毛筆書法班介紹

yy_chow1210
|
有冇人學過毛筆書法? 邊到學好? 除左工X會,有邊到平靚正?thx
Calophane
|
去邊都好, 千祈唔好去HKX Spaxx! 某班導師自我感覺良好, 經常吹噓,以寫字炫耀自己,真係煩到嘔!
yy_chow1210
|
Calophane 發表於 18-10-26 12:19
去邊都好, 千祈唔好去HKX Spaxx! 某班導師自我感覺良好, 經常吹噓,以寫字炫耀自己,真係煩到嘔! ...

收咁貴,但上堂聽人吹水!

babyballball
|
yy_chow1210 發表於 18-10-26 11:16
有冇人學過毛筆書法? 邊到學好? 除左工X會,有邊到平靚正?thx

YMCA有呀
ayasbaby
|
中央圖書館樓下
豬妹司令
|
可以買左字帖自己拎下感覺先
barbielun
|
去邊都好, 千祈唔好去HKX Spaxx! 某班導師自我感覺良好, 經常吹噓,以寫字炫耀自己,真係煩到嘔! ...

可以pm我邊個導師嗎?我真係打算去HKX space 學書法
jasmineoj
|
去文聯莊睇門口招紙
很多大師
Apple_Orange_T
|

請問姓什麼的?
油麥麥
|
豬妹司令 發表於 18-10-30 18:16
可以買左字帖自己拎下感覺先

Calophane
|

回覆 Apple_Orange_T 的帖子

我唔係太想喺一個公開平台指名道姓,只能暗示,導師姓名筆劃為 6, 11, 4。Spxxx有另一位老師, 「雨水在田上」我相信佢教得好啲, 網上有視頻可參考,其實我原本想跟佢, 點知時間唔啱, 結果就慘了!
講到尾我都係想靜靜地寫下字, 老師去邊度做評判, 其他同行教成點我真係無興趣知! 我剩係想由基本做起,學下點欣賞名家既帖咋!
Calophane
|
回覆 barbielun 的帖子

詳細情形我喺11樓講左少少, 不好意思,我只想用暗示嘅方式,唔好怪我好似收收埋埋咁,因為不能夠不承認,呢啲只不過係自己主觀嘅感覺。無可否認導師係有相關嘅學識,但我真係好討厭人不斷吹噓自己! 同學方面反而幾好,大家都好客氣同有禮貌,不過Spxxx一班收20幾人實在太多,以每堂兩小時,老師會好少時間嚟睇你。最慘係老師示範嘅時候,因為人太多,即使高大嘅同學讓位俾我,始終都係無法睇清楚。

Calophane
|
回覆 jasmineoj 的帖子

多謝提點!我完全無Idea點去搵老師, 依家知點做了!
Calophane
|
回覆 yy_chow1210 的帖子

唉! 勁後悔啦!
barbielun
|
Calophane 發表於 18-10-30 22:11
回覆 barbielun 的帖子

詳細情形我喺11樓講左少少, 不好意思,我只想用暗示嘅方式,唔好怪我好似收收埋埋 ...

謝謝!我大概知道了。其實我見到「雨水在田上有」一班,時間啱我,所以諗緊報唔報
jasmineoj
|
Calophane 發表於 18-10-30 22:14
回覆 jasmineoj 的帖子

多謝提點!我完全無Idea點去搵老師, 依家知點做了!

或者直接入去問職員
好多大師都去果度買料同吹水
文聯莊有幾巴閉,睇下啟功大師(已過身)都有幫佢題字就知
真正大師先唔會去space果啲食水咁深嘅學店教
諗定你想學咩體,鍾意邊個書法家
例如你想學隸定學楷呢,學顏體(較圓)定學王羲之(較硬朗)
有咩分別呀呢啲你問職員強哥都可以答到你
叫佢介紹老師俾你都無問題
上年(定前年)我都帶咗個中學生去拜師
jasmineoj
|
jasmineoj 發表於 18-10-31 09:09
或者直接入去問職員
好多大師都去果度買料同吹水
文聯莊有幾巴閉,睇下啟功大師(已過身)都有幫佢題字就 ...

果次我地下午去,跟手強哥就話乜乜老師晏啲話過嚟買啲嘢
等到老師嚟,用水寫布試玩咗半個鐘,老師就話收佢。當然你唔一定要有底子先收嘅,但老師大概知你咩程度就可以收返你入咩班
以上可以參考下
另外佐敦嘅友生昌都係同文聯莊同類,大師都鍾意去嘅店
如果就你方便都可以上去望下
rachie
|
jasmineoj 發表於 18-10-31 09:16
果次我地下午去,跟手強哥就話乜乜老師晏啲話過嚟買啲嘢
等到老師嚟,用水寫布試玩咗半個鐘,老師就話收佢 ...

請問呢啲大師收幾錢學費
jasmineoj
|
rachie 發表於 18-10-31 09:26
請問呢啲大師收幾錢學費

如果大班(非一對一)都係幾百蚊個月
幾多百我唔敢講實,因為我有少少outdated
當時中學生拜師個價係中學生儲低零用自己交都唔會太乸脷
QMbee
|
華戈書法班