,
就算小學操到,咁上到中學呢,?
有幾多真係讀到中三就走去轉全職運動員
唔同大陸,人地全日都攞黎操,攞黎練。
香港小朋友返學都無左一半能量,'
真心佩服可以持之以恆操練既小朋友。
llmom
|
littlecar 發表於 18-10-26 14:35
操水真係好辛苦,要一早起身同放學都要游幾個鍾

所以返學上堂多數瞓覺