惨! 公屋嚴禁煮宵夜, 香港窮人悲歌.

yucl_hk
|

驚現「限煮令」的和樂邨,於1962年落成入伙,由11幢樓宇組成,現有住客約1900戶,為觀塘區內最老舊的公共屋邨。日前網上流傳,指該屋邨居安樓有高層住戶,被投訴在深夜煮食發出噪音,房署辦事處於是發出通告,要求所有住戶留意及遵守,列明由晚上11時至翌日早上7時,盡量避免開爐煮飯炒餸,發出剁肉切菜炒鑊打鑿聲響,並表明如有違者,會被作出檢控及被扣分。

https://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20181026/633038

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
wong2323  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 18-10-27 12:59
kitbebe
|
sakura888
|
咁都得
新用戶
|

美之選468
|
煮公仔面可以啦?
siumak
|
其實唔講房署出 Notice 是否正確手續﹐
有同理心的都應該避免半夜爆炒、刴肉吧。
wcpcelia    發表於 18-10-27 09:58
piklam1    發表於 18-10-26 14:53
seaheart88
|
yucl_hk 發表於 18-10-26 11:52
驚現「限煮令」的和樂邨,於1962年落成入伙,由11幢樓宇組成,現有住客約1900戶,為觀塘區內最老舊的公共屋 ...

我都覺得佢唔係指煮公仔麵咁簡單。。。應該係想捉呢啲人

用公屋來做商業用途

-maymay-    發表於 18-11-1 16:02
Charlotte_mom
|
大佬如果你4、5點訓醒剁肉餅拋鑊粉河冚冚聲,你唔訓人地要訓架
piklam1    發表於 18-10-26 14:54
MACY姐姐
|
siumak 發表於 18-10-26 11:59
有同理心的都應該避免半夜爆炒、刴肉吧。 ...

baby_chu
|
半夜爆炒、刴嘢,又真係過份.....
Pollyowen
|
公屋隔音差, 又係幾影響人嘅
mandy952
|
siumak 發表於 18-10-26 11:59
有同理心的都應該避免半夜爆炒、刴肉吧。 ...

昨晚先有人11點半刴肉,之後有人大聲叫佢唔好嘈先冇再刴
是是但但
|
剁肉餅 又真係幾嘈架~
如果一晚半晚都算, 晚晚如是, 就真係好擾民!
jollyma
|
好明顯係針對發出噪音而唔係煮消夜,想問有幾咁悲歌?
piklam1    發表於 18-10-26 14:55
hs3290
|
蘋果d記者真係好鐘意小事化大。。邊度話"限煮令"呀。。仲話唔比煮宵夜

cy101
|
重點係製造噪音!!!
siumak
|
mandy952 發表於 18-10-26 12:04
昨晚先有人11點半刴肉,之後有人大聲叫佢唔好嘈先冇再刴

係﹐
我樓下果家都試過﹐
成日11點幾係度爆炒﹐
一野D油煙攻上黎﹐
真係好唔舒服。

ic34
|

heidys
|
jollyma 發表於 18-10-26 12:06
好明顯係針對發出噪音而唔係煮消夜,想問有幾咁悲歌?

咪係, 用詞誇張失實。
pp6113
|
記者小事化大者, 好明顯只係針對某些人