妊娠糖尿打胰島素針,血糖不降反升

Stephanie323
|
妊娠糖尿轉介到內科。因為每日早上血糖都超標。但午餐後晚餐後血糖都正常。聽醫生勸喻開始呢幾日晚上打胰島素針控制早上血糖。但奇怪的是。。打左針之後呢幾日早上血糖都係唔合格,連平時午餐晚餐都正常的血糖都全部超標。。之前從未午餐後晚餐後會有8點幾9點幾架。。所以好擔心。。打去醫院問,護士講完一大餐只係叫我加量。由原本6陳晚開始打到8。但今早血糖都係超標。。同我之前一樣都係早上6點幾。。真係好無助。
小驚
|
要用啲時間適應... 你幾時覆診?
我經驗係打針兩星期後就會慢慢適應,然後所有血糖都有回落到...
你飯後有無散步嚟降血糖?
|
小驚 發表於 18-10-26 11:59
要用啲時間適應... 你幾時覆診?
我經驗係打針兩星期後就會慢慢適應,然後所有血糖都有回落到...
你飯後有 ...

我下月中先覆診呀。。馮星期一就FAX每日7次吉手指的功課。每日晚餐後都去公園散步半個鐘。未打針前飯後血糖都唔會超過7,但呢幾晚就8點幾9點幾。真係有小小嚇親。。明明同之前食嘅一樣。但打左針就超咁多。。
小驚
|
Stephanie323 發表於 18-10-26 12:05
我下月中先覆診呀。。馮星期一就FAX每日7次吉手指的功課。每日晚餐後都去公園散步半個鐘。未打針前飯後血 ...

每一星期 fax... 我見自己血糖無咩事,所以無 fax 過
你試下唔好加住,用醫生建議份量打一星期先?
藥係要慢慢調較...
你用完長效針後,有無加一份小食?
有無食早餐?我發現早餐都好緊要。
我唔食早餐,個血糖會控制唔到。
|
小驚 發表於 18-10-26 12:22
每一星期 fax... 我見自己血糖無咩事,所以無 fax 過
你試下唔好加住,用醫生建議份量打一星期先 ...

全部跟跟營養師餐單食。。唔會唔食早餐。。一日3餐正餐加3餐小食
小驚
|
Stephanie323 發表於 18-10-26 14:08
全部跟跟營養師餐單食。。唔會唔食早餐。。一日3餐正餐加3餐小食

咁係一直跟營養師餐單都唔超?而家打咗針先超?
因為我地 QM 唔駛跟餐單,只係跟建議食嘢就 ok
唔好咁擔心啦,唯有跟醫生講嘅做。
太緊張都會令血糖標升㗎
|
小驚 發表於 18-10-26 17:30
咁係一直跟營養師餐單都唔超?而家打咗針先超?
因為我地 QM 唔駛跟餐單,只係跟建議食嘢就 ok
唔好咁擔 ...

未打針前只有空腹超呀。。打針後早午晚都超真係好心灰